praca w niemczech

• Autor wątku Autor wątku kris64
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kris64

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam
Moja żona wyjechała do Niemiec do pracy jako pielęgniarka do opieki nad osobą starszą po przez Polską firmę, w umowie ma zagwarantowane wolne 2 godz dziennie i raz w tygodniu 8
mimo że to niewiele nawet tego nie może wyegzekwować od rodziny niemieckiej.
Zona nie wie jak sobie z tym poradzić, czy jest możliwość uznania tych nie wykorzystanych godzin jako godziny nadliczbowe, choć myślę że trudno to będzie udowodnić.

z góry dziękuję za jakieś rady

To jest sprytnie zrobione, powiedzą ze te 2 godziny spędza w toalecie, jedząc śniadanie, obiad, kolacje itp.

Za cały czas pracy przysługuje wynagrodzenie. Do czasu pracy zalicza się nawet czas pozostawania w gotowości do niezwłocznego świadczenia pracy (pod telefonem, na zawołanie). Żona powinna ten czas pracy dokumentować, zapisywać sobie godziny i wykonywane czynności. Przed sądem przydaliby się również świadkowie. Jeżeli innych nie ma, mogą to być osoby z tego gospodarstwa domowego, w którym pracuje żona. Ponadto powinna postarać się o wyraźnie polecenia z polskiej firmy, że ma zawsze świadczyć pracę, jeżeli zażąda tego niemiecki klient. W innym przypadku polska firma mogłaby w postępowaniu sądowym podnieść zarzut, że żona wcale nie miała polecania, aby pracować tak długo.

Ja bym poleciła zacząc szukac nowej pracy, z zatrudnieniem przez placówke w której się pracuje. W Niemczech jest niedobór pielęgniarek więc nie powinno byc z tym żadnego problemu

Powrót