praca w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku katarzyna1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katarzyna1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Właśnie przyjechałam do Niemiec, gdzie chciałabym rozpocząć pracę. Mam możliwość pracować na minijob właściwie od zaraz. W Polsce jestem zarejestrowana jako bezrobotna i UP mnie ubezpiecza zdrowotnie. Czy muszę zgłaszać w polskim UP podjęcie pracy na minijob? Jeśli tak to jak rozwiązać problem ubezpieczenia zdrowotnego w Niemczech? Jeśli nie będę jeździć na ustalone w UP terminy, to mnie wyrejestrują i nie będę miała ubezpieczenia.
Proszę o pomoc.

W
Polsce jestem zarejestrowana jako bezrobotna i UP mnie ubezpiecza zdrowotnie
Nie możesz tak kompinować albo praca w niemczech albo bezrobocie w Polsce.
Mając meldunek i prace w Niemczech podlegasz ubezpieczeniu Niemieckiemu itd:

Jeśli nie będę jeździć na ustalone w UP terminy, to mnie wyrejestrują i nie będę miała ubezpieczenia
Pracując w Niemczech staraj się o ubezpieczenie takie są uroki pracy za granicą.
Nieznajomość prawa danego kraju nie zwalnia od odpowiedzialbości i kary.

Ja absolutnie nie chcę nic kombinować. Tylko słyszałam, że na minijob, nie jest opłacane ubezpieczenie zdrowotne i chciałabym ogarnąć to w dobry sposób.
Jeśli rozpocznę tu pracę to od razu wysyłam informację do UP w Polsce, że mam zatrudnienie. Boję się tylko utraty ciągłości ubezpieczenia.

Boję się tylko utraty ciągłości ubezpieczenia
.
Ubezpieczenie w Niemczech jest wliczane do lat pracy w Polsce ale Niemcy płacą sami.
Jakie ubezpieczenie taka potem Emerytura nie ma miodu za 5 lat pracy masz liczone około 50e Emerytury miesięcznie płacone 1 na kwartał z tego potrącenie 100 zł na NFZ itd:

Powrót