Praca w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku reserved86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

reserved86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Pracę rozpocząłem 26 lutego w Niemczech,25 lutego wypełniłem wniosek o nadanie zameldowania.podobno czas na zgłoszenie meldunku wynosi 7 dni.
Wynagrodzenie za luty i marzec otrzymałem z 1 klasyfikacją podatkową. Natomiast ostatnie wynagrodzenie za kwiecień,po rozwiązaniu umowy i powrocie do Polski zostało mi policzone z 6 klasy podatkowej,w dodatku za poprzednie 2 miesiące pracodawca zrobił pseudo korektę i zmienił na 6 klasę podatkową,oraz doliczył różnicę.Na pytanie o co chodzi powiedział mi,że nie miałem meldunku ani numeru podatkowego,a początkowo przez pierwsze 2 miesiące liczyli mi z 1 klasy,bo podobno mają taką umowę z urzędem,że przez 2 miesiące mogą tak robić.Tłumaczył mi brak rejestracji meldunku koronawirusem i zamknietymi urzedami.A kartę ubezpieczeniową dak zdążyli załatwić.Więc moje pytanie to czy jest szansa odzyskać pieniadze i jesli pierwsze 2 wypłaty policzyli z 1 klasy,to czy mieli prawo to cofnąć i naliczyć korektę wraz z ostatnim wynagrodzeniem?łącznie z tych potrąceń straciłem 500-600 euro netto

Ostatnia edycja:
Powrót