Praca w policji

• Autor wątku Autor wątku mistrzkierownicy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

mistrzkierownicy

Witam,
chciałbym zapytać czy osoba, która miała sprawę w sądzie może wejść do służby w policji?
Otóż zawsze fascynowała mnie praca w policji. Nigdy wcześniej nie miałem konfliktu z prawem. Pewnego dnia pod wpływem alkoholu dopuściłem się kradzieży telefonu o wartości 400zł. Telefon zwróciłem, kiedy dotarło do mnie co się stało, jednak było już za późno. Policja została powiadomiona. Sprawa w sądzie zakończyła się umorzeniem postępowania ze względu na niską szkodliwość społeczną, jak również w przeszłości nigdy za nic nie byłem karany nawet mandatem karnym za wykroczenia drogowe. Jestem strażakiem ochotnikiem, zdałem egzamin maturalny. Jakie wg was mam szanse?

Wydaje mi się, iż nie ma zerowych szans, a to dlatego, że sprawa została umorzona. Jeżeli sąd by wydał wyrok, że jest winny no to mógłby mieć problem z dostaniem się do policji, natomiast ja bym na Twoim miejscu próbował. Ja składałem miesiąc temu, przeszedłem testy, psychologa, ale poległem na MS a pfff :]

WiewioR_22 napisał:
sprawa została umorzona :]

Nie zgodzę się..
mistrzkierownicy napisał:
Pewnego dnia pod wpływem alkoholu dopuściłem się kradzieży telefonu o wartości 400zł.

Kradzież (art. 278 kk) - zabór cudzej rzeczy w celu przywłaszczenia. Pod pojęciem zaboru rozumie się fizyczne wyjęcie rzeczy spod władztwa właściciela. Dotyczy to również przedmiotu pozostawionego przez niego w znanym mu miejscu w zamiarze późniejszego jej zabrania. Wymóg dokonania zaboru oznacza, że nie jest możliwa kradzież rzeczy znalezionej przez sprawcę lub jemu powierzonej. Nie wyklucza to odpowiedzialności za inne przestępstwo, a mianowicie za przywłaszczenie.

Umorzenie niczego nie zmienia. Ominęła cię kara, a nie głęboka głupota dopuszczania się przestępstw..

Moim zdaniem żenujące jest że ludzie o tendencjach socjopatycznych

mistrzkierownicy napisał:
(..) pod wpływem alkoholu ,kradzieży

Publicznie piszą że chcą zasilać szeregi i tak nie specjalnie szanującej się dobrą opinią formacji o nazwie policja.

"Odpuść se"

Zostań strażakiem.

Nie został pan skazany, więc nie figuruje Pan jako osoba karana. Pojęcie "nieposzlakowanej opinii" jest pojęciem umowny, a nie formalnym. To czy Pana przyjmą zależeć będzie tylko od woli komendanta.

a głupotki Panie Oxon pisze proszę sie dowiedzieć czegoś o warunkowym umorzeniu, :)

Ostatnia edycja:
zoltron
głupotki Panie Oxon pisze proszę sie dowiedzieć czegoś o warunkowym umorzeniu,
Pytający wyraźnie nie stwierdził czy sprawa została umorzona ze względu na znikomą szkodliwość czynu (art. 17 § 1 pkt. 3 k.p.k.), czy też warunkowo umorzona bo społeczna szkodliwość czynu nie była znaczna i zostały spełnione inne warunki z art. 66 k.k. Znając świadomość prawną polskich obywateli, pytający prawdopodobnie nie odróżnia obydwóch sytuacji, dlatego potrzebowalibyśmy dokładnego przytoczenia sentencji wyroku.

Jeśli mówimy o art. 17 k.p.k. to Oxon ma rację. Jeśli o warunkowym umorzeniu to mimo tego, że dana osoba figuruje w KRK, nie jest osobą skazaną (zob. np. A. Bulsiewicz i inni: Przebieg postępowania karnego, Toruń 1999, str. 163; K. Marszał: Proces karny, Katowice 1997, str. 247-248; S. Waltoś: Proces karny. Zarys systemu, Warszawa 1998, str. 46; J. Bratoszewski i inni: Kodeks postępowania karnego. Komentarz, Warszawa 1998, t. II, str. 350-351; P. Hofmański, E. Sadzik, K. Zgryzek: Kodeks postępowania karnego. Komentarz, t. I, Warszawa 1999, str. 429, Uchwała Połączonych Izb Karnej i Wojskowej SN z dnia 29 stycznia 1971 roku, VI KZP 26/69, OSNKW 1971/3 poz. 33., Postanowienie SN - Izba Karna z dnia 17 maja 2000 r. I KZP 7/2000, LexPolonica nr 345264, Biuletyn Sądu Najwyższego 2000/5 str. 17, OSNKW 2000/5-6 poz. 51, Prokuratura i Prawo - dodatek 2000/7-8 poz. 15 oraz wyrok Sądu Najwyższego sygn. akt IV KK 390/2004).

Tak czy siak - szansę są bardzo niskie.

Ostatnia edycja:
Chyba nie zauważyliście, że pytający "skasował się" :). Temat zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót