Praca w polsce i w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku tomimoss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomimoss

Użytkownik
Odpowiedzi
31
witam,mam pytanie czy można pracować w polskiej firmie na umowę o pracę i jednocześnie mieć otwartą własną firmę jednoosobową w Niemczech?pozdrawiam

chyba tak
tu znajdziesz przyklady, napisane gdzie placic ubezpieczenie zdrowotne,bo w DE jest obowiazek,ale w tym przypadku chyba w PL bedziesz musial
http://www.zus.pl/default.asp?p=3&id=105

przyklad
Obywatel Niemiec pracuje w Niemczech i jednocześnie prowadzi w Polsce działalność gospodarczą. Niezależnie od tego, czy mieszka w Polsce czy w Niemczech, podlega on niemieckim przepisom w zakresie ubezpieczenia społecznego, tam bowiem wykonuje pracę najemną.

Witam,
Mam następujący problem: od kolejnego miesiaca wyprowadzam się do Niemiec. Tam będę zameldowana. Obecnie pracuję w Polsce na etat w firmie mającej swoją siedzibę w Polsce. Po przeprowadzce wciąż będę pracować w tej samej firmie (rodzaj wykonywanej pracy na to pozwala), lecz w mniejszym wymiarze godzin (obecna umowa o prace zostanie aneksowana). Dodam, że z PL nie planuję się wymedlować. Czy w związku z powyższym, prawidłowe jest wyrobienie jedynie karty ekuz? czy powinnam jeszcze o coś zadbać? Zastanawiam się co z ZUS - czy składki nadal powinny być opłacane w PL?
proszę o radę:o

Witam, czy ktoś może mi pomoc rozwiązać problem ubezpieczenia zdrowotnego w Polsce i w Nimczech jednocześnie. W obu krajach mam zatrudnienie na czas nieokreślony, w obu krajach mam świadczenia zdrowotne, oczywiście korzystam z służby zdrowia na terenie Nimiec, ponieważ w Polsce ..jest jak jest..., zameldowana jestem na pyt stały w Polsce. DOjeżdżam do pracy w Niemczech. Kilka dni temu dowiedziałam się, że nie mogę korzystać z ubezpieczenia w Niemczech, czy jest jakieś rozwiązanie, abym mogła moje ubezpieczenie zdrowotne utrzymać w Niemczech?

agatucha napisał:
Witam,
Mam następujący problem: od kolejnego miesiaca wyprowadzam się do Niemiec. Tam będę zameldowana. Obecnie pracuję w Polsce na etat w firmie mającej swoją siedzibę w Polsce. Po przeprowadzce wciąż będę pracować w tej samej firmie (rodzaj wykonywanej pracy na to pozwala), lecz w mniejszym wymiarze godzin (obecna umowa o prace zostanie aneksowana). Dodam, że z PL nie planuję się wymedlować. Czy w związku z powyższym, prawidłowe jest wyrobienie jedynie karty ekuz? czy powinnam jeszcze o coś zadbać? Zastanawiam się co z ZUS - czy składki nadal powinny być opłacane w PL?
proszę o radę:o

jeżeli pracować nadal będziesz w Polsce, to tu będą odprowadzane składki innej możliwości nie ma.
Można jednak z NFZ pobrać druk E106 i ubezpieczyć się w Niemczech,
Aby otrzymać ten druk, należy jeszcze udać się do ZUSu i pobrać druk/ zestawienie odprowadzanych składek i z tym do NFZ'. Po otrzymaniu E106 udajemy się np. do AOK , i 2 tygodniach mamy Gesundheitsversicherung.

Nie wiem dlaczego Bajka ma z tym problem, ale może coś nie zostało uregulowane,może decyduje meldunek , nie wiem?

Powrót