Praca w prokuraturze - pytanie

• Autor wątku Autor wątku spider103
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spider103

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Witam. Jak naprawdę jest z tą pracą w prokuraturze? Serio trzeba mieć znajomości żeby dostać tam pracę? Pytam, ponieważ już tak długo probuję się dostać (staże, praktyki) i ciągle nic , mówię o pracy administracyjnej (referent, pomoc administracyjna a marzeniem byłby asystent),(KSSiP odpada) Jestem po studiach prawniczych z wyróżnieniem, interesuje się prawem karnym, nawet pracę magisterską pisałem o prokuratorze. Mam 34 lat i stałą pracę ale bez perspektyw. Co byście mogli mi doradzić? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc :)

Ostatnia edycja:
Zastanów się czy na pewno chcesz iść tą drogą bo czeka Ciebie w najbliższych latach raczej bardzo skromne życie

(2024)
"Jak podkreślał prokurator Jacek Skała, przewodniczący ZZPiPP, prezentując założenia projektu, z danych zebranych w prokuraturach wynika, że obecnie na ok. 8,6 tys. urzędników i innych pracowników prokuratury 3096 otrzymuje wynagrodzenie na poziomie najniższej krajowej"

Wiem że planowana jest podwyżka do 6000 brutto (dla najmniej zarabiających) jednak czy dojdzie do skutku i nawet jeśli - kiedy dogoni nią minimalna ?

Ogólnie to słabe uposażenie urzędników w szerszej perspektywie powoduje więcej problemów i jest droższe dla państwa (między innymi przez kary które później Polska płaci za niewydolny aparat państwowych i zaniechania)

Ostatnia edycja:
Tak, wiem że zarobki nie powalają ale w takiej pracy na pewno bym się odnalazł i mogł się rozwijać. Bo w obecnej też mam troszkę więcej niż minimalna ale to praca która mnie nie satysfakcjonuje i brak w niej perspektyw. Stąd ten wątek. "Inaczej robić coś co się podoba a inaczej robić coś na siłę "zapchajdziura".

Nie pracuję w Prokuraturze, jednak mam z tym tematem styczność - proszę na forach poczytać sobie jakie są możliwościach kariery i rozwoju w takowej jednostce. Ja powiem tylko że Prokuratura Polska to nie jest Amerykański serial.

Powrót