praca w rolnictwie - nie trzeba rozliczać się z US?

• Autor wątku Autor wątku marianbbb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marianbbb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
pracuję za granicą w Niemczech. Pracodawca mówi że nie muszę rozliczać się z dochodów w Urzędzie Skarbowym w Polsce, bo on za mnie wpłaca podatek i ja już nic więcej nie muszę robić. Jest to praca w winnicy i pracodawca mówi że ma jakieś ulgi że zatrudnia osoby w sektorze rolniczym. Wynagrodzenie otrzymuję do ręki oraz nie podpisywałem żadnej umowy o pracę. Raz była kontrola ZOLLu i wszystko było ok. Czyli jednak byłem zgłoszony że pracuję.
Nie jestem pewien czy to jest na czarno czy jednak legalnie. Co o tym sądzicie?
Dodatkowo nie otrzymałem za zeszłe lata na koniec roku Lohnsteuerbescheinigung, czyli wykazu ile zarobiłem brutto i potrąceniach, co jest potrzebne aby rozliczyć PIT-36, ani nie dostałem żadnego numeru identyfikacji podatkowej (Steuernumer). Zaś gdy przez krótki okres pracowałem u innego pracodawcy (firma budowlana) to dostałem rozliczenie na koniec roku i konkretny Steuernumer i wtedy mogłem się rozliczyć w Polsce przez PIT-36 i ubiegałem się o zwrot.
Na początku pracowałem w tej winnicy sezonowo jako uczeń w wakacje, a teraz gdy skończyłem szkołę t pracodawca mówi że musi mi opłacić Rentenversicherung i inne, ale i tak żadnej umowy nie ma i wszystko dzieje się jak wyżej opisałem. A pracuję tam dorywczo czyli przyjeżdżam na parę tygodni i z powrotem do Polski.

Wygląda na to, że pracowałeś na czarno, bo jak byś pracował legalnie, to Rentenversicherung jest obowiązkowe i musiałby to opłacac od początku..
Jest jeszcze opcja, że wcześniej zameldował Cię na tzw. Mini Job, od którego nie odprowadza sie żadnych składek.Ale nie można zarobić więcej niż 450E. Może dlatego podczas kontroli było wszystko ok?
Zapytaj się go poprostu na jakiej zasadzie Cię zatrudniał. Arbeitsvertrag (Vollzeit oder Teilzeit) czy Mini Job.

ale nawet jeśli był to mini-job albo Teilzeitarbeit to czy nie powinienem dostać na koniec roku Lohnsteuerbescheinigung?

Za Teilzeitarbeit napewno powinienes dostać, ale jeśli to był Mini Job, to niestety nie wiem czy pracodawca zobowiązany jest go wystawiać, jeśli nie odprowadza składek. Wydaje mi się że nie, bo jest to dochód nieopodatkowany. Ale może ktos wie lepiej i sie wypowie.

pytałem się pracodawcy czy może mi wydać Lohnsteuerbescheinigung, a on odpowiedział że nie bo on to rozlicza. Czy pracodawca może ubiegać się o zwrot podatku dla siebie który płacą pracownicy? Bo jeśli nie to czemu nie chce wydać tego dokumentu?

Czyli jednak praca na czarno:(
Gdzie byłes ubezpieczony w tym czasie??? Idź do tej Krankenkasse i zapytaj, czy pracodawca odprowadził od Ciebie składki. Jak nie, to on Cie oszukuje.
Powiedz mu, że zgłosisz ten fakt do ZOLL.

Powrót