Praca w Służbie Więziennej - IV

• Autor wątku Autor wątku Temida123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie wiem czy to z lenistwa czy głupota. Ja za nim złożyłem papiery i rozpocząłem rekrutacje przeczytałem wszystko co możliwe o sw na forach. Wystarczy chcieć przeczytajcie sobie forum od pierwszej strony i macie wszystkie odp na pytania. Osobiście opisywałem sprawę z tatuażem opisywałem zdawanie w Katowicach. Jest czarno na białym wystarczy się ruszyć i troche pogrzebać.

Attyla86 napisał:
Nie wiem czy to z lenistwa czy głupota. Ja za nim złożyłem papiery i rozpocząłem rekrutacje przeczytałem wszystko co możliwe o sw na forach. Wystarczy chcieć przeczytajcie sobie forum od pierwszej strony i macie wszystkie odp na pytania. Osobiście opisywałem sprawę z tatuażem opisywałem zdawanie w Katowicach. Jest czarno na białym wystarczy się ruszyć i troche pogrzebać.

Ja nie wiem czy to ze zgryzoty czy zwykłej nieuprzejmości. Pierwsze wątki forum to jakieś parę lat wstecz, uważasz że nic od tego czasu nie uległo zmianie ? :)

Jesteś kolejną osobą która zadaje to samo pytanie. Ja na swoje pytanie nie uzyskałem odpowiedzi przeszedłem to na własnej skórze dlatego opisałem to po ukończeniu rekrutacji. Ja czytałem na temat tatuażu od 1 grupy i uwierz ze znajdziesz sporo o tym tylko trzeba chcieć. Powiedzieć na komisji ze zrobiłem tatuaż bo mi się podobało albo po prostu chciałem to jak strzelić sobie w kolano.

Gdybym nie przygotował się na rozmowę nie czytał setki razy rozporządzenia ministra to po prostu by mnie ukończyli wiem co przeszedłem i wiem jakie mają do tego nastawienie. A jeśli chodzi o Katowice bez przygotowania szkoda podchodzić bo tylko stracisz czas.

Witam, oblałem w kwietniu psychola ...i czy trzeba rok czekać żeby znów próbować?

Słyszałem że jest możliwość doszkolić się na testy u psychola czy kto ogarniał to?

Moglby ktos opisac jak wyglada kurs wstepny po dostaniu sie do SW? czy duzo nauki, co do nauki, itp ;D

Wszyscy chca tam iść.. nurtuje mnie to ale nie ważne. Mam pytanie, może ktoś pomoże. Chce odejść ze służby, mam ugadana pracę, robią mi problemy gadaniem że "rozwiązanie stosunku do 3 miesięcy" chce odejść szybciej tj porzucić służbe. Pytanie brzmi jakie mogą być tego konsekwencje ?

Horror napisał:
Wszyscy chca tam iść.. nurtuje mnie to ale nie ważne. Mam pytanie, może ktoś pomoże. Chce odejść ze służby, mam ugadana pracę, robią mi problemy gadaniem że "rozwiązanie stosunku do 3 miesięcy" chce odejść szybciej tj porzucić służbe. Pytanie brzmi jakie mogą być tego konsekwencje ?

Nie pomogę ale z ciekawości zapytam o powód odejscia, aż tak źle było ?

A na wstępniaku czego się trzeba dokładnie uczyć? Rozporządzenia, ustawy o sw...?

Cześć, jako że jestem już po "wszystkim", to opisze jak to było u mnie (bo też trochę nerwów było głownie z czekaniem) a więc 12 lipca składałem papiery, po ok 3 tygodniach dostałem telefon ze mam się zjawić na rozmowę i test wiedzy (autor hymnu, konstytucja, co ile wybory do europarlamentu itp pytania były na forum podawane, ogólnie taki WOS)
na rozmowie pytania dlaczego SW, czy obeznanie jakieś z bronią bądź sztukami walki, jakie Twoje cechy mogą się przydać w sw, czy wiesz jakie zagrożenia się wiążą z tą służbą itp, warto sobie mniej więcej przygotować odp na te pytania i ubrać się w miarę elegancko (wiadomo dlaczego).

Następne czekanie w moim przypadku ok 3 tygodni na tel z informacji o badaniach psychologicznych ( niektórzy dostali telefon szybciej, nawet po 2 dniach ale np sprawnościówka i rozpoczęcie służby przypadło tak samo)
Matryce, słownik pojęć (słonina, nitrogliceryna,ruchomość, gwóźdź,futro,poduszka,jabłko,chrabąszcz itp) ankieta osobowa oraz rozmowa z psychologiem (pyta o szkołę, poprzednie prace nawet zarobki, używki, chęć rozwijania się dalej, służbie też się chwile pogadać powinno) po dostaniu kwitku "zdolny" szliśmy do działu kadr, mała papierkologia i informacja że trzeba załatwić lekarzy.

Szpital MSWiA udało się załatwić w dwa dni- uzbroić sie trzeba w cierpliwość, ponieważ w szpitalu przesiedzimy od rana do popołudnia najprawdopodobniej, długie przeskoki między przyjęciami lekarzy i kolejki rekrutujących (na pewno będzie z kim pogadać).
BADANIA- słuchu, serca, mocz, krew, wzrok, lekarz ogólny bada ciśnienie a te może być wysokie ze względu latania po całym szpitalu więc warto zamienić z nim parę słów i uspokoić ciało, ortopeda, psychiatra (na pewno jakiegoś pominąłem jeszcze) na sam koniec jest orzecznik, po uzyskaniu zdolności bądź nie zdolności od orzecznika mieliśmy dzwonić do kadr w celu poinformowania o wyniku.

Ostatnim etapem u nas był test sprawności fizycznej, bieg po kopercie, wahadło, skok w dal, skłon w przód (warto poćwiczyć, za dotknięcie podłoża całymi dłońmi jest więcej punktów, rzut piłka lekarską.
Test wydaje się prosty, ale proszę wierzyć, stado facetów na małej hali, ładna pogoda i ciepło , to sprawiło że leciało z nas jak cholera :P
jeszcze rzut piłką był na samym końcu więc ta piłka 2KG wydawała się cięższa :mad:
Po wszystkim ponownie czekanie ok 2 tyg za telefon i od poniedziałku służba.
Wszystko zajęło trochę ponad dwa miesiące.

Witam na forum jest tu ktoś z Warszawy/Radom?
W najblizszym czasie czeka mnie PZP w Warszawie Woloska. Mam pytanie czego się spodziwać i czy można się jakoś przygoować?:)

Witam, pojutrze jadę na komisję lekarską po odwołaniu się, dam znać jak poszło dla ciekawych. ;)

I jak poszlo Kolego? Tez mialem ostatnio komisje oraz ponowne badanie psychologiczne i psychiatre po odwołaniu. Zadania zupelnie inne niz za pierwszym razem i do tego o wiele trudniejsze. Teraz miesiac czasu maja na odpowiedz ktora ma nadejsc listownie. :D

abrix napisał:
I jak poszlo Kolego? Tez mialem ostatnio komisje oraz ponowne badanie psychologiczne i psychiatre po odwołaniu. Zadania zupelnie inne niz za pierwszym razem i do tego o wiele trudniejsze. Teraz miesiac czasu maja na odpowiedz ktora ma nadejsc listownie. :D
Jakie zadania miałeś ? Zastanawiam się jak się przygotować do komisji i czy faktycznie są tacy czepialscy ? Za co Cię odrzucili ?

LilianWest napisał:
Jakie zadania miałeś ? Zastanawiam się jak się przygotować do komisji i czy faktycznie są tacy czepialscy ? Za co Cię odrzucili ?

Wszystko ładnie zdane. Prawda, były inne testy i były ciężkie, pani psycholog z psychiatrą powiedziały że nie ma żadnych problemów i jest okej i nie ma żadnych przeciwwskazań. Komisja lekarska szybko poszła, strasznie mili Panowie. Teraz w następnym tygodniu mam dostać list i po sprawie, mogę dalej kontynuować z drogą do SW. Został mi test wiedzy ogólnej i koniec. Polecam każdemu się odwoływać jeśli będą problemy, w Poznaniu na pewno będzie z górki, pozdrawiam.

W Gdańsku to inna bajka. Nie jest łatwo i mało kto przechodzi całość. O tyle dziwne ze tutaj naprawdę jest dużo wakatów i potrzebują ludzi. Tutaj nikt nic nie mowił i nic nie wiadomo :P trzeba czekać. Bylo ukladanie historyjek, zadania z klockami, podawanie definicji i to wszystko ustnie wiec o wiele gorzej niz za pierwszym razem.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót