Witam wszystkich,
moje pytanie na razie czysto hipotetyczne bo nie wiem czy stanę przed takim wyborem (wiem, że ciężko jest zdać testy zarówno do SW jak i do Policji /multiselekt/). Ale mam kilka pytań:
1. Jednak jeśli by się udało, co wybrać. Pracę w Służbie Więziennej czy w Policji ?,w tym roku uzyskałem tytuł magistra pedagogiki. (wiem, że to zależy od tego co się chce w życiu robić, ale może macie jakieś opinie, doświadczenia z tym związane. Ja na przykład mogę w ciemno odradzać pewne zawody, które wykonywałem w trakcie studiów

)
2. Jak wyglądają szanse awansu w tych zawodach?
3. Jakie wrażenia związane z pracą, czytam dużo książek o tematyce penitencjarnej, miałem praktyki w ośrodkach wychowawczych jednak wiem, że to nie odzwierciedla pewnie nawet w 2% tego jak jest na prawdę.
4. Z tego co przeczytałem w SW na dzień dobry dostanę szeregowego, czy tak samo jest z Policją?.
5. Wszyscy piszą, że do Policji trudniejsze testy, mi się wcześniej wydawało, że SW jest troszkę bardziej prestiżowa, że trudniej się dostać, lepsze wynagrodzenia / ale trudniejsze warunki pracy/ itd. Znajomy powiedział mi, że do SW się nie dostanę na pewno bo biorą tych co mają kogoś z rodziny w ZK ale jeśli już to zarobię więcej na początku, a w Policji będę bardzo długo czekał na jakikolwiek awans(?) Czy tak jest na prawdę ? bo to wszystko tylko zasłyszane opinie, a chciałbym sobie wyrobić jakieś zdanie przed zatrudnieniem.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.