Praca w Służbie Więziennej

• Autor wątku Autor wątku Barbie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
witam jestem nowy na forum i mam kilka pytań
mam 18 lat i chcę się zaciągnąć do SW
1.To prawda że w SW jest dużo wolnych miejsc(przeczytałem na i innym forum)
2.Czy podczas rekrutacji jest bardzo ostra selekcja?
3.czy po dostaniu się przejdę przeszkolenie?

yeti55 napisał:
witam jestem nowy na forum i mam kilka pytań
mam 18 lat i chcę się zaciągnąć do SW
1.To prawda że w SW jest dużo wolnych miejsc(przeczytałem na i innym forum)
2.Czy podczas rekrutacji jest bardzo ostra selekcja?
3.czy po dostaniu się przejdę przeszkolenie?
ad.1 nieprawda
ad.2 to zależy co przez to rozumiesz- na psychotestach 30-50 %odpada, na sprawnościówce może 5-20% odpada, u lekarzy też trochę, no i na ankiecie bezpieczeństwa też można się przejechać...oceń sam;)
ad.3 2-3 tygodnie wstępniak

ćwiczę test sprawnościowy i osiągam następujące wyniki:
rzut piłką lekarską 10-10,5m
skok z miejsca 2,07-2,11m
bieg 10*10 - 30-31s
czy z takimi wynikami mam szansę na przyjęcie?
aha mam jeszcze jedno pytanie mam wadę wzroku -1,5d wiem że wada która dyskwalifikuje to dopiero -3d ale czy nie będę miał żadnych problemów?

yeti55 napisał:
ćwiczę test sprawnościowy i osiągam następujące wyniki:
rzut piłką lekarską 10-10,5m
skok z miejsca 2,07-2,11m
bieg 10*10 - 30-31s
czy z takimi wynikami mam szansę na przyjęcie?
aha mam jeszcze jedno pytanie mam wadę wzroku -1,5d wiem że wada która dyskwalifikuje to dopiero -3d ale czy nie będę miał żadnych problemów?

nie znam norm ale jak na 18latka to szału nie ma

yeti55, lepsze wyniki mają funkcjonariusze z 25 letnim stażem pracy. Jak powiedział azz kkr po kalisku "szału nima" zwłaszcza w Twoim wieku. Twoja ocena ze sprawnościówki 3,6. Mizernie.

już ? popłakaliście sobie jaki słaby wynik ??

Z ciekawości sprawdziłem ile zebrałbyś pkt - brakuje jednego wyniku w biegu zygzakiem 4 x 5m więc ocena końcowa będzie niedokładna. Z wyników które podałeś wybrałem najlepsze co dałoby Ci 201 pkt i ocenę z całego testu 3,0 w skali do 5,0. Sprawdź sobie sam http://static1.money.pl/d/akty_prawne/pdf/DU/2005/233/DU20052331986.pdf strona 36

Witam
prosze przyblizyc zakres pracy wychowawcy SW, godz pracy etc?

Witam wszystkich po raz kolejny... Pytanko do wszystkich zorientowanych funkcjuszy! Jak długo od momentu złożenia dyplomu czeka się na decyzje nadania stopnia mł. chor.? Pozadro

Witam wszystkich,
moje pytanie na razie czysto hipotetyczne bo nie wiem czy stanę przed takim wyborem (wiem, że ciężko jest zdać testy zarówno do SW jak i do Policji /multiselekt/). Ale mam kilka pytań:
1. Jednak jeśli by się udało, co wybrać. Pracę w Służbie Więziennej czy w Policji ?,w tym roku uzyskałem tytuł magistra pedagogiki. (wiem, że to zależy od tego co się chce w życiu robić, ale może macie jakieś opinie, doświadczenia z tym związane. Ja na przykład mogę w ciemno odradzać pewne zawody, które wykonywałem w trakcie studiów ;) )
2. Jak wyglądają szanse awansu w tych zawodach?
3. Jakie wrażenia związane z pracą, czytam dużo książek o tematyce penitencjarnej, miałem praktyki w ośrodkach wychowawczych jednak wiem, że to nie odzwierciedla pewnie nawet w 2% tego jak jest na prawdę.
4. Z tego co przeczytałem w SW na dzień dobry dostanę szeregowego, czy tak samo jest z Policją?.
5. Wszyscy piszą, że do Policji trudniejsze testy, mi się wcześniej wydawało, że SW jest troszkę bardziej prestiżowa, że trudniej się dostać, lepsze wynagrodzenia / ale trudniejsze warunki pracy/ itd. Znajomy powiedział mi, że do SW się nie dostanę na pewno bo biorą tych co mają kogoś z rodziny w ZK ale jeśli już to zarobię więcej na początku, a w Policji będę bardzo długo czekał na jakikolwiek awans(?) Czy tak jest na prawdę ? bo to wszystko tylko zasłyszane opinie, a chciałbym sobie wyrobić jakieś zdanie przed zatrudnieniem.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Praca w Służbie Więziennej pytanie

Witam wszystkich Mój problem polega na tym ze,byłem karany a chciał bym starać się o pracę w SW. Dostałem wyrok w zawieszeniu w wysokości 6miesięcy na 3lata za wycięcie 4 drzewek. Wiem także o tym ze trzeba mieć nieposzlakowaną opinię i niby nic z tego. Ale czytałem też ze pół roku od zakończenia wyroku jeśli chciał bym dostać wykaz o niekaralności to dostanę go i będzie ze nie jestem karany ale wiem ze jeszcze będę widniał w KRK, czytałem także ze już po wyroku 3 lata można składać pismo z prośbą o wymaz z KRK. I chciał bym wiedzieć czy po tym wymazie z KRK jeśli bym dostał pozytywna odpowiedź, SW jest wstanie znaleźć cokolwiek że kiedykolwiek byłem karany? Prosił bym o wszystkie informacje jakie mogły by mi się przydać
aliabda jest off-line

Witam wszystkich po raz kolejny... Pytanko do wszystkich zorientowanych funkcjuszy! Jak długo od momentu złożenia dyplomu czeka się na decyzje nadania stopnia mł. chor.? Pozdro

Mam takie pytanko odnosnie sluzby na stanowisku straznika. Rozmawialem ze znajomym ktory pracuje w SW ze jezeli mam wyksztalcenie wyzsze licencjackie to sa nikle szane zeby mnie przyjeli bo przyjecie pracownika z wyszym wykszt wiaze sie z nadaniem mu na starcie wyzszego stopnia a co za tym idzie wyzszego wynagrodzenia. Wiadomo zeby zaoszczedzic wola przyjac kogos z wykszt srednim i dac mu nizsza pensje. Ale mowil tez ze na dniach wchodzi w zycie nowa ustawa ktora ma likwidowac ta zaleznosc wyksztalcenie-stopien. Ile w tym prawdy moglby ktos wypowiedziec sie w tym temacie?

aliabda napisał:
Witam wszystkich Mój problem polega na tym ze,byłem karany a chciał bym starać się o pracę w SW.

nawet się nie fatyguj do składania papierów

hajtaler napisał:
Mam takie pytanko odnosnie sluzby na stanowisku straznika. Rozmawialem ze znajomym ktory pracuje w SW ze jezeli mam wyksztalcenie wyzsze licencjackie to sa nikle szane zeby mnie przyjeli bo przyjecie pracownika z wyszym wykszt wiaze sie z nadaniem mu na starcie wyzszego stopnia a co za tym idzie wyzszego wynagrodzenia. Wiadomo zeby zaoszczedzic wola przyjac kogos z wykszt srednim i dac mu nizsza pensje. Ale mowil tez ze na dniach wchodzi w zycie nowa ustawa ktora ma likwidowac ta zaleznosc wyksztalcenie-stopien. Ile w tym prawdy moglby ktos wypowiedziec sie w tym temacie?

Od 13 sierpnia br. funkcjonariusze rozpoczną pełnienie służby według nowych zasad. Czyli magister od tego dnia czeka stopień szeregowego, aż do czasu ukończenia szkoły oficerskiej.

Jacol87 napisał:
Witam wszystkich po raz kolejny... Pytanko do wszystkich zorientowanych funkcjuszy! Jak długo od momentu złożenia dyplomu czeka się na decyzje nadania stopnia mł. chor.? Pozdro

a skąd my mamy to wiedzieć ? nie ma na to żadnej reguły

Ostatnia edycja:
hey
ponawiam pytanie
czy ktos zna prace wychowawcy od podszewki ;) ??

Proszę nie ponawiać pytań - to zanieczyszcza wątek. Widocznie nikt nie zna podszewki, której używa wychowawca albo też nikomu nie chce się o tym pisać. moderator

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Optima ale co oznacza praca od podszewki? Rozmawia i wypełnia papierki,klepie w komputerze ,załatwia sprawy złodziejstwu które mieści się w ich prawach i wiele wiele innych spraw których nie zrozumiesz nie robiąc w ZK/AŚ i w tym otoczeniu.To wystarczy na "podszewkę".

Jako iż moje pytanie się przewinęło i nikt pewnie nie czyta go, może zapytam inaczej
1. Co wy byście wybrali mając możliwość prace w sw czy w policji i dlaczego?,
2. Czy w policji na poczatku rowniez dostaje szeregowego czy mlodszy chorazy moze obowiazuje nadal?

Mitch napisał:
1. Co wy byście wybrali mając możliwość prace w sw czy w policji i dlaczego?,

Zamiast zadawać pytania na które nikt nie jest raczej w stanie odpowiedzieć (ile może być osób które pracowały w SW i Policji i będą w stanie wystawić opinie na temat tych formacji?) lepiej byłoby wejść na jedno z wielu forów policji zebrać plusy i minusy tej pracy, porównać z tymi tutaj i odpowiedzieć sobie w czym się lepiej sprawdzę.

nie o to chodzi Ortin raczej chodzilo o subiektywne wrazenia lub uslyszane opinie, ja na przyklad znam kilka osob i moge pewne zawody polecic czy to wykonywane przez nich czy przez ich znajomych. Nie jest to moze zbyt pewne zrodlo informacji ale zawsze.. Jak rozmawiam z policjantami i funkcjonariuszami SW, co prawda rozmawialem tylko z 3 osobami, ale kazda sroczka..
kazdy ma troche racji.

Witam wszystkich.Złożyłem dokumenty do S.W.W poniedziałek mam jechać na rozmowe w celu wypełnienia ankiety bezpieczeństwa.Tak to się nazywa?Co mam zabrać ze sobą?Mówili mi o dowodzie osobistym,dyplomach,książeczce wojskowej.Mam wszystkie kat prawo jazdy oprócz autobusu,mam licencjat z pedagogiki[resocjalizacja]Gostek mi powiedział,że mam te prawka i jak wszystko zalicze to chcieliby zebym zrobił prawko na autobus.Tylko problem jest taki ,ja nie byłem w wojsku i mam kat.[D],mam wogóle szanse na prace w S.W czy jestem spalony.Prosze was o pomoc w tej sprawie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót