Praca w sobotę i niedzielę

• Autor wątku Autor wątku Ale jazz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ale jazz

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Dzień dobry.
Pracuję od poniedziałku do piątku od 8:00 do 16:00 w biurze. Zostałam poinformowana że zostałam wytypowana do inwentaryzacji na hali produkcyjnej od poniedziałku do niedzieli od 7:00 do 19:00 a w weekend od 7:00 do 17:00. Czy mogę odmówić pracy w weekend? A jeśli nie to przysługuje mi tylko dwa dni wolnego za weekend ?

a zapis w regulaminie pozwala na prace w soboty i niedziele ?
Pracodawca nie może planować pracy w nadgodzinach wiec nie ma opcji pracy po 12 h
Nie możesz raczej odmówić
tak 2 dni

System czasu pracy: podstawowy równoważny, harmonogram czasu pracy od 8:00 do 16:00 od poniedziałku do piątku.
Nie mogę odmówić ale po 12 godzin nie mogę pracować? A za sobotę i niedzielę gdzie mam pracować po 10 godzin jest tylko 2 dni do odbioru ? Słabe jest to nasze prawo😞

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ale jazz napisał:
System czasu pracy: podstawowy równoważny
biuro też ma równoważny czas pracy ? czy tylko z nazwy tak dla wygody pracodawcy
Za sobotę pracodawca powinien uzgodnić z tobą dzień wolny do odbioru do końca okresu rozliczeniowego , jeżeli nie zgodzisz sie na termin to będzie musiał wypłacić ci do normalnej dniówki dodatek 100% wynagrodzenia za pierwsze 8 h a za kolejne 4 dodatek 50%
Za niedziele jak nie wyznaczy dnia wolnego to za wszystkie godziny dodatek 100%
Nie wiadomo czy możesz odmówić - wszystko rozbija sie o zapis w regulaminie czy pracownicy biurowi mogą pracować w soboty czy tylko od PN do PT
Poza tym nie wiadomo też jak odpoczynek tygodniowy, czy zostanie zachowany , bo w tym wypadku jest praca przez 7 kolejnych dni , i jeżeli w poniedziałek po inwentaryzacji będziesz chodzić do pracy do następnego to pracodawca może łamać prawo w przypadku grudnia i jednomiesięcznego okresu rozliczeniowego
Najlepiej to spróbuj skonsultować to z PIP - bezpłatne porady telefoniczne , ale wtedy musisz podać daty inwentaryzacji , zapis z regulaminu , długość okresu rozliczeniowego i system czasu pracy bo takiego jak wskazałaś nie ma - jest jeden albo drugi

To chyba nawet niezgodne z KP aby zmienić na tydzień czas pracy z 8h na 12h. Nie można pracować przez 5 dni po 12h. Już nie mówiąc o pracy 7 dni pod rząd bez ani 1 dnia przerwy. Moim zdaniem pracodawca łamie tutaj wyraźnie przepisy KP.

Samego udziału w inwentaryzacji odmówić nie można,ale na pewno nie w takim wymiarze czasu pracy.

System czasu pracy: podstawowy równoważny dla pracowników administracyjnych i produkcyjnych.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
cologniola napisał:
biuro też ma równoważny czas pracy ? czy tylko z nazwy tak dla wygody pracodawcy
Za sobotę pracodawca powinien uzgodnić z tobą dzień wolny do odbioru do końca okresu rozliczeniowego , jeżeli nie zgodzisz sie na termin to będzie musiał wypłacić ci do normalnej dniówki dodatek 100% wynagrodzenia za pierwsze 8 h a za kolejne 4 dodatek 50%
Za niedziele jak nie wyznaczy dnia wolnego to za wszystkie godziny dodatek 100%
Nie wiadomo czy możesz odmówić - wszystko rozbija sie o zapis w regulaminie czy pracownicy biurowi mogą pracować w soboty czy tylko od PN do PT
Poza tym nie wiadomo też jak odpoczynek tygodniowy, czy zostanie zachowany , bo w tym wypadku jest praca przez 7 kolejnych dni , i jeżeli w poniedziałek po inwentaryzacji będziesz chodzić do pracy do następnego to pracodawca może łamać prawo w przypadku grudnia i jednomiesięcznego okresu rozliczeniowego
Najlepiej to spróbuj skonsultować to z PIP - bezpłatne porady telefoniczne , ale wtedy musisz podać daty inwentaryzacji , zapis z regulaminu , długość okresu rozliczeniowego i system czasu pracy bo takiego jak wskazałaś nie ma - jest jeden albo drugi
A co z pracą w tygodniu? Z 8h robią 12h? Przecież zamiast 40h zrobi 60h. To już jest łamanie

Powrót