praca w usa

• Autor wątku Autor wątku Krastyn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krastyn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
pracuję od miesiąca zdalnie dla firmy w Nowym Jorku, ale nie mam działalności. Chcę po miesiącu wystawić fakturę na 4 tys. USD (zgodnie z umową) . Czy muszę zakładać działalność jednoosobową, czy może jakaś firma pośrednicząca wystawić taką fakturę za mnie? Nie widzę potrzeby rejestrować firmy na 3 miesiące ale może prawo stanowi inaczej?
Proszę o informacje, naprawdę nie wiem jak to ugryźć: help:

Jak Ty wyobrażasz sobie, że jakaś firma wystawi za Ciebie fakturę?

Aby wystawić fakturę musisz mieć działalność.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

tak sobie wyobrażałam, bo przeczytałam : "jedną z ciekawszych funkcji oferowanych przez Useme jest możliwość wystawiania faktur przez freelancerów, którzy nie posiadają własnej działalności gospodarczej"

Musisz zapoznać się z regulaminem tego portalu. Poza tym w jakiś sposób oni muszą Ci wypłacić wynagrodzenie, najpewniej z umowy zlecenia, to też ciągnie za sobą należności podatkowe.

Mass1910 napisał:
Musisz zapoznać się z regulaminem tego portalu. Poza tym w jakiś sposób oni muszą Ci wypłacić wynagrodzenie, najpewniej z umowy zlecenia, to też ciągnie za sobą należności podatkowe.

O prowizji nie wspominając.

jeżeli chodzi o useme to działa to w ten sposób, że oni zawierają z Tobą umowę o dzieło i potem na podstawie faktury 'odsprzedają' je Twojemu klientowi.
Ty płacisz im prowizję, oni odprowadzają podatek, a potem dostajesz od useme pit na początku kolejnego roku.
sprawdzone przeze mnie :)
jak masz jakieś pytania czy wątpliwości to napisz czy zasdzwoń do nich - rozjaśnią Ci wszystko
powodzenia!

Powrót