praca w warunkach szczególnych lub w szczególnym charakterze i emerytura

• Autor wątku Autor wątku nulap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nulap

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
emerytura

--------------------------------------------------------------------------------

Witam
Jestem rencistą, skończyłem niedawno 60 lat. Pracowałem na Stoczni Gdanskiej jako grawer, ślusarz, metaloplastyk. W 1997 r. odszedłem na rente i otrzymałem świadectwo pracy. Na tym świadectwie były wyszczególnione lata pracy w warunkach szczególnych lub o szczególnym charakterze. Łącznie ponad 15 lat. Praca w tych warunkach upoważniała mnie do otrzymania emerytury po ukończeniu 60 lat. Niestety, kiedy wystąpiłem do ZUS-u o przyznanie emerytury, okazało się, ze na moim swiadectwie pracy nie ma adnotacji przepisów resortowych. Napisałem więc pismo do obecnej Stoczni o sprostowanie mojego świadectwa, ale otrzymałem odpowiedz, że nie uznaje mi się dzisiaj tych lat pracy jako pracy w warunkach szczególnych lub o szczególnym charakterze. Nie podano żadnego uzasadnienia. Złożyłem odwołanie - efekt identyczny. Co powinienem teraz zrobić? Podać Stocznie do Sądu Pracy? A jezeli to zrobię, to jakie mam szanse na uzyskanie korekty? Ponadto, skoro na świadectwie pracy są wyszczególnione lata pracy w takich warunkach to dlaczego ZUS to kwestionuje? Bardzo proszę o poradę, o ukierunkowanie mnie, bo przecież ja nic nie zawiniłem, a teraz mam czekać jeszcze 5 lat na emeryturę? Pozdrawiam - A.B.

Najlepiej oddać sprawę do sądu. Są duże szanse na pozytywne załatwienie prawy, ZUS musi mieć dokument, sąd już nie.

Powrót