Praca w wiezieniu

• Autor wątku Autor wątku Karolina31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karolina31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam, moj partner od maja zeszlego roku pracowal na kuchni wieziennej. Bezplatnie, ok 7h dziennie, czasem 10 dni pod rzad. Przeszdl na OZ, podjal znowu prace przy wydawaniu posilkow, twierdzi, ze znow za darmo. Czy jest to w ogole zgodne z jakimkolwiek prawem? Czy zaklad karny sam ustala takie kwestie?

Moze ktos wie jak to jest z tą bezpłatną pracą? Moj jest w ten sposob zatrudniony od ponad 9mcy., 7 godzin dziennie i 0zł....wyczytałam, ze wg przepisow nieodplatną prace moga wykonywac max 3 mce i tylko 90godzin w miesiacu. Prosze mnie poprawić jesli sie mylę.

zazzza napisał:
wyczytałam, ze wg przepisow nieodplatną prace moga wykonywac max 3 mce i tylko 90godzin w miesiacu. Prosze mnie poprawić jesli sie mylę.

Może przeczytaj przepisy? Bo się mylisz. W kodeksie karnym wykonawczym jest dział po d tytułem: "zatrudnienie". Tam znajdziesz poszukiwaną wiedzę.

A moj "wczasowicz"brukwanie plus łopatologia naprzemiennie nie zaszkodzi mu jak raczki pobrudzi.

forg napisał:
Może przeczytaj przepisy? Bo się mylisz. W kodeksie karnym wykonawczym jest dział po d tytułem: "zatrudnienie". Tam znajdziesz poszukiwaną wiedzę.

Czytałam i tyle tylko wiem. Ze bezpłatnie moze pracować do 3 mcy, 90 godzin mcznie, a powyzej 90 godzin za zgoda zatrudnionego. Nie moge znaleźć więcej informacji. Podpowiedz proszę cos wiecej

forg napisał:
Skąd te 3 miesiące?

Art.123a.
Paragraf 1.
Za prace porządkowe oraz pomocnicze wykonywane na rzecz jedn.organizacyjnych Służby Więziennej(...) w wymiarze nieprzekraczającym 90 godzin miesięcznie, skazanemu nie przysługuje wynagrodzenie.
Paragraf 2.
Skazanemu, za jego pisemna zgodą lub na jego wniosek, dyrektor zakładu karnego moze zezwolić na nieodpłatne zatrudnienie przy pracach, o których mowa w par.1, w wymiarze przekraczającym 90 godzin m-cznie.....
Paragraf 3.
W celu przyuczenia do wykonywania pracy skazanemu, za jego pisemną zgodą, mozna zezwolić na wykonywanie nieodpłatnej pracy w przywięziennych zakladach pracy, przez okres nie dłuższy niz 3 mce.

Takie to logiczne niby...wynika mi z tego, ze nie mozna zatrudnic skazanego bez jego zgody na więcej godzin niz 90mcznie...

Przeczytaj z uwagą raz jeszcze - do czego odnoszą się te 3 miesiące. Nie mają zastosowania takiego jak piszesz.
Skazany wyraził zgodę na zatrudnienie w wymiarze większym niż 90 godzin miesięcznie? Jeśli wyraził to wszystko jest zgodne z prawem.

forg napisał:
Przeczytaj z uwagą raz jeszcze - do czego odnoszą się te 3 miesiące. Nie mają zastosowania takiego jak piszesz.
Skazany wyraził zgodę na zatrudnienie w wymiarze większym niż 90 godzin miesięcznie? Jeśli wyraził to wszystko jest zgodne z prawem.
No właśnie nie wyraził zgody i zwodzą go obietnicami umowy o pracę od dawna.Dlatego szukam informacji w kodeksie karnym wykonawczym na temat bezpłatnej pracy i tylko to znalazłam. Dziekuje za pomoc

Powrót