praca we francji na działalności gospodarczek - nie płaci na czas

• Autor wątku Autor wątku un7ouchab1e
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

un7ouchab1e

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!

Nie wiedziałem wkońcu czy w Prawie gospodarczym czy tu mam to zamieścić jeśli zle to proszę o przeniesienie.

Chce sie zwolnić od aktualnego pracodawcy
Pracuje we francji w wykończeniówce, mam działalność gospodarczą, wystawiam faktury europejskie a raczej szef je wypisuje a my je podpisujemy i podbijamy pieczątka, potem sie z nich rozliczamy. Mam z nim(firma francuska) kontrakt europejski, jego syn i zona mają działalności polskie, nieraz faktury wystawia faktury na francuska firmę a nie raz na polska.

Pracujemy za stawkę godzinową, a na kontrakcie wynika, że na metry kwadratowe, w razie kontroli na budowie każe tłumaczyć, że mamy za metry płacone.
Ale do rzeczy jest problem z pieniędzmi, spóźnia się z wypłatami aktualnie jest 23 do 10-go powinna byc wypłata i nic, tłumaczy jutro i tak w kółko.
Były tu takie osoby, które wysyłał bez pieniędzy sindbadem do polski, np trzem osobom nie wypłacił po 1500 euro.

Przykładowo zarobie przez 10 tygodni 6000 euro z godzin, faktury wypisuje na 5500, a pieniędzy wysłał 5000e, a ja musze się z tego rozliczyć.

Jeśli poszedł bym do niego, że rezygnuje itp, to wysłał by mnie do polski bez pieniędzy.

Czy da sie odzyskać te pieniądze?

Mam udokumentowane rozliczenia jaka mam stawke, ile godzin w miesiącu przepracowałem bo on sam je drukuje.

Dziwi mnie jeszcze to, że jak przynosi faktury do podpisania, to na niej nie ma jego podpisu, a ostatnimi czasy nic nie podbijalismy i nic nie dostalismy tylko drogą mailowa wysłał faktury i rozliczamy sie z nich.

Powrót