Praca za darmo? Nieodpłatne odpracowywanie

• Autor wątku Autor wątku mboryna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mboryna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Mam pytanie, czy jest to jest zgodne z prawem, czy da się znaleźć gdzieś jakieś rozwiązanie na ominięcie tego tematu.
Oto co pracodawca wprowadził w moim zakładzie:

[cytat:rr2a5fg7]Zgodnie z KP art.82 paragraf 1 i 2 osoba która nie przestrzegała procesu musi przyjść i odpracować nie odpłatnie swoją wadliwie wykonaną pracę.

Informacja dla wszystkich, każdy taki przypadek będzie skutkował odpracowaniem nieodpłatnie wadliwie wykonanej pracy.[/cytat:rr2a5fg7]

Np. kobieta która u nas pracuje pomyliła się i źle zmontowała płytki, przez co musiała przyjść w sobotę na 6 godzin nieodpłatnych poprawić swoją źle wykonaną pracę.

Moim zdaniem to jest przekroczenie ilości godzin pełnego etatu - 40godzin, jeśli miało to by być odrobienie błędu no to chyba za jakieś pieniądze skoro to weekend a nie że za darmo.

[lex:38ipx57s] kodeks pracy: Art. 82. [Wynagrodzenie za pracę wadliwie wykonaną]
§ 1. Za wadliwe wykonanie z winy pracownika produktów lub usług wynagrodzenie nie przysługuje. Jeżeli wskutek wadliwie wykonanej pracy z winy pracownika nastąpiło obniżenie jakości produktu lub usługi, wynagrodzenie ulega odpowiedniemu zmniejszeniu.
§ 2. Jeżeli wadliwość produktu lub usługi została usunięta przez pracownika, przysługuje mu wynagrodzenie odpowiednie do jakości produktu lub usługi, z tym że za czas pracy przy usuwaniu wady wynagrodzenie nie przysługuje.[/lex:38ipx57s]

Chyba wszystko jest jasne? "za czas pracy przy usuwaniu wady wynagrodzenie nie przysługuje."

dowiedziałem się że w mojej firmie ten przepis został wysłany od szefa do 3 brygadzistów, wiec podlegają temu przepisowy 3 projekty z 15. Czy można stosować przepisy dla kilku ludzi ? moim zdaniem to nierówność w zakładzie, jeśli przepis ma być stosowany to powinien być na caly zaklad a nie na 3 linie, wiec ja pracuje 2 metry obok kolejnej linii na ktorej osoba moze popelnic blad a ja np. zapomne nakleic naklejki na plytke i musze przyjsc odrabiac 120 min w sobote? odnosnie odrabiania firma mowi ze osoba musi przyjsc, a w przepisie jest napisane ze nie zostanie uwgzlednione wynagrodzenie za 2 godziny lub osoba moze przyjsc odrobic w zamian za 2 godziny potraconego wynagrodzenia. Moim zdaniem stosowany jest tutaj przymus i dyskryminacja, a wszyscy powinni byc traktowani w/g mnie rowno.

dzisiaj napisalem odwolanie w sprawie kolezanki co do odpracowania 2h i 15min, w/g mnie firma stosuje przymusowe odpracowanie, oto od nich mail:

Kod:
      Zgodnie z KP art.82 paragraf 1 i 2 osoba która nie przestrzegała procesu musi przyjść i odpracować nie odpłatnie swoją wadliwie wykonaną pracę.

Informacja dla wszystkich, każdy taki przypadek będzie skutkował odpracowaniem nieodpłatnie wadliwie wykonanej pracy.

w/g kodeksu jest napisane ze nie przysluguje wynagrodzenie i moze przyjsc odrobic, w/g pracodawcy musi przyjść i odpracować, czy to nie jest zmuszanie pracownika ?

prosze o pomoc

[cytat="mboryna"]
w/g kodeksu jest napisane ze nie przysluguje wynagrodzenie i moze przyjsc odrobic, [/cytat]
Nieprawda, nie ma słów "może przyjść".
Jeśli pracodawca zażądał poprawienia wadliwie wykonanej pracy, to pracownik jest zobowiązany to uczynić.

hmm jakos tego nie rozumiem pracodawca napisal ze pracownik musi przyjsc odpracowac, a w KP jest napisane ze nie przysluguje wynagrodzenie. Janusz czytaj KP ;>

[cytat:38l5dkfs]§ 1. Za wadliwe wykonanie z winy pracownika produktów lub usług wynagrodzenie nie przysługuje. Jeżeli wskutek wadliwie wykonanej pracy z winy pracownika nastąpiło obniżenie jakości produktu lub usługi, wynagrodzenie ulega odpowiedniemu zmniejszeniu.

§ 2. Jeżeli wadliwość produktu lub usługi została usunięta przez pracownika, przysługuje mu wynagrodzenie odpowiednie do jakości produktu lub usługi, z tym że za czas pracy przy usuwaniu wady wynagrodzenie nie przysługuje.
[/cytat:38l5dkfs]

Za wadliwe wykonanie z winy pracownika produktów lub usług wynagrodzenie nie przysługuje.

Jeżeli wadliwość produktu lub usługi została usunięta przez pracownika, nie jest napisane że musi, jest napisane Jeżeli

przysługuje mu wynagrodzenie odpowiednie do jakości produktu lub usługi, z tym że za czas pracy przy usuwaniu wady wynagrodzenie nie przysługuje.

ja sie odwolywalem w zwiazku z odrabianiem, ze w/g kodeksu jest, ze wynagrodzenie nie przysługuje i chcialbym aby potracili mi 2godziny i 15 minut z wynagrodzenia.

To co Pan pisze, to tylko Pana nieobiektywna interpretacja.

Obowiazki pracownika

Art. 100.

§ 1. Pracownik jest obowiązany wykonywać pracę sumiennie i starannie oraz stosować się do poleceń przełożonych, które dotyczą pracy, jeżeli nie są one sprzeczne z przepisami prawa lub umową o pracę.

Jesli pracownik nie wykonal swojej pracy starannie, to pracodawca decyduje czy ma mu potracic wynagrodzenie czy pracownik ma odpracowac usuwanie wady.

Przepis mowiacy o bezplatnym odpracowaniu usuwania wady nie mowi, ze pracodawca w uzgodnieniu z pracownikiem ustala czy potraca mu sie wynagrodzenie czy ma to odpracowac, daje wiec pracodawcy wybor a nie pracownikowi. Pracownik musi dostosowac sie do obowiazujacych w zakladzie przepisow. A przepis dptyczacy odpracowania nie jest sprzeczny z przepisami prawa pracy ani umowy o prace.

Powrót