Praca za granicą a renta z ZUS-u

• Autor wątku Autor wątku lukaluka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaluka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
Mam taki oto problem:
Mieszkam i pracuję (oczywiście legalnie) w państwie UE. W Polsce pobieram od ZUS-u rentę wypadkową. W Polsce nie pracuję, nie osiągam żadnych dochodów. Składam takie właśnie oświadczenie do ZUS-u. I tutaj jest moje pytanie: czy jak pracuję za granicą, a nie pracuję w Polsce to mogę zachować tą rentę? Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc, chociażby za wskazanie przepisów, które mogą tą sytuację regulować.
Pozdrawiam.

Na twoim miejscu bym sie nie pucowal bo jeszcze ci jakas kare naloza. Ale pytanie interesujace. Ja czekam na rente od pol roku bo pracowalem ostatnie 2 lata legalnie za granica. Podejrzewam ze w twojej sprawie zadzialaliby szybciej. Stawiam na zwrot świadczenia albo jakis podatek do zaplaty. Co kraj to obyczaj

Witam,
mieszkam w Anglii od 3 lat. Pobieram tutaj zasiłek z tytułu niepełnosprawności Disability Living Allowance, jak również pracuję, legalnie rzecz jasna.

W Polsce pobierałam rentę socjalną, z tytułu niepełnosprawności nabytej, ale przed emigracją musiałam ją zawiesić. Śmieszne.

I słyszałam, że od niedawna istnieje nowe prawo dla emigrantów rencistów, jakoby pozwalało ono pobierać polską rentę również za granicą. Logiczne, że jesteśmy w Unii Europejskiej, mamy niemal te same prawa, jesteśmy ciągle obywatelami Polski, to niby dlaczego polski rząd miałby nam odmawiać prawa do renty w momencie emigracji? Przecież za granicą nie staliśmy się nagle pełnosprawni? :rolleyes:

lukaluka napisał:
W Polsce pobieram od ZUS-u rentę wypadkową. (...) czy jak pracuję za granicą, a nie pracuję w Polsce to mogę zachować tą rentę?

Ogólna odp. tak.
Szczegóła odp. W zależności od wysokości pobieranych przez Pana dochodów z tyt. zatrudnienia w UE, wysokość renty w PL może być zmniejszona (dochody powyżej 70% do 130% przeciętnego miesięcznego zarobku w PL) lub zawieszona (dochody powyżej 130%). Za miniony rok, w obecnym czasie przesyła się do ZUS zaświadczenie dot. 2009 roku (jeśli zarobnki były zróżnicowane to najlepiej przedstawić zaświadczenie wskazujące miesięczny i roczny przychód). Natomiast w bieżącym roku składa się w ZUS oświadczenie o prognozowanej wysokości przychodu w 2010 roku.

anetafw napisał:
Witam,
mieszkam w Anglii od 3 lat. Pobieram tutaj zasiłek z tytułu niepełnosprawności Disability Living Allowance, jak również pracuję, legalnie rzecz jasna.

W Polsce pobierałam rentę socjalną, z tytułu niepełnosprawności nabytej, ale przed emigracją musiałam ją zawiesić. Śmieszne.
:rolleyes:

Renta socjalna przysługuje tylko osobom zamieszkujących na terenie Polski. Pozostałe renty czy emerytury transferowane są za granicę.

Witam, podnoszę watek licząc na pomoc. Dwa lata temu w marcu rozpoczęłam legalną pracę za granicą, jednakże nieświadoma konieczności zgłoszenia się do ZUS do sierpnia tego samego roku podejmowałam świadczenie z tytułu niezdolności do pracy. Czy ZUS może się do mnie zwrócić o zwrot renty? Byłabym wdzięczna za odpowiedź.

Witam ,
chciałabym sie dowiedzieć czy osoba niepełnosprawna w stopniu ciężkim (całkowita niezdolność do pracy) pobierająca rente socjalną może zamieszkać za granicą i otrzymywać tą rentę?

Witam,

Ja jestem osoba niepelnosprawna o umiarkowanym stopniu. Obecnie jestem 6 lat w UK (pracowalam, placilam podatki a teraz wychowuje dziecko) i pobieram w PL rente z tytulu niepelnosprawnosci. Na poczatku zupelnie zapomnialam o tym zeby wyszukac czy w ogole moge, ale teraz troche poczytalam i zaden artykol wyraznie i jednoznacznie nie mowi o tym, czy pracujac za granica mozesz pobierac rente...? A pracowalam tu legalnie bez zadnego ukrywania sie w PL i jak skladalam wniosek o Child Benefit to w rubryce o zasilkach pobieranych poza granicami w UK musialam wpisac wlasnie ta rente... A odnosnie przetransferowania renty z PL do innego kraju..to pierwsze slysze! Mysle ze kazdy kraj ma swoje prywatne regulacje i to on zadecyduje czy sie kwalifikujesz... W UK osoba np. niedoslyszaca nie jest osoba wg. ich niepelnosprawna czyli taka ktora potrzebuje pomocy 2giej osoby w codziennej egzystencji... tylko niewidomi, zupelnie glusi i osoby na wozkach sie do tego kwalifikuja...

Dochód osiągany za granicą ma wpływ na ew. zmniejszenie lub zawieszenie renty - socjalnej lub z tyt. niezdolności do pracy - przelicza się go na złotówki. Powinnaś zawiadomić ZUS o wysokości dochodu do końca lutego. Kwoty graniczne dochodu są na stronie ZUS.

Witam.
moja mama ma 60 lat i według prawa polskiegon jest emerytk i obecnie pracuje legalnie w brukseli a rete swoja zawiesiła w polsce czy tera moze sie starac o przywrócenie tej rety??
czy wiek emertalny ma jakis wpływ na to mimo ze pracuje nadal legalnie w innym kraju uni europejskiej?
Bede wdzieczny za jakie kolwiek infoemacje albo linki.

Powrót