Praca za granicą (CH), ciąża i zameldowanie

• Autor wątku Autor wątku mezofeel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mezofeel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Przepraszam za enigmatyczny tytuł posta, ale sytuacja jest dość specyficzna, co przyczyniło się również do tego, że nie znalazłem odpowiedzi w istniejących już tematach. Do rzeczy:

- jestem zatrudniony w Polsce na umowę o pracę na czas nieokreślony
- z początkiem kwietnia wyjeżdżam na dwuletni kontrakt do Szwajcarii (w Polsce w tym okresie pozostaję na urlopie bezpłatnym celem pracy u innego pracodawcy - umowa trójstronna)

Tu jest wszystko jasne, ale:
- moja żona jest również zatrudniona w Polsce, także na umowę o pracę na czas nieokreślony
- jest w drugim miesiącu ciąży

I teraz:
- ja chciałbym zameldować się tymczasowo w Szwajcarii i wymeldować w Polsce, żeby uniknąć płacenia podatku od dochodu uzyskanego w Szwajcarii (już w tym roku spędzę tam więcej niż 183 dni)
- dostanę pozwolenia na pobyt i pracę

1) Czy mogę wnioskować o takie samo pozwolenie dla żony? (wiem na pewno, że mógłbym, gdyby żona nie była zatrudniona w Polsce i po prostu przyjeżdżała ze mną)
2) Czy uzyskanie takiego pozwolenia w jakikolwiek sposób koliduje z jej obecnym zatrudnieniem w Polsce?
3) Czy żona w przypadku uzyskania urlopu chorobowego w związku z ciążą może przebywać ze mną w Szwajcarii czy obowiązują ją jakiekolwiek zobowiązania wobec pracodawcy w Polsce?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje!

Co Pana pytania mają wspólnego z prawem pracy?
Przenoszę na systemy prawne innych państw => Europa zachodnia.

Powrót