Praca za granicą i poszukiwany listem gończym

• Autor wątku Autor wątku Kogi656
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kogi656

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mój znajomy będzie poszukiwany listem gończym podjął pracę za granicą na zagranicznej umowie czy polskie organy ścigania będą miały wgląd do tego gdzie pracuje ? Z góry dziękuję za pomoc

Jak będzie międzynarodowy list gończy to organy ścigania danego kraju go znajdą.

Jesteś pewien na 100% ? Przestępstwo które popełnił nie jest jakąś zbrodnią, nikomu nie zrobił krzywdy tyłki wyłudził jakieś pieniądze internetowo

Przecież nie napisałem że będzie tylko, że jak będzie.

Kogi656 napisał:
Witam mój znajomy będzie poszukiwany listem gończym podjął pracę za granicą na zagranicznej umowie czy polskie organy ścigania będą miały wgląd do tego gdzie pracuje ? Z góry dziękuję za pomoc

Skąd wiesz, że będzie poszukiwany? Od wszczęcia poszukiwań administracyjno-porządkowych, wydania zarządzenia o ustaleniu miejsca pobytu czy nakazu doprowadzenia trochę to trwa. W zależności od Sądu - może być kilka miesięcy, a może być i kilka lat. W każdym razie wie że jest poszukiwany i umyślnie unika odpowiedzialności za swoje czyny. Jeżeli będzie przebywał za granicą na terenie UE, to docelowo zostanie za nim wydany ENA (Europejski Nakaz Aresztowania) i gdy zostanie wylegitymowany przez miejscowe organy ścigania, to automatycznie zostanie zatrzymany i odstawiony do Polski do odbycia kary. Jeżeli kraj w którym przebywa nie jest w UE (Szwajcaria, Norwegia, inne kraje), to będzie poszukiwany na podstawie międzynarodowego listu gończego. Ogólnie sugeruję koledze zgłosić się i odbębnić te kilka miesięcy za oszustwo, ewentualnie załatwić sobie odbycie kary w ramach dozoru elektronicznego. Później będzie tak, że za granicą ułoży sobie życie, założy rodzinę, a tu znienacka ktoś mu pokrzyżuje plany i go przywiezie do Polski, bo czeka kilkumiesięczny wyrok.

Powrót