H
Hub123
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, mam 17 lat, za 3 miesiące kończę 18 lat. Jakiś czasu temu dodałem ogłoszenie na stronie z pracą zagraniczną, po pewnym czasie odezwał się do mnie mężczyzna(Polak), który prowadzi lodziarnię. Wiem, że to mój błąd, ale nie dopytałem się pewnych aspektów. Zaproponował mi 1600 euro brutto. Powiedział, iż pewnego dnia, gdy będzie jechał w stronę mojego miasta( na wschodzie Polski), zostanie przeprowadzona rozmowa sprawdzająca mój język niemiecki, który znam na dobrym poziomie. Moim pytaniem jest jakie ważne dokumenty są potrzebne do tej pracy? Czy można zgłosić się do jakiejś insytutcji? Wiem, że mogę zostać oszukany, ze względu na moj wiek- 18 letni małolat ze wschodu, łatwo oszukać. Wiem, że to może być bujdą, ale chodzą opowieści o porwaniach i sprzedaży organów. Bardzo mnie zachęcał do tej pracy, był bardzo zadowolony, że jestem zainteresowany, jednak nie podał jeszcze dokladnej nazwy lodziarni. Ma się jeszcze odezwać. Jest to praca legalna, zapewniał mi, że będę miał legalną pracę, ubezpieczenia i wszystko udokomentowane. Jadę prawdopodobnie także z moją koleżanką, jednakże sprawdzony musi zostac obowiązkowo jeszcze język i ważne umowy. Czy w takiej sytuacji, gdzie wszystko będzie na papierze, jest duża szansa że zostanę oszukany? Na co muszę uważać? Bardzo dziękuję za odpowiedź.