S
systemppd
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam. Zostałęm zwerbowany do pracy za granica przez osobe fizyczna nie majaca zadnej dziłalnosci zwiazenj z posrednictwem pracy. Za załatwienie pracy płąciłęm 420 zł, w Polsce obiecano 1700 euro na miesiac, praca miala byc przy rusztowaniach, nie miala byc na wysokosciach, okazało sie ze rusztowanie ma 30 metró wiec jest na wysokosciach, dodam, ze nikt nie ma uprawnien na prace na wysokosciach. Podpisalem dwie umowy, polska i niemiecka, na polskiej mam 1600 zł brutto i jest napisane ze pracuje w Polsce, dostalem ta umowe do reki, druga podpisalem niemiecka 10,70 euro na godzine i ta umowe wydrali mi po podpisaniu z rak i wiecej jej nie widzialem. ozniej jak sie dowiedzialem niemiecka umowa jest tylko dla inspekcji w razie kontroli na budowie. Po podpisaniu tych umów okazało sie ze mamy płącone na akord, a nie jak była mowa na miesiac konkretna stawke... Dziennie zarabiamy od 10 do 30 euro, z czego 12 euro codziennie za mieszkanie plus do tego jedzenie za swoje. Co moge teraz w tej sytuacji zrobic, dodam, ze dzis po prostu wyszedłęm z pracy i jutro jade do Polski, nie mówiac o tym nikomu. Jest jakas szansa zaskarzyc tych ludzi ? Odzyskac jakies pieniadze ? Oszukanych jest 12 osób, jednak wiem, ze do pracy pojechalo okolo 30 osób jednak tamci pojechali w inny rejon i nie znam ich losów. NIe działąm tylko w swoim imieniu, ale takze w imieniu jeszcze 11 Panów którzy dalej tam pracuja i dalej sa oszukiwani. 4 osoby wpłąciłęm pieniadze przez konto bankowe i maja na to dowody, 8 osob natomiast dało pieniadze do reki oszustce, jednak nie na osobnosci tylko zawsze bylo 3-4 swiadków. Czy moge odzyskac pieniadze które zapłaciłęm tej Pani oraz koszty które poniosłem ja i inny ludzie w zwiazku z tym wyjazdem ? Bardzo prosze o odpowiedz. Pozdrawiam Damian !