praca za granicą

• Autor wątku Autor wątku katasza55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katasza55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Moja sytuacja przedstawia się następująco. Poszukiwałam pracy za granicą. Odpowiedziałam na ofertę pracy w Hiszpani podaną na jednej ze stron internetowych. Kontaktowałam się telefonicznie z mężczyzna, króry podawał się za pracownika firmy zajmującej się zbiorem pieczarek. Wszystkie formalności zostały ustalone pozostała jedynie kwestia mieszkania. Ponieważ wylot miał odbyć się w sobotę, mężczyzna zaproponował, że zajmie się zakwaterowaniem. Pod koniec tygodnia, zwrócił się do mnie, iż znalazł mieszkanie. Jednak, ze względu na to, iż wyjazd odbywa się w weekend musiałby wynająć je od zaraz abym mogła po przylocie juz tam zamieszakć. Zaproponował, że wpłaci kałcję, natomiast kwestię czynszu pozostawia w moich rękach. Podał wszystkie dane firmy, siedziby firmy, swoje imię i nazwisko, nastepnie numer konta i pełne dane właściciela tego konta, na które nalezy wpłacić czynsz. Dokonałam wpłaty w wys. 350 euro. Cały czynsz miał wynosić 400 euro. Po czym mężczyzna odebrał pieniądze i sie juz nie odzywa. Jego numer jest niedostępny. Czy istniej możliwość odzyskania tych pieniędzy, zaskarżenia mężczyzny, czy moja naiwność kosztowała mnie 350 euro?

też zostałem oszukany!!!Człowiek wzioł pieniądze za mieszkanie z góry na miejscu,potem zawiozł mnie do mojego rzekomo nowego mieszkania,zostawił mnie i miałem czekać na własciciela owego lokum.Czekałem pół dnia i nikt się nie zjawił a człowiek a do owego Pana nie szło się dodzwonić.

WItam !! mm bardzo mnie zdrefiliscie tymi postami ;/ poniewaz mam kupiony bilet na wtorek do madrytu wlasnie na zbior pieczarek!! Czy mowicie tu o Panu K.NOwaku?? miejscowosc Guadalajara ?? jezeli tak musimy razem sie skataktowac i nie pozostawic tej sprawy tak sobie , widze ze moja poprzedniczka poleciala juz tam ;/ ja naszczescie nie i nie wiem co mam robic?? Prosze o wasza SZybka odpowiedz czy mowimy o tym samym czlowieku ??? wuczytaliscie oferte na pracuj-za-graniaca?? z Gory wielkie dzieki!!! moje gg 10598333!!

Super zostaliscie oszukani i nic z tym nie robicie to nie zle najlepiej sie pozalic i nic z tym nie robic ;/

mam 770zl emerytury w polsce .,wyjechalem do hiszpani i tu pracuje na pol etatu mam 60 lat musze sie rozliczac z tego w polsce

Oszuści działają w różny sposób i starają się być lub są wręcz wiarygodni (oczywiście rzekomo).
Nigdy nie wolno wpłacać pieniędzy za coś co jest nie wiadome, nie pewne.
Fakt stał się już dokonany i aktualnie można szukać tych osób, jednak jeżeli nie odbierają już telefonów (zwłaszcza tych komórkowych) to istnieje prawdopodobieństwo iż zostało oszukanych wiele, wiele osób, osoba ta zmieniła już nr komórkowy i oszukuje kolejne osoby.
To informacja do osób, które zostały oszukane i zostały wyłudzone pieniądze.
Natomiast gregorio0059 - jeżeli jesteś zameldowany w Polsce musisz wykazywać jak na razie swoje dochody zagraniczne w polskim urzędzie podatkowym.
Są osoby, które nie dokonują tych czynności, jednak czasami urząd może przypadkowo dowiedzieć się o Twoich zagranicznych dochodach i wówczas może być kłopot.
Dodam, że nie wszystkie kancelarie podatkowe w Polsce orientują się nt. rozliczeń podatku z uwzględnieniem dochodów zagranicznych, więc postaraj się skontaktować z kompetentnym biurem, które zna dokładnie procedurę rozliczeń wraz z ujęciem dochodów zagranicznych. Pamiętaj o tym, aby zapytać konsultanta podatkowego o ewentualnych ulgach podatkowych.
Ponadto ten podatek w Hiszpanii możesz również rozliczyć przed hiszpańskim urzędem podatkowym i uzyskać zwrot podatku.

podobno kobieta po 60 r zycia moze pracowac i pobierac wynagrodzenie bez ograniczen jak tylko zdrowie pozwoli ,to po co zglaszac ,zona pracuje na pol etatu zarabia 600 eur ,czy moze tu starac sie o emeryture i po ilu latach ,pracuje juz 2 lata w hiszpani ,w polsce za 30 lat skladkowych otrzymala 770 zl ,zalujemy ze tak pozno wyjechalismy z kraju

mnie udalo sie podjac prace na kopalniw hiszpani pracuje juz 10 lat ,mam tez 16 lat pracy na kopalniw polsce ,wedlug prawa powinnem odejsc na emeryture z polski na 25 lat pracy na dole ,ale z polski dostane emeryture za 16 lat skladkowych a z hiszpani podobno dopiero po 62 r zycia a mam 54 lata ,mysle ze cos jest tu niedograne

zona ma 64 lata otrzymuje emeryture od 10 lat za przekazanie nastepcy gospodarstwa nastepnie wyjechali my za chlebem do hiszpani 8 lat przepracowala na pol etatu /jako pomoc kuchenna na zlewozmywaku/ zarabiala po 600 eur obecnie ja zwolnili i jest na bezrobociu przyznali jej 14 miesiecy bezrobocia pol roku po 500 eur i nasteone po 250 eur .teraz nie wiemy czy emeryture w polsce musi zawiesic czy tez nie , boimy sie i tak w naszej ciezkiej sytuacji ze popelnimy jakies wykroczenie ,prosze pomozcie
grzegorz ibarbara

Powrót