praca za granicą

• Autor wątku Autor wątku krzysiek14111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysiek14111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
witam.
mam takie pytanko: na początku czerwca pojechałem do niemiec do pracy na budowie, miałem zostać zatrudniony na biało jako technik budownictwa, oraz zarabiać 10 euro na godzine, wyzywienie i spanie zapewnia pracodawca, od razu zacząłem prace czekając na papiery, nie miałem zamiaru pracować na czarno, i czekałem tak miesiąc i nic, a że nie chciałem pracować na czarno zrezygnowałem z tej pracy, pracodawca zapłacił mi 20% mojego zarobku, czy mam możliwość prawnie odzyskać te pieniądze?
na początek chciałbym go tylko poinformować o moich zamiarach, mysle ze wystraszyłby sie (miał juz problemy z ludzmi pracującymi u niego na czarno) i zapłaciłby mi, lecz nie wiem czy prawnie mam jakies szanse

dodam ze pracowałem duzo godzin dziennie i jest mi winien sporo pieniedzy,

Należy ustalić jaki jest niemiecki odpowiednik Państwowej Inspekcji Pracy i zawiadomić ich o tym fakcie.

Przydałyby się dowody, że faktycznie Pan pracował, może relacje świadków?

dzieki wielkie chodzi mi tylko o mozliwosci prawne, chce go powiadomic tylko o tym ze jezeli mi nie wypłaci to wejde na drogę sądową, a dla niego to juz byłby duzy problem

Proszę mi z łaski swojej wyjaśnić co to są "możliwości prawne" jeśli kontakt z odpowiednikiem PIP tym nie jest. Zawiadomienie o zamiarze kontaktu z taką instytucją (po ustaleniu jej nazwy) jest dla mnie dostatecznie "motywujący".

Jeśli oczekuje Pan konrektnych do tego z prawa niemieckiego to ja niestety nie pomogę - nie specjalizuję się w prawie tego państwa.

źle sie wyraziłem i bardzo przepraszm, "dzieki wielkie" jest skierowane do pana za odpowiedz której oczekiwałem, niepotrzebnie sie rozpisywałem

Możesz również powiadomić pracodawcę że jeżeli ci nie zapłaci będzie miał wizytę niemieckiego Zoll oni również przeprowadzają kontrole u pracodawcy.

wlasciwa instytucja to FKS-Zoll (FinanzKontrolle Schwarzarbeit). Ten kij ma dwa konce. Nie wolno podejmowac pracy bez "papierow". Ma Pan mozliwosc udowodnienia faktu wykonywanie pracy ?

Powrót