Praca zdalna z Polski dla firmy w USA

• Autor wątku Autor wątku lukasz122196
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasz122196

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

W najbliższym czasie będę pracował zdalnie dla firmy z USA, najprawdopodobniej na zasadach B2B (temat nie został jeszcze przedyskutowany z pracodawcą) i chciałem się dowiedzieć więcej odnośnie podatkowania, gdyż nie chce wyjść na głupka przychodząc do księgowej i posiadając zerowe pojęcie o temacie. Zaznaczę, że byłaby to moja pierwsza działalność gospodarcza jednoosobowa, więc jestem w tym zdecydowanie laikiem.

Przechodząc do sedna sprawy - czy ktoś mógłby mi na chłopski rozum wyjaśnić na czym polega „odwrotne opodatkowanie”, które to jest wymagane w przypadku posiadania umów z kontrahentami ze stanów zjednoczonych?

Po zasięgnięciu pomocy Googla, zrozumiałem tyle, że to firma dla której sprzedaje usługę musiałaby zapłacić ten podatek - w związku z tym czy to oznacza, że po wpisaniu w fakturę „odwrotne opodatkowanie”, nie muszę się rozliczać z podatku VAT i robi to firma w stanach indywidualnie?

Dajmy na to że otrzymam od nich 10k pln netto na fakturze, czy to oznacza, że całość jest dla mnie, a ja odprowadzam jedynie ZUS, składki itp?

Druga sprawa co jeśli w danym stanie np podatek wynosi tylko 10%, czy ja muszę resztę zapłacić, zgodnie z polskim progiem podatkowym?

Ciekawi mnie również jak w takim zestawieniu wygląda temat kosztów firmy. Jeśli załóżmy mam miesięcznie 500zł brutto kosztów działania firmy w postaci np. księgowej, czy abonamentu na telefon, to w związku z nie płaceniem VATu nie otrzymam zwrotu VATu z tych 500zł brutto?

Temat ten jest dla mnie nieco niezrozumiały i natrafiam na wiele artykułów pisanych zbyt urzędowo.

Prosiłbym o zgrabne wyjaśnienie tego tematu. Będę niezmiernie wdzięczny.

Zgadza się. Natomiast na B2B wciąż się rozliczamy, a według artykułów, które przeczytałem w internecie, gdy odprowadzamy podatek VAT z dochodów zagranicznych poza UE - w tym USA, należy skorzystać z odwróconego podatku.

Dlatego prosiłbym o odpowiedź na moje pytania i pomoc w tym zakresie. Dziękuje :)

Według linku poniżej rozumiem, że nie muszę rozliczać się z podatku VAT, bo robi to za mnie kontrahent z USA.

https://www.eporady24.pl/faktura-dla-firmy-z-usa-odwrotne-obciazenie-vat,pytania,15,87,25218.html

Wobec tego, jaka kwota powinna znaleźć się na fakturze? Załóżmy, że zarabiam 10k netto (kwota z faktury) - czy ta kwota zostaje przelana na moje konto, czy z tego firma z USA się rozlicza i wysyła mi kwotę umniejszoną o ich podatek?

Ponadto, chciałbym się dowiedzieć na temat reszty wcześniej zadanych pytań, np. na temat kosztów firmy i "zwrotu VATu".

Pozdrawiam

Wystawiasz fakturę gdzie wykazujesz stawkę podatku VAT jako NP.
Na dokumencie powinna być adnotacja odwrotne obciążenie.

Powrót