praca

• Autor wątku Autor wątku ronaldo20n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ronaldo20n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Moim wielkim marzeniem jest wyjazd do Niemiec na stałe.
Szukam pracy chciałby wyjechać żeby mieć lepsze życie.
Jestem osobą niepełno sprawną w stopniu lekki posiadam także orzeczenie oraz mam obywatelstwo Nimieckie.
Chciałbym się dowiedzieć czy mogę tam zamieszkać i czy mogę prosić państwo o jakiś socjal czy w ogóle o jakąś pomoc w moim przypadku.
Bo słyszałem ,że coś takiego jest jak się ma pracę w Niemczech
AA i są w Niemczech jakieś zakłady pracy chronione ??
W Polsce mam prace ,ale kiepsko zarabiam z tego nawet nie da się żyć ;(
czekam na fajne odpowiedzi pozdrawiam ;)

Witam
Jeżeli masz paszport Niemiecki masz prawo do pełnego socjalu.
Jak na początek możesz starać się o mieszkanie i socjal.
powodzenia

witam ,a wiesz może jak to się wszystko załatwia jakie trzeba wnioski wypełnić itp?? aa i mam jeszcze jedno pytanko jak takie wnioski się pisze ;)
pozdrawiam ;)

trzeba mieć zameldowanie w Niemczech na początek u kogoś
wnioski dostępne w internecie, trzeba je wypełnić i złożyć w odpowiednim urzędzie

Bo słyszałem ,że coś takiego jest jak się ma pracę w Niemczech
jak masz prace to nie otrzymasz już zasilku

Ostatnia edycja:
Witam Wszystkich.
Mam pytanie. Firma, która mnie zatrudniła prosi mnie abym przedstawił im dokumenty takie jak: Lohnbescheinigung”, “Lohnsteuerkarte. Co to jest? Z tłumaczenia wynika, że jest to karta podatkowa ale w Polsce nie ma czegoś takiego tylko nr NIP. Czy mam rację czy nie?

a co polski NIP ma wspolnego z niemiecka karta podatkowa?:confused:

Meldujesz sie w Niemczech, idziesz do urzedu skarbowego (Finanzamt) i od reki ci wydadza ta karte z niemieckim numerem

Pogodniak napisał:
a co polski NIP ma wspolnego z niemiecka karta podatkowa?:confused:

Meldujesz sie w Niemczech, idziesz do urzedu skarbowego (Finanzamt) i od reki ci wydadza ta karte z niemieckim numerem

mam pytanie odnośnie karty podatkowej. Czy nadal trzeba osobiście się po nią zwracać do urzędu czy może robi to pracodawca? Pracuję od połowy września 2012 roku i z tego co zrozumiałam, to mój pracowadca (umowa o pracę) zgłosił mnie gdzie trzeba... słyszałam też że obecnie takie sprawy załatwiane są drogą elektroniczną... zatem pytanie czy zwalnia mnie to z obowiązku osobistego udania się do skarbówki niemieckiej?
Drugie pytanie dotyczy klasy podatkowej... czy osoba rozwiedziona ale posiadająca w Polsce niepełnosprawne dziecko (z prawem do renty socjalnej) ma wogóle jakiekolwiek szanse na zmianę klasy z 1 na 2??

Powrót