Prace interwencyjnie urząd pracy

• Autor wątku Autor wątku Rubel2050
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rubel2050

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam , sprawa wygląda tak zatrudniłam pracownika na te pracę interwencyjnie ,po 3miesiacach pracownik zrezygnowal z tej o to pracy dał wypowiedzenie. Teraz urząd pracy straszy mnie że jeśli nie wiąże się z umowy tzn nie zatrudnię na pozostający czas który pozostał będę musiała zwracać pieniądze które w ramach refundacji mi wypłacili . Wszystko zrozumiałe okej . Ale nie ma pracownika na to miejsce ,jeśli był sam zrezygnował .co w takim przypadku ?

Rubel2050 napisał:
Teraz urząd pracy straszy mnie
Pani w UP powinna poczytać przepisy
To oni powinni skierować innego pracownika
Przepis prawny:
ART 51
8. W przypadku rozwiązania umowy o pracę przez skierowanego bezrobotnego, rozwiązania z nim umowy o pracę na podstawie art. 52 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy lub wygaśnięcia stosunku pracy skierowanego bezrobotnego w trakcie okresu objętego refundacją albo przed upływem okresu 3 miesięcy, o którym mowa w ust. 6, starosta kieruje na zwolnione stanowisko pracy innego bezrobotnego.

Ustawa z dnia 20.04.2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy

A jeśli takowego bezrobotnego nie ma ? Mała gmina ,mała ludność . Były co prawda dwie Panie ale One zrezygnowały

A co to ma obchodzić pracodawcę ?
To problem PUP

PUP twierdzi że właśnie mnie powinno .. chcą wystapic o zerwanie umowy . Czym skutkuje że będę oddawać udzielonej refundacji..

Ciebie ?
co jest niezrozumiałego w podanym przepisie ?
starosta kieruje na zwolnione stanowisko pracy innego bezrobotnego.
jesteś też starostą ?
A PUP nie myśli sie wywiązać z obowiązku skierowania innego bezrobotnego ?

Czyli mam rozumieć że jeśli urząd pracy chce zamknąć te sprawę , to mnie nie mogą niczym obarczyć ?

Przepis jest wyraźny = wskazuje kto ma skierować bezrobotnego
Ty nie wypowiedziałaś umowy pracownikowi wiec dlaczego masz ponosić konsekwencje -koszty ?
Masz zrobić łapankę , żeby zatrudnić pracownika ?
Powiedz ze sie odwołasz

Okej dzięki w razie czego liczę na pomoc

Propo łapanki to właśnie chyba o to im chodzi ... W moim rzekomym skierowaniu w urzędzie pracy jest napisane osoba z doświadczeniem . Nie przesyłają mi takowej osoby

Chcą wypchnąć że tak powiem kogo ślina na język przyniesie . A że nie jestem prawnikiem szarym człowiekiem to wiem na co oni a na co ja mogą "sobie pozwolić"

A proszę mi jeszcze powiedzieć , czy ja mam prawo nie zgodzić się na osobę którą do mnie przysyłają?

cologniola napisał:
Przepis jest wyraźny = wskazuje kto ma skierować bezrobotnego
Ty nie wypowiedziałaś umowy pracownikowi wiec dlaczego masz ponosić konsekwencje -koszty ?
Masz zrobić łapankę , żeby zatrudnić pracownika ?
Powiedz ze sie odwołasz

A Proszę mi powiedzieć czy ja mam prawo odmówić osobie skierowanej przez urząd pracy ?

Należy dokładnie zapoznać sie z umową jaką zawarłaś o prace interwencyjne
Jezeli nie bedzie miała kwalifikacji potrzebnych do pracy na tym stanowisku to tak

Rubel2050 napisał:
A proszę mi jeszcze powiedzieć , czy ja mam prawo nie zgodzić się na osobę którą do mnie przysyłają?

Można się nie zgodzić na konkretną osobę.

Powrót