Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Praca dyplomowa z postępowania karnego

Witaj,
wybrany przez Ciebie temat jest niezwykle obszerny i interesujący, niemniej jednak wydaje mi się, że bardziej zahacza o tematykę prawa karnego materialnego, a dokładnie kodeksu karnego, regulującego zasady odpowiedzialności karnej, aniżeli kodeksu postępowania karnego, który dotyczy zasad i sposobu prowadzenia procesu karnego.
Jeżeli chodzi o literaturę, to w pierwszej kolejności radziłbym Ci zapoznać się z lexem (powinniście mieć do niego dostęp do niego na uczelni) i poczytać komentarze i inne publikacje do art. 115 19 KK oraz komentarze do części przestępstw z rozdziału XXIX (art. 222-231b KK). Ciekawym dodatkiem do pracy mogłyby być również publikacje dotyczące Ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ograniczeniu prowadzenia działalności gospodarczej przez osoby pełniące funkcje publiczne.

Najpierw chciałabym bardzo podziękować za zainteresowanie i chęcią pomocy ! jestem dopiero na etapie wyboru tematu. Zatwwierdzać będę go dopiero w październiku. Więc jeśli mają Państwo propozycję nowego tematu to jestem bardzo ciekawa i zainteresowana. Wiedziałam od początku właśnie, że temat będzie bardzo obszerny, więc nie wiem czy się podjąć tego wyzwania.

Napiszę tak, chcąc stosunkowo łatwo i dobrze napisać pracę magisterską trzeba czuć temat i jeszcze przed jego ostatecznym wyborem wiedzieć co się chce napisać.
@klaudianna14, czy prawo karne jest "przedmiotem" w którym dobrze się czujesz ?

Czuję się dobrze. I zgadzam się w 100% chociaż zależy mi też, aby na dany temat można było dużo napisać i mieć ciekawą literaturę. Nasz promotor na wstępie zanzaczył, że powinny to być tematy z zakresu postępowania karnego. Na chwile obecną nic mi do głowy nie przychodzi.:rolleyes:

Jeżeli chciałabyś napisać pracę na jakiś temat z procesu karnego, który jest w miarę świeży i na czasie, to gorąco polecam tematykę: 1/ Europejskiego nakazu dochodzeniowego, 2/ Skargi nadzwyczajnej, 3/ Skargi na wyrok sądu odwoławczego, 4/ Możliwości wykorzystania dowodów z czynności operacyjno-rozpoznawczych zdobytych w sposób niezgodny z przepisami postępowania ;)
Oczywiście są też tematy klasyczne, jak np. dotyczące zasad procedury karnej, pozycji procesowej konkretnego podmiotu w postępowaniu (sądu, prokuratora, oskarżonego itd.), dobrowolnego poddania się karze, subsydiarnego aktu oskarżenia itp., ale jest na ten temat masę literatury, więc trudno będzie napisać coś, co nie zostało już napisane.

Praca licencjacka odnośnie samplingu - prośba o pomoc

Witam, piszę pracę odnośnie problemu samplingu i potrzebuję orzecznictw w sprawach :

***mod***
W drugiej wiem, że nie doszło do procesu między nimi, ale był o wykorzystanie dzwonka z utworem, może ktoś wie gdzie mógłbym to znaleźć? albo mógłby podzielić się radą odnośnie tego tematu, co warto przeczytać np. żeby mieć podstawę do badań?

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dzień dobry wszystkim :)

Chciałam się zapytać o rade, odnośnie mojego I rozdziału pracy mgr. A mianowicie dotyczy on Wolności gospodarczej. Ogólnie sam temat pracy jest o działalności regulowanej.

Jakieś rady jeżeli chodzi o bibliografie ? Jak najlepiej podejść do tego rozdziału?

Nie ukrywam, że trochę się tym wszystkim stresuje. Nic innowacyjnego napisać nie napisze, wszystko już co miało zostać napisane to zostało. Promotor stwierdził, że wystarczy mi jedna książka C.Kosikowskiego Wolność gospodarcza w prawie polskim, ale sama nie wiem.

Z góry dziękuje za rady :)

Dzień dobry,
jestem na finiszu pisania pracy licencjackiej na temat Korupcji w administracji. Pierwsze dwa rozdziały są gotowe, problem pojawia się przy pisaniu trzeciego rozdziału. Czy ktoś orientuje się w literaturze do rozdziału Organy powołane do walki z korupcją ? Interesuje mnie rola CBA oraz Policji w przeciwdziałaniu korupcji.

Pozdrawiam serdecznie

RE: Korupcja w administracji

Dzień dobry,
jestem na finiszu pisania pracy licencjackiej na temat Korupcji w administracji. Pierwsze dwa rozdziały są gotowe, problem pojawia się przy pisaniu trzeciego rozdziału. Czy ktoś orientuje się w literaturze do rozdziału Organy powołane do walki z korupcją ? Interesuje mnie rola CBA oraz Policji w przeciwdziałaniu korupcji.

Pozdrawiam serdecznie

RE: Korupcja w administracji

Odpal sobie komentarze do ustawy o CBA i Policji, uzasadnienia do projektów tych ustaw. Napisz na kilka stron i voilla.
Szkoda życia na pracę dyplomową
Jak dobrze pójdzie to promotor przeczyta spis treści.

Temat pracy z procedury cywilnej

Część, promotor powiedział żebyśmy przemyśleli tematy dotyczące naszych prac magisterskich i sami wskazali. Wiecie jakie zagadnienie może być ciekawe i zawierające jednocześnie bogatą literaturę?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Dzięki! :)

RE: Temat pracy z procedury cywilnej

Jakiś etap egzekucji z nieruchomości.
Jest w czym wybierać

Cześć, jestem na etapie wybierania tematu pracy magisterskiej. Chciałabym wybrać coś z prawa cywilnego, dokładniej z prawa zobowiązań. Moje jedyne obecne pomysły to coś związanego z umową deweloperską lub ochroną/prawami konsumentów. Czy to dobry kierunek? Dajcie proszę jakieś wskazówki:)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Cześć wszystkim. W tym roku piszę pracę licencjacką i mój temat brzmi "Świadek koronny jako metoda zwalczania przestępczości zorganizowanej". Potrzebuję pomocy z literaturą. Przeszukałam wszystkie biblioteki w pobliżu, kilka uczelni, pdf-y, Internet itd. Znalazłam bardzo mało pozycji dostępnych. Biblioteka na mojej Uczelni to porażka, a na innych (gdzie chodzą znajomi i mogli by pomóc) książki są zarezerwowane lub wypożyczone. Chodzi o to, że potrzebuję literatury na już. Myślałam, żeby kupić, ale żadna księgarnia nie ma takich pozycji a używanych w ogóle nie da się dostać. Jestem troszkę podłamana tym faktem, bo zdaję sobie sprawę, że z 2 książek pracy to ja nie napiszę. Moja prośba jest taka, czy jest tu ktoś kto pisze na podobny temat lub pisał lub może zna kogoś kto pisał/pisze? Jeśli znajdzie sie jakaś dobra duszyczka i chociaż będzie miała jakieś książki w pdf czy coś w tym rodzaju i byłaby skłonna mi je wysłać, to naprawdę się odwdzięczę jakoś! Tutaj mój mail: zelkisathebest@wp.pl , z góry dziękuję i życzę miłego dnia/wieczorku:)

Dzień dobry wszystkim,

piszę pracę magisterską z prawa konstytucyjnego. I chciałabym pisać o instytucjonalizacji małżeństw homoseksualnych w świetle prawa konstytucyjnego. I nie wiem czy jest to dobry temat i nie poszukać czegoś innego. Promotor zgodził się wstępnie na taki temat, więc z jego akceptacją nie powinnam mieć większych problemów. Jednakże, wydaje mi się że ciężko będzie mi znaleźć literaturę na ten temat. Promotor zaproponował mi żebym dodatkowo do tematu dodała, że na przykładzie USA ale nie bardzo czuję się w języku angielskim by tłumaczyć ich literaturę. Chciałabym się was poradzić właśnie w kwestii tematu czy to dobry temat i ewentualną modyfikację go. Oraz czy ktoś z was zna jakoś literaturę na ten temat?

Będę wdzięczna za jakieś wskazówki czy rady ;)

Pomysł na temat ustawy

Witam,

Na zajęcia z zasad technik normotwórczych będziemy przygotowywać projekt ustawy. Projekt ma dotyczyć kwestii jeszcze nieuregulowanych ustawowo i musi być zgodny z aktualnym stanem prawnym. Macie może jakieś interesujące pomysły czego taki projekt mógłby dotyczyć?
Z góry dziękuję za pomoc.

p0raca magisterska - zasada domniemania niewinności

witam Państwa serdecznie. mój temat prracy magisterskiej " zasada domniemania niewinności w polskim procesie karnym" ( nie wiem czy go jakoś lekko nie zmienić). Przygotowałam konspekt. Mogłabym prosić o jakieś zmiany i podpowiedzi do niego ? ten 5 rozdział mi jakoś się nie widzi. Z nim mam problem.

Wstęp

Rozdział 1 Pojęcie procesu karnego oraz zasady prawnej (ZAGADNIENIA WSTEPNE)

1.1 Pojęcie procesu karnego
1.2. Sposoby pojmowania zasad prawa
1.2.1. zasady w sensie abstrakcyjnym
1.2.2 zasady procesowe w sensie konkretnym.
1.2.3 Zasady w ścisłym znaczeniu
1.3. Funkcje zasad prawa

Rozdział 2 Pojęcie, istota, funkcje i charakter prawny zasady domniemania niewinności

2.1. Pojęcie zasady domniemania niewinności
2.2. Charakter prawny zasady domniemania niewinności
2.3. Zakres zasady domniemania niewinności
2.4. Funkcje zasady domniemania niewinności

Rozdział 4 Zasada domniemania niewinności – standardy europejskie

4.1. Zasada domniemania niewinności na tle międzynarodowych
aktów dotyczących praw człowieka i obywatela
4.1.1. Powszechna Deklaracja Praw Człowieka
4.2. Kształtowanie zasady domniemania niewinności przez prawo
Unii Europejskiej
4.2.1. Karta praw podstawowych
4.2.2. „Zielona księga. Domniemanie niewinności”

Rozdział 5 Zasada domniemania niewinności w polskim procesie karnym

5.1. Zasada domniemania niewinności w toku postępowania przygotowawczego
5.2. Postępowanie przed sądem pierwszej instancji
5.2.1. Wstępna kontrola oskarżenia
5.2.2. Zasada domniemania niewinności w toku procesu przed sądem
5.2.3. Zasada domniemania niewinności w sprawach o zniesławienie
5.2.4. Zasada domniemania niewinności a warunkowe umorzenie postępowania karnego
5.2.5. Wyrok uniewinniający
5.3. Zasada domniemania niewinności w toku postępowania odwoławczego

Jak kształtował się wiek emerytalny w Polsce?

Cześć. Proszę was o pomoc. Od dwóch godzin staram się znaleźć informację na temat kształtowania się wieku emerytalnego w Polsce. Jednak w internecie jest mnóstwo dat, wydarzeń i gubię się w tym, nigdzie nie ma wprost napisane to czego szukam. Może wy potrafilibyście KONKRETNIE odpowiedzieć na te dwa z pozoru proste pytania:
1. Kiedy wiek emerytalny pojawił się w Polsce?
2. Ile wynosił na przestrzeni tych wszystkich lat. Czyli od momentu kiedy się pojawił, do dzisiaj. (od którego do którego roku był taki, od którego do którego taki itd.)

Bardzo potrzebuję tych informacji do przygotowania się na debatę. Chcę w 3-4 zdaniach przedstawić historię wieku emerytalnego w Polsce.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Andrev napisał:
Nie przeszukałeś całego internetu. Ja znalazłem na allegro Przestępstwo zgwałcenia w polskim prawie karnym.

Np "Przestępczość samochodowa w Polsce i na świecie oraz jej zwalczanie" Potakowski Dariusz

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót