Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
piszę pracę o TK pomoże mi ktoś ułożyć plan proszę o kontakt przez prive będę wdzięczny

Witam ponownie.
Proszę jeszcze raz o pomoc. Piszę pracę na temat porównania zachowania tajemnicy zawodowej przez adwokatów i radców prawnych jako przykład sprawiedliwego procesu i profesjonalnej pomocy prawnej.
Znalazłem ustawy i kodeksy dotyczące tych zawodów, kilka książek dotyczących tych zawodów, ale mój problem polega na tym, że nie mam pojęcia jak miałby wyglądać forma takej pracy, w jaki sposób porównać te zawody, co uwypuklić, jak zatytułować rozdziały. Mam z planem jechać do promotora a na razie nie mam z czym.
Prosze o rade i wstępny rys. Dzięki.

Pojęcie zasad ogólnych prawa

Zasady techniczne a prawo

Norma techniczna a prawo

Rola prawa w organizacji państwowej

Czy moglibyście mi udzielić odpowiedzi na powyższe pytania? Jako, że przedmiot Wiedzę o Państwie i Prawie dokleili do naszego toku studiów a egzamin się zbliża będę wdzięczny za pomoc (szukałem w google ale nic mi się spasować nie chciało).

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Witam wszystkich serdecznie !
Jestem studentem III rok administracji odgórnie obarczonym tematem pracy licencjackiej "Prawo miejscowe w konstytucyjnym systemie źródeł prawa" w którym kompletnie się nie odnajduje:o

Moja prośba do was dotyczy podania przydatnej literatury abym mógł wyżej wymieniony temat nieco rozwikłać. Tego kto wie jak powinna wyglądać i z czego się składać praca licencjacka o podobnej tematyce proszę również o podzielenie się tą wiedzą, np jak mógłby wyglądać przykładowy plan pracy, jakie elementy tego zagadnienia mógłbym poruszyć ?

Dodam jeszcze, że nie mam już możliwość zmiany tematu pracy.

Pozdrawiam i czekam na wsparcie;)

Może spróbuj najpierw zgłębić wiedzę o tym co masz napisać? Spróbuj zacząć od podstaw. Polecam wstęp do prawoznawstwa rozdział ze źródłami (właściwie wutor ma drugorzędne znaczenie), prawo konstytucyjne rozdział o źródłach - tutaj Garlicki jest w porządku, ale nie wiem czy na pierwszy raz nie za ciężko. Dalej może od strony administracyjnej? Ochendowski - prawo administracyjne też ten sam rozdział. To takie absolutne podstawy, które przydałoby się byś znał, żeby wejść w temat. Później może coś Ci się nasunie.

Witam
Muszę stworzyć plan pracy magisterskiej na temat: Dane osobowe - pojęcie, zakres. Proszę o pomoc - macie jakieś pomysły? Albo pozycje, do których mogłabym zajrzeć?Dziękuję z góry.

Witam,

Piszę pracę magisterską na temat "Projekty realizowane z funduszy unijnych w gminie X".
W przyszłym tygodniu jestem umówiona w urzędzie miasta i gminy X.

Proszę o podpowiedź, o jakie dokumenty mam poprosić (wniosek, harmonogram?), żeby napisać ostatni rozdział pracy.

Bardzo dziękuję za pomoc

Witam,
czy ktoś interesuje się może prawem własności przemysłowej w UE? Potrzebne mi są informacje na temat ochrony nazw handlowych (konkretniej o ochronie oznaczenia przedsiębiorstwa). Może ktoś mógłby polecić jakąś publikację na ten temat? Z góry dziękuję

kamilo86 napisał:
Hej, pisze prace licencjacka na temat

Warunkowe przedterminowe zwolnienie z reszty kary pozbawienia wolności

i mam problem z rozdzialem 2 i jego pod rozdzialami, tzn Nie za bardzo wiem czy dałem dobre tematy na podrozdziały. Czy moglibyscie,pomoc mi i troche poprawic mi te podpunkty badz cos zaproponowac, nakreslic?

ROZDZIAŁ I
PROBACJA W POLSKIM PRAWIE KARNYM
1.1. Pojęcie i formy probacji.
1.1.1Środki probacyjne a sytuacja pokrzywdzonego
1.1.2. Pozytywna prognoza kryminologiczna
1.1.3. Wpływ pokrzywdzonego na dopuszczalność środków probacyjnych
1.2. Obowiązki probacyjne
1.3. Odwołanie środka probacyjnego
ROZDZIAŁ II
PRZESŁANKI WARUNKOWEGO ZWOLNIENIA
2.1. Pojęcie i rodzaje przesłanek warunkowego zwolnienia
2.1.2. Przesłanki formalne warunkowego zwolnienia
2.1.3. Przesłanka materialna warunkowego zwolnienia
2.4. Szczególne przesłanki warunkowego zwolnienia z reszty kary pozbawienia wolności
ROZDZIAŁ III
OBOWIĄZKI PRÓBY I DOZÓR NAD WARUNKOWO ZWOLNIONYM
ROZDZIAŁ IV
SKUTKI PRZEBIEGU OKRESU PRÓBY

Wrzuć rozdział o efektywności warunkowego przedterminowego zwolnienia jak to się ma w praktyce

lc11171 napisał:
piszę pracę o TK pomoże mi ktoś ułożyć plan proszę o kontakt przez prive będę wdzięczny
Jaki masz temat pracy bo o TK to można pisać dużo. Napisz jakiś podrozdział np; o wyrokach interpretacyjnych, o sporze miedzy TK a SN. W częśći wstępnej możesz pisać o TK jego histori + tło porównawcze.

mógłby ktoś "zarzucić" ciekawy temat z zakresu prawo autorskie/prasowe/reklama i ew. zaznaczyć na co warto zwrócić uwagę, gdzie szukać informacji, na jakich źródłach się opierać? Chciałbym napisać artykuł.który później mi ktoś może zechce opublikować,a ta tematyka wydaje mi się najbardziej ciekawa. Może komuś nasuwa się ciekawy temat a jednocześnie nie tak "abstrakcyjny", czy rzadko spotykany,że trudno byłoby znaleźć publikacje,na których jako student będę się opierał.

z góry dzięki

Witam, czy ktoś mógłby polecić mi książki omawiające, nawet pobieżnie kwestię odpowiedzialności w związku z zastosowaniem przymusu leczenia. Będę bardzo zobowiązana.

witam, mam problem w zakresie pracy magisterskiej.
mój temat brzmi: ochrona dziecka w postępowaniu rozwodowym. wiem że jest to wyczerpany i oklepany temat, ale początkowo wydawał mi sie interesujący. a teraz mam problem, o czym pisać?
jeśli ma ktoś pomysł bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki :(

Witam serdecznie,
Tematem mojej pracy magisterskiej jest obraza uczuć religijnych, art. 196 kk. Interesuje mnie ta tematyka, jednak nie jestem pewien co do materiałów źródłowych. Jeśli chodzi o konkretne zdarzenia i przykłady to nie będzie problemu; z tematem pracy trafiłem akurat w momencie kiedy nagle zrobiło się o tym głośno w mediach. Chciałbym prosić o pomoc w związku ze źródłami książkowymi. Mimo wszystko to przestępstwo nie jest chyba poparte zbyt dużą ilością opracowań, więc byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś z państwa posiadał wiedzę na ten temat i mógłby podpowiedzieć pozycje, na których mógłbym oprzeć swoją pracę. Sam znalazłem kilka, jednak kwestia obrazy uczuć religijnych zajmuje w nich niewiele miejsca, zaledwie niedługi rozdział najwyżej.
Bardzo proszę o podpowiedzi,
Pozdrawiam

Witam wszystkich

Szukam jakiegoś ciekawego tematu z prawa konstytucyjnego. Myślę o temacie "Trybunał Konstytucyjny w Polsce". co sadzicie czy lepiej "Status prawny sędziego Trybunału Konstytucyjnego" będę wdzięczny za uwagi. CZy temat o TK nie jest waszym zdaniem za szeroki?:rolleyes:

proponuję "próba powieszenia Kaczyńskiego za Ziobro przez sędziów Trybunału Stanu" :)

Ostatnia edycja:
Witam!

Z racji, iż na forum tym udziela się wiele osób, którzy cechują się wysokim poziomem wiedzy prawniczej, miałbym do szanownych forumowiczów małą prośbę. Otóż pisze pracę mag. dotyczącą zasad działania prokuratury. Niestety mam problem ze znalezieniem konkretnej bibliografii na w/w temat. Oprócz oczywistych pozycji Waltosia, Szmulika i Żmigrodzkiego czy też Zięby- Załuckiej oraz aktów prawnych nie mam w zasadzie za wiele. Jeśli ktoś z szanownych forumowiczów, mógłby mnie wspomóc swoją fachową poradą to byłbym szczerze zobowiązany.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

niezawisłość sędziowska

Witam mam temat pracy mgr. Pozycja prawna sędziego TK. Proszę o pomoc bo nie wybierałem go sam a wydaje się trudny. może ktoś mi podsunąć jakąś literaturę albo orzecznictwo cokolwiek albo jakiś plan. :confused:

Mam tylko MArek Zubik Status prawny sędziego TK

RE: niezawisłość sędziowska

Proponuję zacząć od art. 6 ustawy o Trybunale Konstytucyjnym. W ostatnim ust. odstyła on do przepisów o sędziach SN, a te z kolei odsyłają do przepisów ustawy o ustroju sądów powszechnych. Na ten temat już łatwo znajdziesz literaturę. A wykazanie, że poglądy doktryny dotyczące sędziów sądu powszechnego są aktualne dla sędziów TK (albo właśnie że nie są) - to jest właśnie Twoje zadanie. Powodzenia!

Co sądzicie o temacie "Pozycja prawna sędziego Trybunału Konstytucyjnego"? Jest jedna książka poza tym ciężko o bibliografie warto się tym zająć?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót