Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,

Obecnie zaczynam pisać pracę na temat: Zabójstwo pod wpływem silnego wzburzenia. Mam już w zasadzie plan pracy, ale w sumie ta moja praca na samej teorii by się opierała. Pomyślałam, że będzie ciekawiej jak podam jakieś przykładowe sprawy, wyroki. Tylko nie mam pomysłu czy zrobić na to jakiś osobny rozdział podrozdział czy np w rozdziale o karach podać jakieś przykłady? Czy mógłby mi ktoś doradzić??

Witam, zwracam się z prośbą o pomoc przy takim temacie pracy licencjackiej - Zawód radcy prawnego w PRL. Mam zamiar napisać to na podstawie Uchwały nr 533 RM z 13.12.1961 r. Nie wiem, czy to nie będzie za mało. Czy ktoś z Was miał może do czynienia z takim tematem i taką pracą? Chodzi mi o zaplanowanie rozdziałów... Materiałów jest tak mało, że nie wiem na co rozdzielić tę pracę. Zastanawiałem się również nad włączeniem do mojej pracy ustawy o radcach prawnych z 06.07.1982 r.

Czy ktoś ma może jakiś pomysł i jest chętny mi pomóc? Dziękuję i pozdrawiam!!

Witam! Piszę pracę na temat pracowników sądów administracyjnych i mam problem z 1 rozdziałem tj. od czego bym mogła zacząć. Od krótkiej historii sądownictwa adm? Doradźcie prosze!!!

Witam,
Przygotowuję się do pisania pracy magisterskiej. Wybrałem temat "postępowanie antymonopolowe". Przyznam że mam problem ze stworzeniem planu pracy :( ...chciał bym sensownie podzielić materiał aby rozdziały nie obejmowały zbyt szerokiej tematyki. Proszę o sugestie i propozycje pozycji książkowych którymi mógł bym się posiłkować.
Z góry dziękuje i pozdrawiam :)

MarekKot napisał:
Witam, zwracam się z prośbą o pomoc przy takim temacie pracy licencjackiej - Zawód radcy prawnego w PRL. Mam zamiar napisać to na podstawie Uchwały nr 533 RM z 13.12.1961 r. Nie wiem, czy to nie będzie za mało. Czy ktoś z Was miał może do czynienia z takim tematem i taką pracą? Chodzi mi o zaplanowanie rozdziałów... Materiałów jest tak mało, że nie wiem na co rozdzielić tę pracę. Zastanawiałem się również nad włączeniem do mojej pracy ustawy o radcach prawnych z 06.07.1982 r.

Czy ktoś ma może jakiś pomysł i jest chętny mi pomóc? Dziękuję i pozdrawiam!!

Hmmmm:
Porada kolegi po fachu (na szczęście nie radcy):
Dekret z dnia 5 sierpnia 1949 r. o Państwowym Arbitrażu Gospodarczym Dz.U. z 1949 r. Nr 46, poz. 340;
Dekret z dnia 29 marca 1951 r. o organach zastępstwa prawnego (Dz.U. z 1951 r. Nr 20, poz. 159;
Uchwała Rady Ministrów z dnia 2 czerwca 1954 r. w sprawie zastępstwa sądowego i obsługi prawnej terenowych organów władzy państwowej (M.P. z 1954 r. Nr 55, poz. 752); Uchwała Rady Ministrów z dnia 9 listopada 1957 r. w sprawie obsługi prawnej powiatowych rad narodowych oraz niektórych miejskich i dzielnicowych rad narodowych (M.P. z 1957 r. Nr 88, poz. 522).
Zawód radcy prawnego. Historia zawodu i zasady jego wykonywania, A. Bereza (red.), Warszawa 2010;
Z. Klatka, Ustawa o radcach prawnych. Komentarz, Warszawa 1999;
Z. Klatka, Wykonywanie zawodu radcy prawnego i adwokata, Warszawa 2004.
A tak wogóle to bez odniesień do adwokatury to pracy nie da się napisać, a ostatni rozdział powinieneś pisać o tym "co nam zostało z tych lat" bo PRL rzutuje nam na cały system świadczenia pomocy prawnej...
A tak poza tym to pozdrawiam bo temat, wbrew pozorom jest ambitny, bo możesz wykazać że zawód radcy to anachronizm albo wręcz przeciwnie.

Witam, przygotowuję się do pisania pracy licencjackiej na temat kary grzywny w prawie karnym. Przyznam że dziedzina nie jest szczytem moich marzeń... ale wpływu na to wielkiego nie miałam- odgórny przydział... w końcu to tylko licencjat a i ostatecznie temat może być...
Usiadłam ostatnio żeby jakoś sobie plan ułożyć i stworzyłam kilka wersji z których jedna mi chyba najbardziej wpadła w oko:
I. Zagadnienia ogólne z zakresu penologii
1. Penologia jako nauka o karze
2. Kara, sankcja- podstawowe pojęcia
3. Wybrane teorie karne
II. Odpowiedzialność karna
1.Przesłanki
2.Rodzaje
3.System sankcji
III. Kara grzywny
1. Wiadomości ogólne
2. Zasady wymiaru kary
3. Zasady wykonania kary

Myślę że ogólnie jest do przyjęcia aczkolwiek parę słówek muszę tam zastąpić bardziej odpowiednimi. I moja prośba w związku z powyższym... otóż chciałabym uzyskać jakieś konstruktywne uwagi... oraz podpowiedzi na nurtujące mnie pytania: czy ta kolejność (bo tu się nie mogę zdecydować)?, czy ta odpowiedzialność karna tu w ogóle pasuje? no i jakieś ciekawsze zredagowanie tego planu by się przydało bo to taki mi się wydaje chwilami mało fachowo wyeksponowany (co prawda to wersja robocza), ale "tu słówko ując, tam dodać" bym chciała żeby nie był taki "przedszkolakowy"... Pomożecie??

@vulpeculus
Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście w/w akty prawne również brałem już wcześniej pod uwagę. Dziękuję przede wszystkim za literaturę. Co masz na myśli mówiąc, że PRL rzutuje na dzisiejszy system pomocy prawnej? Przecież obecna ustawa o radcach jest chyba z 1997 r. Istnieje wolny rynek, konkurencja, na ulicy gdzie nie spojrzysz to radca albo inny adwokat.
Pozdrawiam!

Witam,
piszę pracę magisterską na temat o europejskim nakazie aresztowania, ekstradycji i stawianiu osób przed Międzynarodowy Trybunał Karny. Jaka polecacie literaturę?

Cześć! Temat mojej pracy licencjackiej to "Formuła przestępstwa zgwałcenia w polskim prawie karnym". Jeżeli ktoś jest w posiadaniu literatury na ten temat - chętnie odkupię. Przeszukałam już caly internet i wiele egzemplarzy jest po prostu niedostępnych dlatego bardzo proszę Was o pomoc..

Handel pracami jest poniżej krytyki. Ostrzeżenie. Bartata

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy ktoś sie orientuje czy do pracy magisterskiej z kryminalistyki o temacie "Przestepczosc samochodowa w Polsce" jest jakakolwiek literatura ? Jesli tak to poprosiłbym o podanie tytułów, inaczej bede musiał zmienić temat pracy :/

p1nk napisał:
Cześć! Temat mojej pracy licencjackiej to "Formuła przestępstwa zgwałcenia w polskim prawie karnym". Jeżeli ktoś jest w posiadaniu literatury na ten temat - chętnie odkupię. Przeszukałam już caly internet i wiele egzemplarzy jest po prostu niedostępnych dlatego bardzo proszę Was o pomoc..

Nie przeszukałeś całego internetu. Ja znalazłem na allegro Przestępstwo zgwałcenia w polskim prawie karnym.

MarekKot napisał:
@vulpeculus
Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście w/w akty prawne również brałem już wcześniej pod uwagę. Dziękuję przede wszystkim za literaturę. Co masz na myśli mówiąc, że PRL rzutuje na dzisiejszy system pomocy prawnej? Przecież obecna ustawa o radcach jest chyba z 1997 r. Istnieje wolny rynek, konkurencja, na ulicy gdzie nie spojrzysz to radca albo inny adwokat.
Pozdrawiam!

Ustawa o radcach z 1997? Oj kolego...
Wczytaj się w to co Ci tu podałem a zrozumiesz ze zawód radcy był tworzony w opozycji do zawodu adwokata (teza nie moja tylko niejakiego Z. Klatki)
pzdr

Andrev napisał:
Nie przeszukałeś całego internetu. Ja znalazłem na allegro Przestępstwo zgwałcenia w polskim prawie karnym.

Szukała szukalam, tą książkę akurat mam, niestety jest to za mało... w weekend wypiszę listę brakujących.

Cześć jestem obecnie studentka ostatniego roku administracji, zapisałam się na seminarium z prawa konstytucyjnego, został tak jakby narzucony mi temat Senatu czy jest on potrzeby w dzisiejszej Polsce, jestem trochę przerażona, bo ten temat jest bardzo ogólny i obszerny,może wydawać się łatwy, jest bardzo dużo literatury na ten temat, ale nie zawiera ona nic konkretnego, wogole nie mam pomysłu co miałabym zawrzec w tym planie pracy, bo wczesniej pisałam pracę z postępowania administracyjnego, który bardziej mi lezy, jeśli ktoś miałby jakieś sugestie byłabym wdzięczna

Witam serdecznie!
Jestem studentką prawa i mam poważny problem. Jednym z warunków zaliczenia przedmiotu, jest napisanie pracy pod tytułem " zasada ryzyka pracy radcy prawnego". Z tym, że termin oddania pracy zbliża się wielkimi krokami a ja nie mam zielonego pojęcia jak to ugryźć, a wykładowca nie lubi "lania wody":/ dlatego też padam na twarz i proszę o pomoc. Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki.
Pozdrawiam serdecznie!

Witam. Jestem studentem IV roku prawa na UŚ. Prace zamierzam pisac z prawa konstytucyjnego. Bylby w stanie ktos przyblizyc jakies przykladowe tematy prac z ktorych mozna cos napisac. Jakis temat ktory jest dosyc prosty oraz wiele literatury znalezc mozna. Z gory dziekuje !

Witam , mam poważny problem z wyborem tematu z dziedziny prawa administracyjnego (Postępowanie sądowoadministracyjne ) coś ciekawego , myślałem nad narkomania dezyzjami administracyjnymi ale nic ciekawego nie przychodzi mi do glowy , ; /

mati_tupac napisał:
Witam , mam poważny problem z wyborem tematu z dziedziny prawa administracyjnego (Postępowanie sądowoadministracyjne ) coś ciekawego , myślałem nad narkomania dezyzjami administracyjnymi ale nic ciekawego nie przychodzi mi do glowy , ; /

Wybierz sobie temat związany z wywłaszczeniami nieruchomości.Materiałów nie brakuje na ten temat a po napisaniu pracy w tym temacie będziesz specjalistą w tym zakresie. Na pewno ci się przyda wiedza na temat wywłaszczeń bo ludzie mają ciągle z tym problemy. Radził bym pisać wszystkim na tematy które wam się w życiu przydadzą a nie tam senatu który może zniknie a może nie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót