Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
angel3813 napisał:
Witam!
Muszę wybrać temat pracy licencjackiej z zakresu prawa administracyjnego i szczerze nie wiem sama o czym pisać :/ Zastanawiałam się nad czymś w stylu organy stanowiace jednostek samorzadu terytorialnego, ale nie wiem czy to nie jest za szeroki temat... Moze ktos ma jakis inny pomysl.
Bede wdzieczna za wszystkie wskazówki jak sie do tego zabrac :)

Zadania samorządu terytorialnego w czasie stanu klęski żywiołowej . Przyjemny temat do pisania .

Witam,
Mam problem ponieważ nie mam pojęcia jaki temat pracy magisterskiej wybrać, chciałabym coś oryginalnego. Jestem na seminarium z prawa cywilnego ale mogę pisać pracę z prawa rodzinnego, spadkowego lub wspomnianego cywilnego. Zależy mi zeby było to coś ciekawego i oryginalnego.
Z góry dziekuje za pomoc

Witam

Mam do was prośbę , piszę prace licencjacką z tematu dotyczącego bójki i pobicia. Tylko , że mój problem polega na tym , że mam problem z nabiciem stron. W każdym komentarzu jaki widzę zagadnienia z artykułów 158 i 159 analizowane są bardzo krótko. A ja z tego mam zrobić minimum 30 stron treści. Do tego moja promotorka chce żebym cały czas pisał tylko odnośnie bójki , a nie opisywał ogólnie.
Jak uważacie , te artykuły są tak nie wdzięczne , że ciężko mi się piszę czy ja po prostu nie umiem tego robić ? :confused:
Gdyby ktoś miał dostęp do jakiejś pracy dyplomowej dotyczącej bójki i pobicia byłbym bardzo wdzięczny , chociaż bym zobaczył jak to mniej więcej może wyglądać.

Z góry dzięki
pozdrawiam

PS:chociaż jestem ciekaw czy ktoś w ogóle czyta te podwieszone tematy , poza osobami piszącymi z prośbą , takie porządkowanie forum jest bardzo złym pomysłem...

Poza komentarzami jest też orzecznictwo i to nie tylko SN czy SA ale tez SO i SR. Do tego są różne podręczniki, monografie, opracowania. I już wiesz co masz robić ;)

dzięki za odpowiedź , rzeczywiście odnośnie orzecznictwa skupiłem się na orzecznictwie SN.
W podręcznikach prawa karnego patrzę również , ale tam też mam nie wiele.
Co do manografii - to znalazłem jedną "aspekty wykrywcze i dowodowe przy bójce i pobiciu" Karoliny Olszak

pisze pracę magisterską porwania dla okupu, skąd mogę wziąć statystyki policyjne? szukałam na stronach KGP i ministerstwa spr. ale nic nie znalazłam na ten temat

Różnice w nieważności testamentów w prawie rzymskim i obecnym prawie polskim.

witajcie,

Przygotowuję obecnie pracę magisterską. Jestem już właściwie na końcu mojej drogi... chciałbym was prosić o pomoc, o wskazówkę.

Gdybyście zechcieli wskazać mi kluczowe różnice w nieważności testamentów w prawie rzymskim od nieważności w obecnym prawie polskim. Tzn. chodzi mi o to co różni obie te sytuacje.

Dla przykładu podam to co jest podobne: np. w obu występują błędy formalne, wady oświadczenia woli...

Troszkę już napisałem, ale obawiam się, że wiele pominąłem. Czas mnie goni, to dla mnie bardzo ważne. Proszę o wsparcie.

Pzdr!

Paweł (w razie czego: xxx).

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam,
Mam problem z napisaniem planu pracy licencjackiej, ogólnie zastanawiam się nad tematem pracy, ale prawdopodbnie wybiore :"Przesłanki zwolnienia dyscyplinarnego pracownika w świetle orzecznictwa Sądu Najwyższego."
Myslicie ze znajde odpowiednia ilosc materiałów do napisania tej pracy?
A moze ktos juz pisał na ten tamat i moglby mi poradzic co zawrzec w tej pracy?
Pozdrawiam

Co to znaczy zwolnienia dyscyplinarnego? Czy chodzi Ci o przyczyny wypowiedzenia umowy o pracę bez wypowiedzenia z przyczyn dotyczących pracownika?

Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika (art. 52 Ko-deksu pracy)
nazywane potocznie zwolnieniem dyscyplinarnym
:-)

Fakt... Gapam :D Po 4 godzinach trzepania opinii już nie myślę... To źle rokuje na kolejne 4 godziny :D

Sam temat dobry, i akurat na licencjat... Myślę, że będzie trochę orzecznictwa więc spokojnie sobie można z tym tematem poradzić.

A z literatury jakiej moge skorzystac? Bo kompletnie nie wiem od czego sie zabrac i jak stworzyć plan, poniewaz plan pracy mam oddac w październiku tego przedmiotu jeszcze nie mialam na uczelni (dopiero w tym roku zaczne) i kompletnie nie wiem od czego zacząć.

Jeśli chodzi o literaturę, to w bibliotece spokojnie znajdziesz dużo podręczników, które wyjaśnią Tobie sprawę. Stworzysz sobie plan pracy i już samą pracę możesz pisać na podstawie Kodeksu pracy, ustaw szczególnych + orzecznictwo z glosami jeśli są i komentarze do poszczególnych artykułów. :)

Praca magisterksa prawo lotnicze

Witam

Dostałam się na seminarium z prawa międzynarodowego publicznego i chcę pisać pracę z zakresu prawo lotnicze. Mam parę swoich tematów ale chciałam zapytać czy ktoś z Was zna jakieś albo ma ciekawy pomysł ?:)

A gdzie znajde te ustawy szczególne :)? W bibliotece pewnie, ale one są w jakimś kodeksie czy gdzie? Już mam wstepny plan pracy :) Pozdrawiam.

Witam
Bardzo proszę o podsunięcie jakiegoś pomysłu na temat pracy magisterskiej,wybrałam seminarium z prawa cywilnego i chciałabym napisać pracę dotyczącą prawa spadkowego a dokładniej coś odziedziczeniu w polskim prawie,tak aby było dość sporo materiału na którym mogłabym się oprzeć.Bardzo byłabym wdzięczna za pomoc

No i pokazłam moj plan i był całkwiem zły :D ale to dopiero proba byla bo przed terminem poszlam do niej,,, i dwa punkty co mi podpowiedziała nie wiem co mam w nich zawrzec:( przesłanki zastosowania zwolnienia dyscyplinarnego i roszczenia... i nie wiem gdzie tego suzkac i co mam w tym ujac:( Moze ktos wie i by mi podpowiedził cos:(

Szukaj w Kodeksie pracy (ew. w ustawach szczególnych). Kup albo pożycz podręcznik do prawa pracy i tam wszystko znajdziesz.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót