Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dziękuję za szybką odpowiedź:) Tak dokładnie, wiem również, że nie uda mi się ominąć przepisów prawnych ale chodzi mi o to, aby nie zginąć w nich:) Mój promotor podał następujące zagadnienia:
1. Postępowanie administracyjne.
2. Postępowanie sądowoadministracyjne.
3. Prawo ochrony środowiska.
4. Gospodarka gruntami i obrót nieruchomościami.
5. Prawo rolne.
6. Prawo żywnościowe.
7. Prawo o notariacie.

Bardzo obszerne te zagadnienia są. Lepiej to jakoś uszczegółowić i skupić się na czymś konkretnym.

Latoszka możesz napisać pracę ,,socjologiczną" z prawa karnego/kryminologi/organów prawnych. Polecam ci na start poszukać tematów prac w bazach bibliotek:
UKSW,Łazarskiego są ogólnie dostępne na ich stronie.

Kochani, mam ogromną ogromną prośbę! Przymierzam się do napisania pracy licencjackiej nt. "AKTA STANU CYWILNEGO". Czy moglibyście pomóc mi wskazując bibliografię do tematu? Będę bardzo wdzięczna :)

Pozdrawiam :)

Bardzo proszę o pomoc :)

poszukaj jakiegoś komentarz do ustawy (praktycznie zawsze zawiera obszerną bibliografię).

Podałam takie zagadnienia ale również mam konkretne tematy. Lecz jest ich sporo i dlatego ich Państwu nie pisałam. Chciałabym abyście mi mogli podać np. które z tych zagadnień jest "najłatwiejsze" w sensie prawnym. Żebym po prostu mniej więcej wiedziała o czym piszę. I dopiero wtedy najwyżej podam Państwu konkretne tematy z danego zagadnienia.
Z góry dziękuję:-) Jestem wam bardzo wdzięczna za chęć pomocy:)

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem nie bierz się za prawo rolne i związane z ochroną środowiska. Tam jest dużo fachowy pojęć, niekoniecznie prawniczych. Prawo administracyjne jest dość asekuracyjne i obszerne, więc na pewno znajdziesz tutaj coś dla siebie.

Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Hmmm prawo administracyjne? Tak, więc który temat z poszczególnej listy byłby ok? W którym bym nie zginęła?
1. Zasady ogólne postępowania administracyjnego
2. Pojęcie strony w ogólnym postępowaniu administracyjnym
3. Podmioty postępowania administracyjnego
4. Status prokuratora w postępowaniu administracyjnym
5. Rzecznik Praw Obywatelskich w postępowaniu administracyjnym
6. Postępowanie dowodowe
7. Ugoda administracyjna
8. Zawieszenie postępowania administracyjnego
9. Umorzenie postępowania administracyjnego
To tylko kilka propozycji, które najbardziej wpadły mi w oko. A co Państwo myślą o prawie do notariatu? Czy to ciekawa dziedzina? I nie zbyt trudna?

Ja bym polecił raczej temat 5 lub 6. Postępowanie dowodowe zawsze jest ciekawe, a najciekawsze w praktyce.

Dziękuję Panie Mateuszu za odpowiedź. A co do Prawa o notariacie? Na pierwszym seminarium mój promotor kombinował powiązanie administracji z pedagogiką ale szczerze mówiąc nic ciekawego nie znalazłam. I również zaproponował coś z tematów o notariacie... Myślą Państwo, że poradziłabym sobie w tej dziedzinie? np. lepiej niż w prawie administracyjnym? Jeżeli chodzi o samo pisanie pracy to myślę, że jakoś we wszystkich tematach bym dała radę ale najbardziej chodzi mi o to abym wiedziała o czym piszę... Coś co można sobie skojarzyć, coś np. z "życia".

A jaką pedagogikę Pani studiowała?

Może administracja w szkole, administracja zakładów poprawczych/ penitencjarnych, administracja w placówkach opiekuńczych, ośrodki adopcyjne itd.

O bardzo ciekawy temat.... ;) studiowałam pedagogikę przedszkolną.

No to już dalej promotor pokieruje... Wszelkie opracowania z zakresu nadzoru administracyjnego nad działalnością publicznych i niepublicznych ośrodków przedszkolnych to byłby ciekawy dla Pani temat, no i przepisy będzie Pani odnosiła do tego, co już Pani studiowała.

Dziękuję ślicznie kalafiorro za pomoc. Mam nadzieję, że mój promotor zatwierdzi takie tematy.;)
A tak gdyby coś nie wyszło z tymi tematami. To poproszę Państwa tak na wszelki wypadek o komentarz odnośnie Prawa o notariacie?

Witam.
Chciałabym podziękować wszystkim forumowiczom za pomoc.:)
A w szczególności kalafiorro, ponieważ mój promotor zaakceptował w 100% temat odnośnie Nadzoru administracyjnego nad działalnością publicznych i niepublicznych ośrodków przedszkolnych.
Jeszcze raz serdecznie dziękuję i pozdrawiam.:ok:

witam wszystich
jestem na 3 roku administracji, zastanawiam sie na napisaniu pracy licencjackiej na temat ,, sankcje w prawie administracyjnym,, co myslicie o tym temacie?>

Witam serdecznie.

Chciałabym poprosić o pomoc w temacie pracy mgr. jestem na kierunku Administracja. Będę pisać pracę w katedrze doktryn polityczno prawnych, myslałam pisac coś o transplantacjach...

Może ktoś ma jakies pomysły ? Moze inny ciekawy temat ? Będę wdzięczna za pomoc bo nie mogę się zebrać w siły.

Pozdrawiam ciepło.

Witam :) Poszukuję tematu pracy licencjackiej z prawa karnego. Najbardziej interesowały by mnie kary, środki karne czy kontratypy ale mogą byc też inne tematy. Z góry dziękuję za pomoc :)

Witam jestem studentem V roku prawa jestem na seminarium z prawa karnego procesowego i poszukuję literatury do temat "Ekspertyza balistyczna jako dowód w procesie karnym" proszę o pomoc, jakieś przydatne informację, książki, artykuły...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót