Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy mogę pisać pracę mgr na temat aborcji w katedrze prawa cywilnego>?

Zapytaj się w katedrze, a tak na serio to o jakie dokładnie zagadnienie chodzi, bo "aborcja" to szerokie pojęcie.

no własnie nie wiem jak mógłby brzmieć ten temat w ujęciu cywilistycznym

Idź do promotora z prośbą o pomoc. Możesz zainteresować się szkodami prenatalnymi i podstawą naprawienia szkody w takich sytuacjach. Ciekawym również może być temat dotykający problemu koncepcji "wrongful live" "wrongful birth" itd. (np. podstawy odpowiedzialności cywilnej za niewykonanie zabiegu aborcji); poczytaj literature na ten temat, powinna pomóc. Poza tym tak jak powiedziałem na początku skonsultuj się z prowadzącym seminarium. Natomiast sama aborcja jako zabieg przerwania ciąży nie jest bezpośrednio zagadnieniem cywilistyczny, chyba że błędnie wykonana, ale to już troche inna bajka czyli odpowiedzialność za błąd medyczny itd....

Ostatnia edycja:
A wrongful life i wrongful birth to co to za zagadnienia? Obawiam się, że nie znajdę literatury polskiej na ten temat.

Znajdziesz tylko że raczej nazw tych koncepcji się nie tłumaczy na polski. Dotyczą podstaw teoretycznych odpowiedzialności cywilnej za nie wykonanie zabiegu aborcji w przypadku gdy zaktualizowały się przesłanki ustawowe np. błędna diagnostyka prenatalna nie stwierdziła nieuleczalnej choroby (patrz ustawa o planowaniu rodziny chyba że już inaczej się nazywa). Tak na marginesie na zajęciach z prawa cywilnego nie wspominali o tym przy temacie szkód prenatalnych?

Ostatnia edycja:
Chodzi o nieprawidłowe wykonanie zabiegu aborcji- niechciane urodzenie?

A jeśli chodzi o poszukiwanie literatury do pracy magisterskiej, wiadomo, że w pierwszej kolejności trzeba przekopać lexa, legalis - orzecznictwo, potem biblioteki. Ale właściwie jak najlepiej szukać?

Tak jak napisałaś, pomocny może być również promotor. Jak już znajdziesz chociaż jedną pozycję to dalej "lecisz" po pozycjach z przypisów.

I faktycznie te wszystkie książki, publikacje, artykuły itp. wymienione w przypisach są powszechnie dostępne w księgarniach/bibliotekach?

Tego nie powiedziałem. Nie mniej jednak wielkiego problemu być nie powinno tylko że czasami trzeba będzie troche pojeździć, a w Lexie też są publikacje i zawsze można zamówić przez wypożyczalnie międzybiblioteczną. Przygotuj się, że możesz jednak nie znaleźdź jakies pozycji, ale na to już nic nie poradzisz zresztą tak jak mówiłem bądź w kontakcie z promotorem, profesor nie gryzie :) i może pomóc. Chociaż to już zależy od indywidualnej osobowości ale jak zobaczy, że chcesz napisać coś ciekawego a nie iść na łatwizne to i nastawienie będzie inne.

Ostatnia edycja:
Witam, mógłbym prosić o radę w kwestii literatury do tematu "Pozycja ustrojowa prezesa NIK" i jakieś ewentualne sugestie jak to rozwinąć.Pozdrwiam serdecznie

Słuchajcie mam prośbe . W tym roku będe sie bronić i chciałabym zapytać macie jakieś ciekawe propozycje odnośnie pisania pracy dyplomowej o wolnych zawodach . Bo myśle i nie moge nic wymyśleć .???? Proszę o pomoc :ooo:

Witam ;-)

Słuchajcie w tym roku bronię pracę licencjacką na temat" Obligatoryjne zawiesznia postepowania administracyjnego "

Mam plan pracy juz, brakuję mi nazwy rozdziałów, może ma ktoś koncepcję.. podsyłam plan pracy, proszę o pomoc w nazwie nagłówków, nie mam pojęcia jak nazwać;(

Obligatoryjne zawieszenie postępowania administracyjnego

Plan pracy
Wykaz skrótów
Wstęp
Cel i zakres pracy
Rozdział 1 Pojęcia podstawowe ( zmienić tytuł)
1.1 Przeszkody w toku postępowania
1.2 Rodzaje zawieszenia postępowania
Rozdział 2 Przesłanki obligatoryjnego zawieszenia postępowania
2.1 Podstawy zawieszenia postępowania
2.1.1 Przesłanka śmierci strony
2.1.2 Przesłanka śmierci przedstawiciela ustawowego strony
2.1.3 Przesłanka utraty przez stronę lub przez jej ustawowego przedstawiciela zdolności do czynności prawnych
2.1.4 Przesłanka wystąpienia zagadnienia wstępnego
2.1.5 Przesłanki zawieszenia postępowania zależnego od woli strony
2.2 Obligatoryjne zawieszenie postępowania na wniosek
2.3 Obligatoryjne zawieszenie postępowania z urzędu
Rozdział 3 ( tytuł rozdziału )
3.1. Forma załatwienia sprawy zawieszenia postępowania
3.2 Skutki zawieszenia postępowania
3.3 Podjęcie zawieszenia postępowania
3.4.Skutki prawne braku zawieszenia postępowania
Zakończenie
Bibliografia
Spis tabel
Spis rysunków
Załącznik 1

Po przejrzeniu tych stron , żadna inspiracja mnie nie natchneła, możę ktoś pomoze?

Witam

Zabieram się za pisanie pracy magisterskiej. Temat który początkowo wybrałem to: "Współpraca prokuratury z samorządami". Teraz się zastanawiam czy to aby na pewno dobry wybór. Czy nie jest to zbyt trudny temat i czy zdobędę jakąś literaturę.

Co o tym sądzicie? Może Wy polecacie jakiś ciekawy temat z zakresu prawa konstytucyjnego?

Czekam na waszą odpowiedź (pomoc).

Dzień Dobry

Przygotowuję się do pisania pracy magisterskiej o Trybunale Stanu. Przyznam szczerze, że jako typowy student zaczynam szperanie, szukanie, zasadą co tu zrobić, żeby się nie narobić :) Sami Państwo studiowaliście i zapewne większość z Was też z tej metody korzystała. Studiuję zaocznie administrację więc zakres mojej wiedzy jest ociupinkę mniejszy niż od osób studiujących prawo. Byłabym niezmiernie wdzięczna za wszelką pomoc. Polećcie mi Państwo dobrą literaturę z tego zagadnienia, na co zwrócić największą uwagę, niby utworzyłam w głowie jako taki plan ale mam dziwne obawy że Promotor może mnie 'zabić' śmiechem - co nie oznacza że się nie starałam ;) Pozdrawiam serdecznie i udanego dnia życzę.

Szczera Studentka :)

praca magisterska kpa

Witam!

Właśnie zaczynam seminarium magisterskie z postępowania administracyjnego, wybrałam sobie kilka tematów ale niestety koledzy sprzątnęli mi je sprzed nosa na pierwszym spotkaniu widocznie były oklepane :rolleyes:

W związku z tym proszę o jakieś sugestie może Wy pisaliście jakieś ciekawe prace lub macie jakieś niebanalne pomysły. Z góry dziękuję :)

Dzień dobry. Chciałam bym prosić o pomoc. Mam do napisania pracę seminaryjną na temat Zakres świadczeń alimentacyjnych. Ale nie wiem czy dobrze rozumiem temat. Zastanwiam się czy w temcie chodzi o kwestie obowiązku alimentacji rodziców do dzieci, dzieci do rodziców, męża dla żony bądź rodzeństwa? Czy mój tok myślenia jest błędny? Mogę oprzeć się na artykule 135 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót