Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
"Obsceniczność w przekazach reklamowych - problemy prawne i etyczne" - zapędziłam się z motyką na księżyc, zegar tyka, promotor na mnie czyha, a ja nie mam pomysłu na plan tej pracy, nie mówiąc o spisie treści(!). POMOCY:help:

Witam wszystkich,
rozpoczął się listopad, więc wypada w końcu wybrać temat pracy magisterskiej. Chciałbym połączyć tematykę mojego seminarium, czyli "Prawo własności przemysłowej" ze sportem. Na razie tego połączenia niestety nie mogę znalezć. Prowadzący zasugerował instytucję Sportowej Spółki Akcyjnej, ale chciałbym mieć jakąś alternatywę. Może ktoś z Was mógłby podpowiedzieć inny temat. Pozdrawiam

Rola prokuratora w postępowaniu przygotowawczym

Witam, tak się składa że wybrałem temat pracy magisterkiej . "Rola prokuratora w postępowaniu przygotowawczym". Tak się składa że w biblotece UŚ jest bardzo mało literatu na ten temat, i moje pytanie tutaj brzmi, czy znacie może jakąś literaturę na ten temat ?.

Pozdrawiam.

RE: Rola prokuratora w postępowaniu przygotowawczym

Młody Prawniku!
Może, zanim zaczniesz pisać pracę magisterską, zacznij od powtórki elementarnych zasad interpunkcji? :mad:

RE: Rola prokuratora w postępowaniu przygotowawczym

toshiro123 napisał:
"Rola prokuratora w postępowaniu przygotowawczym". Tak się składa że w biblotece UŚ jest bardzo mało literatu na ten temat, i moje pytanie tutaj brzmi, czy znacie może jakąś literaturę na ten temat ?.

Pomijając już wcześniej wskazaną kwestię poprawności językowej, proponuję wszelkie opracowania postępowania karnego - tego na pewno jest dużo. W każdej książce, nawet w podręczniku do k.p.k. masz bibliografię. Oprócz tego można zajrzeć tu:

Prokuratura Generalna - Prokuratura i Prawo

To takie fajne czasopismo, w którym na pewno coś o roli prokuratora jest. Inną kwestią jest to, że nie możesz się skupiać tylko na tym, gdzie będzie to opisane wprost, ale musisz się zagłębić w literaturę i tam szukać.

Witam, mam problem ze znalezieniem literatury dotyczącej składu sądu w sądowym postępowaniu rozpoznawczym w sprawach cywilnych. jest ktoś w stanie zasugerować mi jakieś nazwiska bądź tytuły?

Nietypowa pomoc w doborze materiałów do pracy licencjackiej.

Witam Serdecznie.
Jako iż jestem na trzecim roku Administracji Publicznej stoję przed problemem pisania pracy licencjackiej.
Jest to forum prawne więc myślę, że tego typu prośba nie będzie zbyt problemowa dla użytkowników wyższych wiedzą..

Mój temat pracy to:

"Konstrukcja prawna zasiedzenia w kodeksie cywilnym"

Prośba jaką mam do Was.. byście doradzili mi książki, artykuły i cokolwiek co byłoby dobrze zawrzeć w tym temacie. Moja Pani prof. seminarzystka niestety twierdzi, iż temat jest tak prosty że nie potrzebuje żadnej pomocy :)
Ważne by stany prawne były najaktualniejsze.

Tak więc proszę podejście do mojego problemu bez zbędnych nerwów. Pozdrawiam

W kwestii zasiedzenia stany prawne aż tak ważne nie są, bowiem na przestrzeni lat zmienił się jedynie okres potrzebny do zasiedzenia nieruchomości.

Na pewno polecam podręcznik do prawa cywilnego cz. rzeczowej np. prof. Radwańskiego. Oprócz tego komentarze do Kodeksu cywilnego cz. rzeczowej i orzecznictwo do rozdziału o zasiedzeniach. Zarówno komentarze jak i podręcznik będą się odnosiły do monografii więc tam już konkretnie szukać bibliografii.

Temat faktycznie prosty, a początek szukania masz już powyżej.

Bardzo dziękuję, jeszcze jedno pytanie odnośnie historii zasiedzenia nieruchomości (mam zamiar zawrzeć to w pierwszym rozdziale), gdzie mogę o niej szukać?

Też w komentarzach. Zmiana długości okresu zasiedzenia nastąpiła w okolicach 1990 r.

Prośba o wskazanie książek

Witam, poszukuję osób, które mogą mi pomóc. Jestem w trakcie pisania pracy magisterskiej z postępowania cywilnego, może są osoby posiadające jakieś materiały dotyczące porównania postępowania procesowego i postępowania nieprocesowego, ewentualnie sugestie co do bibliografii?
Z góry dziękuję,
proszę odpowiedź na priv lub poniżej w wątku.

Witam, przymierzam się do napisania pracy licencjackiej na temat : Zadania samorządu gminnego w rozwiązywaniu problemów społecznych", poszukuję literatury na podstwie ktorej zdobede inf do napisania pracy. Jeśli komuś przychodzi do głowy jakas literatura proszę o info pozdrawiam

Pisał ktoś może pracę na temat aborcji / wrongful birth?

Porównanie procesu z nieprocesem? Habilitację piszesz,czy co?

Potrzebuje pomocy przy tych referatach.

1. Systemy kar ustalane w kodeksie karnym i wykroczeń. Środki karne; kara pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego (ustawa)

2. Kontratypy - okoliczności wyłączające odpowiedzialność karną ze szczególnym uwzględnieniem obrony koniecznej (art 25 KK), eksces intensywny i eksces ekstensywny

3. Kalifikacje i predyspozycje pracownika ochrony oraz ich wpływ na wykonywania zadania

Witam.
Chciałbym Was prosić o pomoc. Mianowicie poszukuję literatury na następujący temat : Przestępstwa przeciwko wiarygodności dokumentów, najbardziej zależy mi na literaturze dotyczącej przestępstw przeciwko dokumentom tożsamości.
Bardo proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Google Books - to naprawdę takie trudne???

nkrasniewska napisał:
porównania postępowania procesowego i postępowania nieprocesowego, ewentualnie sugestie co do bibliografii?

Komentarze do kpc - a tam są źródła.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam wszystkich i proszę o pomoc. W tym roku zaczynam pisać pracę magisterską i muszę wymyślić jakiś temat. Chciałbym połączyć jakoś prawo podatkowe i ustawodawstwo włoskie. Kompletnie nie mam pojęcia jak to ugryźć, a chciałbym połączyć te 2 rzeczy. Liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam

lavazza.it napisał:
Witam wszystkich i proszę o pomoc. W tym roku zaczynam pisać pracę magisterską i muszę wymyślić jakiś temat. Chciałbym połączyć jakoś prawo podatkowe i ustawodawstwo włoskie. Kompletnie nie mam pojęcia jak to ugryźć, a chciałbym połączyć te 2 rzeczy. Liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam

"Podatek od towarów i usług w prawie polskim i włoskim."

Witam,
muszę opisać środki zaskarżenia w egzekucji świadczeń niepieniężnych.
Mam 3 punkty:
1. Skarga na czynności komornika
2. Zażalenie
3. Inne środki zaskarżenia
Jak nie mam problemu z pkt. 1 i 2 to nie bardzo wiem co powinien zawierać pkt nr 3??
Dziękuję za pomoc
Adka

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót