Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Przestępczosc gospodarcza

Witam ja z pytaniem troche z innej półki. Wytłumaczyl by mi ktos. Co to jest przestepczosc gospodarcza. Poprostu mam na studia przygotowac referat na temat: Przestepczosc gospodarcza. Nie mam zabardzo dostepu do jakiejs biblioteki aby zaczerpnac informacji potrzebnych do tego zadania. w Mojej bibliotece miejskiej mi nie pomogli, nie znalezli zadnej bibliografi z ktorej moglbym skorzystac. Moze bylby ktos kot moglby mi pomoc. Potrzebuje ten referatna 3 /4 strony a4. (ogolnie trzeba wytlumaczyc pojecie, rodzaje i tego typu rzeczy i podac jakis przyklad dobry tej przestepczosci gospodarczej. Do tego musze wymienic bibligraife z ktorej korzystalem. z góry dziekuje za pomoc. Moje gg toxxx.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Na wstępie zobacz podręcznik krakowski do Kryminologii autorstwa min. J. Błachut.

Prawne przejawy różnorodności - socjologia prawa

Witam,
Prawne przejawy różnorodności - tak brzmi temat referatu, który muszę napisać na socjologię prawa. Niestety nie mówi mi on za wiele. Stąd moja prośba o wypisanie mi rzeczy, które mógłbym ująć w tej pracy.

Witam Państwa.
Chciałabym zapytać, czy może ktoś zna literaturę, w której były by opisane rodzaje ośrodków przedszkolnych? Przeszukałam internet i żadnej pozycji nie znalazłam.
Z góry dziękuję:)

Przymus prawny wykonywania działalności gospodarczej

Witam,
muszę napisać pracę na temat :Przymusu prawnego wykonywania działalności gospodarczej w prawie prasowym.
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Czy miał ktoś styczność z tym zagadnieniem ? Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki .
Przykład takiego przymusu : Jest stan klęski żywiołowej, panuje chaos, a gazeta rzeczpospolita-dziennik chce zakonczyć działalność i nie ma kto informować ludności o stanie panstwa. Władza przymusza gazetę do kontynuowania działalności.
Chodzi tu o przymus wykonywania działalności ze względu na ważny interes państwa.Tylko tyle wiem na ten temat,jeśli ktoś wie coś więcej, to bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam

Referat!

Witam jestem studentka logistyki i transportu i mam mały problem z zliczeniem prawa. a dokładnie mam do przygotowania projekt tytuł:
W dowolnie przez siebie wybranym generalnym akcie prawnym (np. ustawie, rozporządzeniu) dokonać analizy występujących w nim przepisów prawa pod kątem ich rodzaju.
Rodzaje przepisów prawa wyodrębnić ze względu na przyjęte kryteria podziału a następnie (w formie przykładów) przyporządkować do nich wybrane przepisy zawarte w badanym akcie.
Czy może mi ktoś pomóc? Czas mam do 25.01.2013.

RE: Referat!

wypożycz i poczytaj wstęp do prawoznawstwa... tam będą opisane przepisy

nie jest to nic trudnego bierzesz sobie jakąkolwiek ustawę (możesz wziąć coś z tematyki swojego kierunku) i wyszczególniasz po kolei:

a) tytuł - ustawa z dnia ...
b) przepisy merytoryczne:
- ogólne:
* zakres przedmiotowy - art. 1
* zakres podmiotowy - art. 2 - 4
- szczegółowe:
* przepisy prawa materialnego np. art. 5 -34
* przepisy ustrojowe,
* przepisy proceduralne (...)
c) przepisy zmieniające np. art. 105
d) przepisy przejściowe i dostosowujące
e) przepisy końcowe:
- uchylające,
- o wejściu w życie
itd...

Przeczytaj Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 20 czerwca 2002 r. w sprawie "Zasad techniki prawodawczej".

arabeska1125 napisał:
wyszczególniasz po kolei:(...)
Zapomniałaś o przepisach karnych umieszczanych po przepisach proceduralnych oraz ewentualnej preambule, załącznikach i przepisach wygaszających (mówiących o zakończeniu obowiązywania danego aktu), które również mogą się pojawić w ustawie.

wb9271 napisał:
Zapomniałaś o przepisach karnych umieszczanych po przepisach proceduralnych oraz ewentualnej preambule, załącznikach i przepisach wygaszających (mówiących o zakończeniu obowiązywania danego aktu), które również mogą się pojawić w ustawie.

nie zapomniałam, to było przykładowe wyliczenie... co sugeruje zresztą znak (...) po przepisach proceduralnych oraz skrót itd. na końcu mojej wypowiedzi.

handel ludźmi - pilne

Witam,
Piszę pracę licencjacką dot handlu ludźmi. W I rozdziale skupiam się na porównaniu kodeksów, i napotkałem pewnien problem...
W kk z 1997 handel ludźmi jest w art 189a (art 253 uchylony). W kodeksie karnym z komentarzem z 2008r to przestępstwo jest z kolei w art 253?! Ja natomiast posiadam kk z 2011 i tam znów jest w 189a.
Wyjaśni mi ktoś o co tu chodzi? Bo się pogubiłem przez co moja praca utknęła w martwym punkcie
z góry serdecznie dziękuję za pomoc
pozdr

Witam,
Pisze prace licencjacką na temat historii więziennictwa w Polsce. Szanowni forumowicze, proszę o pomoc w znalezieniu literatury na ten temat. Mam już plan pracy:
1. Pojęcie zakładu karnego.
2. Rozwój zakładów karnych.
3. Charakterystyka zakładów karnych o zaostrzonym rygorze.
4. Przepisy prawne dotyczące klasyfikowania więźniów.
5. Więzienia dla kobiet.
6. Społeczeństwo więzienne – podkultura środowiska więziennego.
7. Struktura funkcjonowania zakładów karnych.
8. Prawa i obowiązki więźniów.

Proszę o wskazówki dotczące i planu oraz literature, będę bardzo wdzięczny :)

Praca magisterska z prawa cywilnego

Witam,

piszę pracę magisterską z prawa cywilnego na temat "Status prawny i odpowiedzialność komornika sądowego" i prosiłbym o ocenę mojego konspektu, ewentualnie jakby ktoś mógł, to wyjaśnienie, co należałoby poprawić, byłbym bardzo wdzięczny.

Rozdział I: Status prawny komornika sądowego
1. Komornik sądowy jako funkcjonariusz publiczny
2. Kompetencje komornika sądowego
3. Nadzór nad komornikiem sądowym

Rozdział II: Odpowiedzialność komornika sądowego
1. Odpowiedzialność majątkowa
2. Odpowiedzialność karna
3. Odpowiedzialność dyscyplinarna
4. Odpowiedzialność cywilna
4.1 Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej

Rozdział III: Wniesienie skargi na komornika sądowego
1. Skarga jako środek prawny
2. Przedmiot skargi
3. Odszkodowanie

Pomoc dla studenta

Witam:)

Mam problem, piszę referat na studiach z prawa, mam już prawie wszystko tylko są mi potrzebne przykłady źródeł prawa występujące w Rzeczpospolitej Polskiej?

Czy mógłby mi ktoś pomóc?

Witam wszystkich,
czy ktoś mógłby mi pomóc w ułożeniu dobrego planu pracy magisterskiej? niestety dostępność materiału jest niewielka, temat dość precyzyjnie ujęty i nie wiem jak można byłoby to wszystko spójnie i logicznie ująć. Mój temat to Zajęcie wynagrodzenia za pracę w egzekucji sądowej

Witam,

Piszę esej, w którym mam omówić Przestępstwa przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji, ze szczególnym uwzględnieniem katastrofy komunikacyjnej, bezpośredniego niebezpieczeństwa katastrofy, wypadku komunikacyjnego, obostrzenia odpowiedzialności za wypadek/katastrofę z uwagi na nietrzeźwość, bądź zbiegnięcie z miejsca wypadku.

Poszukuję komentarzy i orzecznictwa do w/w. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, gdzie ich szukać?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót