Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Cześć:)
Mam pytanie dotyczące badań do pracy magisterskiej. Mianowicie muszę napisać podanie do dyrektora szkoły, w którym zaznaczę, że nie będę używać danych, wynikających z badań i zawartych w pracy w innych celach. Dyrektor powiedział mi, że istnieje jakaś klauzula, którą mam w tym podaniu umieścić jednak nie mogę jej nigdzie znaleźć- moglibyście mi podpowiedzieć czego szukać lub ewentualnie wkleić w odpowiedzi jej tekst? Muszę złożyć owe podanie do przyszłego wtorku...
Dziękuję z góry za jak najszybszą pomoc!

Witam,
sesja nadciąga, a ja mam sporo egzaminów i zaliczeń, a dodatkowo muszę napisać pracę potrzebną do zaliczenia egzaminu, krótką, nie skomplikowaną, ale jednak;

tematem pracy jest ISTOTNE CECHY ORAZ ROLA W ŻYCIU SPOŁECZNYM I GOSPODARCZYM PRAWA PRYWATNEGO(szczególnie prawa cywilnego);

ma ktoś może pomysł o czym warto napisać, czym się podeprzeć, na czym skupić? czas mnie goni, a czasu mało :)

z góry dzięki za wszelkie sugestie,
pozdrawiam

Witam, jako że za kilka miesięcy zacznę pisać pracę magisterską z prawa pracy chciałabym na tym forum uzyskać od Państwa wiadomości, podpowiedzi, komentarze dotyczące tematyki pracy, a mianowicie "Prawna problematyka ochrony rodzicielstwa". Myślę, że temat jest dość aktualny-na czasie. Być może komuś przyjdzie do głowy jakiś pomysł, literatura, podpowiedź i będę mogła z tego skorzystać. Na razie przedstawiam mój wstępny plan dotyczący tego tematu. Chętnie przyjmę wszelkie uwagi i pomysły.

TEMAT: Prawna problematyka ochrony rodzicielstwa.

Witam serdecznie. Zaczynam pisanie pracy magisterskiej z prawa karnego "Przestepstwo posiadania i obrotu narkotyków (art 62 UoPN)". Czy moglby kots podesłac jakas literature na ten temat?

etyka prawnicza a prawo

Czesc , dostałem zadanie z etyki prawniczej zeby wyszukac 10 słow ktore wystepuja zarowno w prawie jak i etyce prawa(w takim samym znaczeniu) i nie za bardzo wiem jak sie do tego zabrac , moglby ktos podrzucic jakies przykłady zebym mniej wiecej sie w tym zorientował?

RE: etyka prawnicza a prawo

moralnosc bo w etyce zawodow prawniczych i w zasafach prawa. tak mysle ze to ten trop moze byc. Spytaj starszy rocznik bo misl taki przedmiot zapewne.;)

RE: etyka prawnicza a prawo

własnie zadał nietypowe zadanie i nikt nie wie o co chodzi ^^ z moralnoscia sie zgodze, ale nie mam innych koncepcji co do tych terminow :(

niunia1988 napisał:
Witam serdecznie. Zaczynam pisanie pracy magisterskiej z prawa karnego "Przestepstwo posiadania i obrotu narkotyków (art 62 UoPN)". Czy moglby ktos podesłac jakas literature na ten temat?

Prosze o pomoc

jakies pomysły ?? ;) przypomne chodzi o terminy spotykane zarówno w etyce prawniczej jak i prawnie i wystepujace w tym samym znaczeniu ( 10 przykładow) , mysle ze moralnosc jest dobrym okresleniem , ale oprocz niej? prosze o pomoc ! ;)

Witam

Piszę prace licencjacką z Postępowania administracyjnego, a temz brzmi " Obligatoryjne Zawieszenia postepowania administracyjnego", zaczynam pissać drugi rozdział, czyli opisywanie przesłanek zawieszenia obligatoryjnego, tylko brak mi pomysłu skad żródła czerapć, może jakies tytuły naukowe podpowiecie>?

Iwcia20 napisał:
Witam

Piszę prace licencjacką z Postępowania administracyjnego, a temz brzmi " Obligatoryjne Zawieszenia postepowania administracyjnego", zaczynam pissać drugi rozdział, czyli opisywanie przesłanek zawieszenia obligatoryjnego, tylko brak mi pomysłu skad żródła czerapć, może jakies tytuły naukowe podpowiecie>?

moja podpowiedź brzmi: biblioteka wydziałowa

Witam ;-) Poszukuję literatury, artykułów, czasopism dotyczących prawa pacjenta do świadczeń zdrowotnych w UE. Proszę o pomoc.

scubi napisał:
przypomne chodzi o terminy spotykane zarówno w etyce prawniczej jak i prawnie i wystepujace w tym samym znaczeniu ( 10 przykładow)
A nie możesz tego zrobić poprzez porównanie ustawy z jakimś kodeksem etyki ?
Przykład:
Ustawa - Prawo o ustroju sądów powszechnych.
Art. 82
§ 2. Sędzia powinien w służbie i poza służbą strzec powagi stanowiska sędziego i
unikać wszystkiego, co mogłoby przynieść ujmę godności sędziego lub osłabiać
zaufanie do jego bezstronności.
UCHWAŁA Nr 16/2003 KRAJOWEJ RADY SADOWNICTWA z dnia 19 lutego 2003 r.
w sprawie uchwalenia zbioru zasad etyki zawodowej sedziów.
§ 5
2. Sędzia powinien unikać zachowań, które mogłyby przynieść ujmę godności sędziego lub
osłabić zaufanie do jego bezstronności, nawet jeśli nie zostały uwzględnione w Zbiorze

roszczenia alimentacyjne

wiam, pisze prace nt. Alimentów, funduszu i postepowani wobec dłużników alimentacyjnych. Chciałam zaptać czy ma może ktoś jakieś wyroki sądu orzekające w sprawach rpszczeń alimentacyjnch??? albo jakąś wskazówke dzie ich szukać :?: byłabym wdzięczna... :)

RE: roszczenia alimentacyjne

albo statystyki (np rocznik GUS) albo orzeczenia lub uchwały SN

System podatkowy w Polsce

Witam serdecznie!:) Poszukuję książek na temat systemu podatkowego w Polsce i w szczególności o historii podatków w Polsce od samego początku istnienia państwa. Piszę pracę magisterską i chciałbym jeden rozdział poświęcić właśnie temu zagadnieniu jeśli by ktoś znał jakieś tytułu o takiej tematyce proszę je podać:) z góry dziękuje:)

Praca magisterska - zobowiązania

Dzień dobry, jestem w trakcie wyboru tematu na pracę magisterską. Do tej pory chciałem pisać o darowiźnie na wypadek śmierci ale chyba jednak bardziej bliższe mi są zobowiązania. W związku z tym chciałbym zapytać czy macie może jakieś propozycje tematów? Za każdy pomysł będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Witam wszystkich ,może ktoś mi pomóc znaleźć literature, opracowania orzeczenia itd dotyczących;
:Ustawa z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
Ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii
Ustawa z dnia 19 sierpnia 1994 r. o ochronie zdrowia psychicznego Ustawa z dnia 13 czerwca 2003 r. o cudzoziemcach
Ustawa z dnia 8 września 2006 r o Państwowym Ratownictwie Medycznym
Ustawa z dnia 7 września 2007 r. o Karcie Polaka
Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi
Chodzi o prawo do świadczeń zdrowotnych ,Pomóżcie bo mało jest opracowań dotyczących tych ustaw.Będę wdzięczna;)

Praca dyplomowa

Witam serdecznie,

Obecnie stoję przed wyborem tematu pracy dyplomowej z zakresu prawa pracy.
Istnieje kategoria, o której chciałabym pisać. Jest to wypowiadanie umów o pracę. Problem jednak tkwi w tym, że praca nie może mieć charakteru opisowego, a więc wyłącznie materii kodeksowej, ale ma zawierać pewien "problem". np. zasadność wypowiedzenia umowy o pracę z tej i tej przyczyny, czy utrata uprawnień pracowniczych a rozwiązanie stosunku pracy, czy mamy do czynienia w konkretnej sytuacji z mobbingiem, czy też nie.
Ten problem mam w pracy omówić i wyjaśnić. Właśnie dlatego nie wiem, o czym mogłabym pisać. Boję się, że przy skupieniu się na tym 'problemie' napiszę co najwyżej 10 stron.

Proszę o propozycje związane z wypowiadaniem umów o pracę, właściwie mogą być z całości rozwiązywania stosunku pracy. Może ktoś będzie miał jakieś inne pomysły?

RE: Praca dyplomowa

Jako przykład z życia wzięty. Jest umowa o pracę na czas nieokreślony. Zmienia się dyrektor i nowy mówi (ustnie - wiadomo) podwładnemu (albo kilku podwładnym) aby się zwolnił sam z pracy, bo jak się nie zwolni, to wystawi negatywną opinię (skąd taka propozycja, a no dlatego aby nie trzeba wyło płacić odprawy, gdy pracownik nie jest potrzebny). I co taki zastraszony pracownik ma dalej robić. Wiadomo, że najczęściej się zwolni. Ale tak być nie powinno. Podejrzewam, ze temat rzeka. Po za tym myślę że można by kilka sytuacji opisać z życia wziętych i to potem uzasadnić oraz napisać co taki pracownik może uczynić.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót