Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jak ktoś nie wie jak ma napisać plan/gdzie szukać pozycji książkowych/co zawrzeć w pracy mgr to nie niech zada sobie pytania po co pchał się na studia, to jest żenujące po prostu.

doktorat

Witam wszystkich potrzebuje temat na doktorat z procesu karnego. Po przeczytaniu kilku prac jak również książek wszystkie tematy wydają mi się oklepane. Potrzebuje tzw. "burzy mózgów", nie boję się braku literatury czy materiałów. Ja myślałem o aspekcie precedensu w rodzimej procedurze ale nie wiem czy to dobry temat. Interesuje mnie temat postępowania przed sądem, choć coś z postępowania przygotowawczego.... no właśnie sam nie wiem. Czekam na wsparcie.

RE: doktorat

co jakiś czas powraca debata na temat przywrócenia instytucji sędziego śledczego do kpk, ciekawa sprawa biorąc pod uwagę, że funkcjonowała w II RP i zniesiona została przez czerwonych...

oksy23 napisał:
Witam wszystkich potrzebuje temat na doktorat z procesu karnego. Po przeczytaniu kilku prac jak również książek wszystkie tematy wydają mi się oklepane. Potrzebuje tzw. "burzy mózgów", nie boję się braku literatury czy materiałów. Ja myślałem o aspekcie precedensu w rodzimej procedurze ale nie wiem czy to dobry temat. Interesuje mnie temat postępowania przed sądem, choć coś z postępowania przygotowawczego.... no właśnie sam nie wiem. Czekam na wsparcie.

Jaja sobie robisz; jak samodzielnie (i tak opiekun musi zaakceptować) nie potrafisz tematu wymyślić to czarno wróże Twój doktorat. Chyba, że kolejny gniot się szykuje (przepraszam za arg. a personam ale krew mnie zalewa dzisiejsze podejście)

Od wsparcia to jest opiekun (teoretycznie), nie ważne co wybierzesz jak nie zaakceptuje to i tak nie masz nic do gadania.

Ostatnia edycja:
Witam:) mam problem z dokonczeniem planu pracy mgr, moj temat to "przest ępstwa przeciwko wolnośći" ulozylam pierwszy i drugi rozdzial ale dalej utknelam... czy ktos moglby mi podpowiedziec jak moglby wygladac plan takiego tematu najlepiej na 3 badz 4 rozdzialy??

a nie możesz skonsultować się z promotorem? on chyba najlepiej doradzi...

Praca magisterska

Witam.
Zastawaniem się nad tematem pracy magisterskiej z prawa cywilnego związanej z praca komornika. Tematy które by mnie interesowały to:
Z charakteryzowanie wybranego przedsiębiorstwa a upadłości osoby fizycznej. oraz Sposoby windykacji zobowiązań przez komornika od osób przebywających za granicą względem UE.
Chciał bym się dowiedzieć jak to widzicie i ewentualnie korekty, propozycje cokolwiek co pomoże mi w pisaniu.
Dziękuję i pozdrawiam

Magisterka pomoc

Witam! Mam problem z napisanie pracy magisterskiej , a dokładnie :
temat: współdziałanie pracodawcy ze związkami zawodowymy przy rozwiązywaniu umów opracę. Promotor powiedzial zebym dodal podstawy prawne prawa wspolnoty i europujeskiego tylko nie moge nic znalezc i opisalem tylko polskie akty prawne. Wiecie skad wziac podst prawne? szuakalem w lexie ale nic konkretnego znalezc nie moge

Hej,
Jestem po 2 roku prawa, teraz idę na 3. Chcicalbym pomału przygotowywać się do pisania pracy magisterskiej , jednak tu pojawia się problem. Pasjonuje mnie prawo medyczne i farmaceutyczne oraz prawo pracy. Czy jest jakiś sposób , żeby to połączyć? Pytam pod względem zapisania się na Seminarium, bo teorytycznie medyczne podpada pod Ubezpieczenia Społeczne , a Farmaceutyczne pod Cywilne. Macie może jakieś przykładowe tematy prac magisterskich z tej dziedziny?
Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.

Kasia999 napisał:
Hej,
Jestem po 2 roku prawa, teraz idę na 3. Chcicalbym pomału przygotowywać się do pisania pracy magisterskiej , jednak tu pojawia się problem. Pasjonuje mnie prawo medyczne i farmaceutyczne oraz prawo pracy. Czy jest jakiś sposób , żeby to połączyć? Pytam pod względem zapisania się na Seminarium, bo teorytycznie medyczne podpada pod Ubezpieczenia Społeczne , a Farmaceutyczne pod Cywilne. Macie może jakieś przykładowe tematy prac magisterskich z tej dziedziny?
Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam.

Skoro się interesujesz i p. pracy i medycznym, no to chyba sama wiesz jak to ładnie połączyć, czas pracy lekarzy i pielęgniarek, albo porównanie polskiego systemu kontraktowania etatów z jakimś lepszym (czytaj skandynawskim systemem)

Witam

Bronię niedługo swoją prace licencjacką i tak zastanawiam się co można odpowiedzieć na pytanie Dlaczego wybrałam taki temat pracy licencjackiej a nie inny: mój temat to : Obligatoryjne Zawieszenie postępowania administracyjnego"..Co możecie podpowiedzieć w tym temacie??

Powiedz, że Cię to interesowało i uważałaś zawieszenie za ciekawe zagadnienie, które do tej pory było rzadko poruszane w pracach licencjackich i magisterskich.

Jak zabrać się za pisanie pracy mgr dotyczącej obcego systemu prawnego (USA), gdzie większość literatury ma być w j.angielskim?

Cześć,

Jestem na seminarium z GiHu i wiem, że chciałbym pisać pracę magisterską na temat przekształcania spółek.

Mam prośbę dotyczącą konkretyzacji tematu.

Czy skupić się na jednym wybranym typie przekształcenia? czy może jest to za mały materiał i muszę w jakiś sposób rozszerzyć swój temat?

Proszę o podpowiedzi

Witam, chciałbym pisać pracę magisterską z prawa karnego w oparciu o sugerowane tematy :
- posiadanie środków odurzających
- Handel narkotykami w Polsce; charakterystyka i formy działania grup przestępczych
- prawo karne wobec problemu narkotyków i narkomanii
- policja wobec problemu przestępczości narkotykowej

- Chuligaństwo. Studium prawno-penologiczne
- chuligaństwo stadionowe a kwestia odpowiedzialności prawno karnej
ewentualnie:
- Odpowiedzialność karna zbrodniarzy komunistycznych

Prosił bym o opinie, pomoc lub zredagowanie tematu.
Zaznaczę, że najbardziej interesował by mnie temat związany z problemem narkotyków.

Cześć, zastanawiam się nad doborem tematu pracy magisterskiej z KPC, a konkretnie z egzekucji, może ktoś miałby jakiś ciekawy pomysł i mógłby doradzić?

@up

Powództwa przeciwegzekucyjne? Egzekucja z majątku wspólnego małżonków? Najłatwiej Ci będzie przelecieć albo podręcznik z egzekucji albo przepisy KPC i samemu rozważyć, co jest najciekawsze.

Cześć chciałbym napisać prace magisterska na jeden z następujących tematów:

1. Pozycja prokurenta w spółkach osobowych i kapitałowych
2. Możliwe formy zabezpieczeń na papierach wartościowych
3. Pozycja prawna instytucji parabakowych w Polsce
4. Ochrona konsumenta w usługach bankowych

Czy któryś z tych tematów odpada już na samym początku z uwagi na jego zbyt szeroki/wąski zakres?

praca licencjacka pomoc

Witam
chcę pisać pracę licencjacką na temat kary śmierci i mój promotor zaproponował mi dwa tematy:
1.Kara śmierci w kontekście problemów etycznych w prawie
2.Kara smierci w kontekście kompensacji karania

W tym pierwszym temacie mniej więcej wiem o co chodzi ale tego drugiego kompletnie nie rozumiem może mógłby mi ktoś chociaż trochę wytłumaczyć o co dokładne chodzi.
z góry dziękuje

Zależy mi na mocnej pracy mgr, planowo mam 6 rozdziałów, obstawiałam ok, 20 stron na rozdział + bibliografia itd. daje ok. 150 stron. Po oddaniu pierwszego rozdziału (na 19 str) promotor mnie wyśmiał i kazał skracać pisanie "maksymalnie jak się da" tak, żeby całość miała max. 90 stron, bo on "nie będzie tyle czytał" ... Z praktyki wiem, że w tej katedrze prace poniżej 100 stron są słabo oceniane (na 4). Wiecie jak rozwiązać taki problem?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót