Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
sunglasses napisał:
Zależy mi na mocnej pracy mgr, planowo mam 6 rozdziałów, obstawiałam ok, 20 stron na rozdział + bibliografia itd. daje ok. 150 stron. Po oddaniu pierwszego rozdziału (na 19 str) promotor mnie wyśmiał i kazał skracać pisanie "maksymalnie jak się da" tak, żeby całość miała max. 90 stron, bo on "nie będzie tyle czytał" ... Z praktyki wiem, że w tej katedrze prace poniżej 100 stron są słabo oceniane (na 4). Wiecie jak rozwiązać taki problem?

Nie ilość a jakość się liczy. Można klepnąć pracę na 100 stron która z powodzeniem może wygrać krajowy konkurs, wystarczy chcieć

Witam, potrzebuje pomocy przy napisaniu planu pracy licencjackiej. Temat: obowiązki pracodawcy przy zwolnieniach grupowych. Z góry dziękuje za pomoc

Na pomocy w określeniu chociaż głównych punktów planu ponieważ promotor dość drastycznie przekształcił mój pierwotny temat i nie wiem jak się teraz do niego zabrać. Dodam że moja praca powinna być oparta na konkretnym przykładzie

A czy pisząc pracę mgr, bazując na jednej książce, w której pojawiają się przypisy, można wykorzystywać te przypisy we wlasnej pracy "w ciemno"? Czy trzeba do nich docierać, czytać itd.?

Z całym szacunkiem, ale literatury na ten temat jest ogromnie dużo.. Wystarczy spędzić parę godzin w bibliotece i posiedzieć trochę przed internetem..

chodzi mi głownie o plan..nie mialem zadnych zajec z promotorem bo po prostu olał ta sprawe i nie ogarniam jak sie do tego wszystkiego zabrać:roll:

Mam jeszcze jedną wątpliwość w kwestii źródeł bibliograficznych - korzystam w dużej mierze z artykułów zagranicznych (70% bibliografii), które znajduje w internecie- tylko, np. w heinonline lub books.google.com.

W bibliografii / przypisach wpisuje wtedy tylko autora artykułu, tytuł, rok, ewentualnie czasopismo, z którego pochodzi z nr i rokiem. Nie wymagane jest podawanie dodatkowo strony internetowej, z której taki artykuł pochodzi?

Nie ma takiej potrzeby. ;) Ja miałam w magisterce sporo materiałów uzyskanych poprzez heine i westlaw, z books.google też i nie odnosiłam się do stron www. ;) Ale czasopismo to nie ewentualnie, ale musowo. ;))

Witam.
Mam pytanie związane z referatem jaki mam do napisania a mianowicie "nauki penalne w procesie wykrywczym". Na czym konkretnie byście sie skupili w referacie od czego zaczęli i na czym skończyli. Będę wdzięczny za pomoc, bo nie wiem jak sie do tego zabrać...:sad:

Witam,
chciałabym prosić o dobrą radę. Jestem słuchaczem podyplomówki z prawa dowodowego, kryminalistyki oraz nauk pokrewnych. Obecnie jestem na etapie poszukiwania weny a propos mojej pracy dyplomowej. Uparłam się, aby nawiązywała tematyką do eutanazji i chciałabym prosić o radę. Jak mogłabym sformułować temat, abym nie usłyszała od promotora, że nie nawiązałam do zagadnień podyplomówki?
Pisałam magisterkę o eutanazji i chciałabym wykorzystać materiały, źródła, wiedzę, którą wtedy zdobyłam, a przy okazji nie tracić kolejnych miesięcy i nocy na pisanie pracy o czymś, co mnie nie interesuje, bo dla mnie jest to bezowocne i bezcelowe.
Interesował mnie kiedyś rys historyczny eutanazji (eutanazja-"wczoraj" i "dziś"), kryptanazja (eutanazja bez zgody i wiedzy pacjenta) itp. Nie mogę jednak za nic ująć tego w temacie pracy dyplomowej:-(
Pozdrawiam

promocja sprzedaży

Witam,
potrzebuje pomocy przy pisaniu pracy a mianowicie chodzi mi o to czy w polskim prawie istnieją jakieś regulacje odnośnie promocji sprzedaży? Interesują mnie jakiekolwiek informacje na ten temat, m.in. czy promocja sprzedaży ma jakaś definicje prawna i gdzie jej szukać? Przejrzałam już isap ale nie umiem się tam odnaleźć. Może jest ktoś bardziej zorientowany w tym temacie i będzie chętny pomóc ?

RE: promocja sprzedaży

Jakich regulacji oczekujesz, obowiązuje zasada swobody działalności gospodarczej.

czy na któryś z niżej podanych tematów można napisać pracę magisterską?
czy są to może za "małe" merytorycznie tematy na magisterkę?

1. squeeze out w spółkach akcyjnych
2. wadliwość umów spółek osobowych

ewentualnie zastanawiałem się nad tematem z prawa bankowego

3. różnice/podobieństwa umowy rachunku bankowego zawartego z SKOK i Bankami

Witam wszystkich serdecznie !
Jestem studentką III rok administracji odgórnie obarczonym tematem pracy licencjackiej "Prawo miejscowe w konstytucyjnym systemie źródeł prawa" w którym kompletnie się nie odnajduje

Moja prośba do was dotyczy podania przydatnej literatury żebym mogła ten temat nieco rozwikłać. Tego kto wie jak powinna wyglądać i z czego się składać praca licencjacka o podobnej tematyce proszę również o podzielenie się tą wiedzą, np jak mógłby wyglądać przykładowy plan pracy, jakie elementy tego zagadnienia mógłbym poruszyć czy może rozdziały jakie powinny być mam ogrooomny problem z promotorem bo do połowy listopada chcę już koncepcję+wstęp a do 1 grudnia 1 rozdział

Witam,
chciałabym prosić o dobrą radę. Jestem słuchaczem podyplomówki z prawa dowodowego, kryminalistyki oraz nauk pokrewnych. Obecnie jestem na etapie poszukiwania weny a propos mojej pracy dyplomowej. Uparłam się, aby nawiązywała tematyką do eutanazji i chciałabym prosić o radę. Jak mogłabym sformułować temat, abym nie usłyszała od promotora, że nie nawiązałam do zagadnień podyplomówki?
Pisałam magisterkę o eutanazji i chciałabym wykorzystać materiały, źródła, wiedzę, którą wtedy zdobyłam, a przy okazji nie tracić kolejnych miesięcy i nocy na pisanie pracy o czymś, co mnie nie interesuje, bo dla mnie jest to bezowocne i bezcelowe.
Interesował mnie kiedyś rys historyczny eutanazji (eutanazja-"wczoraj" i "dziś"), kryptanazja (eutanazja bez zgody i wiedzy pacjenta) itp. Nie mogę jednak za nic ująć tego w temacie pracy dyplomowej
Pozdrawiam

Witam Serdecznie!
Mam następujący problem. Jestem studentką V roku i zostałam z urzędu przeniesiona na seminarium z postępowania cywilnego ponieważ moje zostało rozwiązane. Mam ogromny problem z pracą magisterską a konkretnie z tematem.
Na chwilę obecną mój temat to "orzeczenia w procedurze cywilnej" ale temat ten wydaje mi się trochę taki nudny i nie mam pojęcia jaka miałaby być teza mojej pracy ( o którą promotor pyta), która powinna być ciekawa i nie zmierzać do powielania oczywistych stwierdzeń (przynajmniej tak przeczytałam w poradniku).
Nie ukrywam, że nie chcę brać się za jakieś skomplikowane i rozległe problemy ponieważ ani nie przepadam za postępowaniem cywilym ani też nie mam lekkiego pióra. Niestety promotor nie jest zbyt uprzejmy ani chętny do pomocy i raczej wróże ciężką współpracę. Dlatego bardzo proszę o pomoc.

Zastanawiałam się jeszcze nad sądem polubownym ale moja wiedza na ten temat opiera się na podręczniku do kpc, ponieważ nie zdążyliśmy tego omówić na zajęciach i nie wiem czy co do czego, nie okaże się tematem przy którym należy posiadać dość duże "zorientowanie w temacie"

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.

katk5341 napisał:
Witam wszystkich serdecznie !

Moja prośba do was dotyczy podania przydatnej literatury żebym mogła ten temat nieco rozwikłać.

Może tak wizyta w bibliotece wydziałowej? Chyba nie oczekujesz, że ktoś z forum poda Ci na tacy bibliografię?
Jak ma praca wyglądać? Trzy cztery rozdziały. Możesz pisać studium jednego przypadku, albo zrobić prawno porównawcze, również z systemami w innych krajach.

Witam,

chciałbym prosić o małą pomoc. Zbieram materiały na temat umowy darowizny. Literatura jest bardzo obszerna, udało mi się zebrać sporo pozycji - książkę Leopolda Steckiego, artykuły, orzeczenia itd, jednak nie mogę odszukać niczego na temat historii darowizny, a chciałbym umieścić rozdział historyczny w pracy.

Może jest ktoś, kto orientuje się, gdzie można znaleźć jakieś opracowanie tego zagadnienia?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót