Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,

mam temat związany z odpowiedzialnością majątkową funkcjonariusza publicznego w Polsce i w Niemczech. Mam już częściowo literaturę, jednak troszkę za mało w ramach prawa niemieckiego. Czy ktoś się orientuje w temacie lepiej niż ja i może polecić mi jakieś pozycje? Np. dobry i w miarę dostępny komentarz do Grundgesetz albo BGB?...

Z góry dzięki!

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie,
Mam problem ze stworzeniem planu pracy, czy ktoś mógłby mi pomóc? Byłabym bardzo wdzięczna :)
Temat: Istota telepracy i ścieżki prawne zostawania telepracownikiem.

Pomoc

Witam mam do napisania referat na temat upadłośći konsunenciej , prosze polecie mi jakieś książki , bo akty prawne juz mam .
Tak naprawdę nie wiem jak sie za to zabrac

RE: Pomoc

A co tu wymaga pomocy?
Lexa /legalisa masz? to bierzesz jakieś komentarze do kompletu i referat ogarniasz momentalnie.

Przepraszam a co to jest lex/legalis?łatwo powiedzieć :)

Ostatnia edycja:

już wiem co to jest i nie mam dostepu do takiej technologi ,możesz pomóc ;) moze pomoc w napisaniu potrzebuje tylko 5-8 stron

skorzystaj z wyszukiwarek bibliotek, które masz do dyspozycji (hasło: upadłość kosumencka)
jak masz jakiś uniwerek z biblioteką to podejdź, załóż sobie konto jednodniowe a osoba z informacji wskaże co i jak, może i dostępo do lexa się znajdzie
jak nie masz to może jakieś wojewódzkie biblioteki będą miały coś w tym temacie
jak ktoś poda Ci tytuł to nie wiem czy jakoś to pomoże, chyba nie masz zamiaru kupić książek?

Witam

mam problem z ułożeniem planu pracy na temat : Prawo odmowy świadka do składania zeznań. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam

Praca Magisterska

Witajcie,

Będę pisał pracę magisterską z prawa karnego, muszę już niebawem przedstawić promotorowi mój temat i źródła z których będę korzystał przy pisaniu. Chciałbym prosić użytkowników forum o opinię i ewentualną bibliografię do konkretnego tematu. Mam zestawienie kilku tematów które mnie interesują ale chciałbym wiedzieć czy nie są jakieś mega trudne i czy da się znaleźć do nich literaturę. Może ktoś z Was pisał już kiedyś na taki temat i będzie obeznany i mi pomoże.

Zestawienie tematów:

1. Prokurator w polskim procesie karnym

2. Odszkodowanie za niesłuszne skazanie, tymczasowe aresztowanie lub zatrzymanie w polskim procesie karnym

3. Przestępczość zorganizowana w Polsce oraz metody jej zwalczania

4. Odpowiedzialność karna członków zarządu spółek kapitałowych

5. Przestępstwo stalkingu w polskim procesie karnym

6. Prawo do samoobrony

7. Dobrowolne poddanie się karze w świetle zmian wprowadzonych ustawą z dnia 27 września 2013 roku

8. Kary najsurowsze w prawie karnym.

Jeśli umieściłem temat w nieodpowiednim dziale proszę o przeniesienie. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże w dobraniu czegoś odpowiedniego.

Przenieśliście mój temat do jakiejś czarnej dziury i nikt nie tutaj nie odpowiada na posty...

Szukam przypadku ze sfery administracji publicznej, lub gospodarczej

Cześć wszystkim.

Szukam przypadku ze sfery administracji publicznej, lub gospodarczej. Musze zrobić pracę na etykę, dokładnie to przeprowadzić analizę etyczną. Sprawa ta powinna zawierać konsekwencje indywidualne i społeczne, dylematy, wartości, normy, potencjalne zagrożenia, itp.

Czy znacie jakieś ciekawe sprawy które spełniają powyższe wartości?

Z góry dzięki.

Wykroczenia przeciw ustawie o świadczeniach opieki zdrowotnej

Witam,
Mam pytanie , ponieważ muszę zrobić prezentację nt:" Wykroczenia przeciwko przepisom ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych z środków publicznych " i muszę się powołać na :
ustawę z dnia 27 sierpnia 2004r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (tekst jedn. Dz. U. z 2016r., poz. 1793) – Dział IX.
Jest on dość krótki i zastanawiam się czy jest jakaś inna ustawa lub przepis na który mógłbym się powołać? Przejrzałem trochę Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia,, ale nie wiem czy mogę wykorzystać zawarte w tym kodeksie informacje do mojego tematu... jest tego sporo. Wszystko wydaje się zbyt ogólne. Czy móglby ktoś pomóc? pilnie prosze o pomoc..

Praca dyplomowa

Witam serdecznie,

jako iż minął czas przygotowania i wyboru tematu pracy dyplomowej chciałbym skorzystać z porad praktyków w dziedzinie prawa spółek handlowych.
Czy uważacie jakieś konkretne tematy za nadzwyczaj interesujące?

Dodam, iż nie jest to moja pierwsza praca magisterska i raczej podchodzę do tematu z przyjemnością niż z obowiązku.
Jednak chciałbym przeanalizować ciekawą problematykę związaną z prawem spółek handlowych lub z prawem ochrony konkurencji i konsumentów.

Z pewnością na tym forum były już podobne wątki jednak nie znalazłem żadnego ściśle związanego z KSH lub POKiK.

Za każdą odpowiedź z góry serdecznie dziękuję
Pozdrawiam

RE: Doktorat-tryb niestacjonarny. Pytanie do doktorantów.

Witam serdecznie, z gory przepraszam jesli pytanie nieadekwatne do działu. Proszę o poradę czy Ustawa o postępowaniu wobec osób z zaburzeniami psychicznymi stwarzających zagrożenie życia, zdrowia lub wolności seksualnej innych osób a jej konstytucyjnosc - jako wstepny pomysl na temat doktoratu do pomysl do zaakceptowania? Pozdrwaim:)

Praca dyplomowa a spadki

Witam, Piszę tutaj bo mam dosłownie nóż na gardle w postaci zbliżającego się deadline'u na oddanie pracy dyplomowej. Niestety mój promotor się na mnie wypiął i obietnice na temat pomocy w szukaniu materiałów i udzielenia ogólnie pomocy przy pisaniu pracy okazały się bardzo puste... ale to nie istotne. Problem polega na tym, że googlowałem całymi dniami żeby znaleźć informacje na poniższe zagadnienia:
zapis windykacyjny we Włoszech, Austrii i Niemczech
stwierdzenie nabycia spadku we Włoszech
podział spadku w Niemczech, Austrii i Włoszech
bardzo proszę o pomoc każdego kto ma chociaż zdanie czy dwa na któryś temat, każda informacja ze źródłem do wpisania w bibliografii jest na wagę złota.

1. Sprawdź w HeinOnline.
2. Sprawdź w publikatorach aktów prawnych ww. państw.

Przygotuj się, że będziesz musiał użyć swojej znajomości języka włoskiego i niemieckiego.

Prośba

Witam,
Chciałabym prosić o poradę / wskazówki, ponieważ mam do napisania pracę zatytułowaną ,,Omów i scharakteryzuj podmioty prawa cywilnego w kontekście tzw atrybutów podmiotowości prawnej''. Jest to dla mnie temat szalony, czarna magia wręcz. Jest mi to niezbędne do zaliczenia przedmiotu, na który nie uczęszczałam, był on na I roku, a na studia do grupy dołączyłam na II roku, bo zmieniłam kierunek. Byłabym wdzięczna za pomoc/wskazówki dotyczące napisania pracy, ofc jeśli tylko ktoś będzie chętny może napisać ją w moim imieniu za drobną opłatą ;)

Kora

RE: Prośba

Istnieje coś takiego jak biblioteka uniwersytecka! Zbierz cztery litery i do dzieła 8)

I .... darmowa porada - zastanów się czy powinnaś nadal studiować!

RE: Prośba

No cóż, ja prawa nie studiuję, coś zupełnie innego, więc na prawie się WCALE nie znam, nie wiem czy na BIOTECHNOLOGII, jest mi taka widza potrzebna, ale dziękuję za poradę, na pewno się przyda ^^

prawo UE - praca

Witam! jestem na seminarium z prawa UE, nie do końca moja bajka. Chciałam na karne, nie wyszło, cóż. W związku z tym chcę w mojej pracy a tyle ile się da wpleść prawo karne. Póki co mam takie pomysły:

1. Instytucje ścigania karnego w UE
2. Wolność od tortur i nieludzkiego traktowania w świetle prawa europejskiego
3. Współpraca krajów UE w zakresie spraw karnych
4. Prawa więźniów w polskim systemie prawnym w odniesieniu do europejskich standardów.

żaden z nich nie jest tematem marzeń, może macie jakies pomysły? Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc!

(PS: handel ludźmi już zajęty niestety ;/ )

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót