Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Pilna pomoc dotyczącą zgwalcenia

racja sorry, coś źle przeczytałem :)
odpowiedź jest taka sama - wszystko zależy od konkretnego stanu faktycznego :P, nie ma żadnej stałej zasady jak przy przestępstwie z art 178a kk.
Pytanie nadal jest źle zadane i nie ma na nie dobrej odpowiedzi.

questor napisał:
racja sorry, coś źle przeczytałem :)
odpowiedź jest taka sama - wszystko zależy od konkretnego stanu faktycznego :P, nie ma żadnej stałej zasady jak przy przestępstwie z art 178a kk.
Pytanie nadal jest źle zadane i nie ma na nie dobrej odpowiedzi.
Chodzi mi o wymiar kary, na przykład czy kara może być nadzwyczajnie złagodzona itp

RE: Pilna pomoc dotyczącą zgwalcenia

thelastJedi napisał:
Chodzi mi o wymiar kary, na przykład czy kara może być nadzwyczajnie złagodzona
Weź do ręki kodeks a nie o takie podstawy na forum pytasz. Zerknij chociażby na art. 60 kk.

Witam! Czy temat pracy magisterskiej z zakresu prawa cywilnego pt. "Wypowiedzenie umowy agencyjnej" to dobry temat? Czy nie jest za wąski ani za szeroki? Właśnie wybieram temat magisterki i nie wiem czy ten jest odpowiedni. Proszę o pomoc. Jeżeli nie ten to zastanawiałem się nad "umową kontraktacji" tylko tez nie wiem ile jest literatury. Jeśli nie te tematy to polecacie jakieś inne z prawa cywilnego?

Witam, mam temat pracy magisterskiej PRAWNO-KARNA PROBLEMATYKA PRZESTĘPSTWA WYPADKU KOMUNIKACYJNEGO W ŚWIETLE art.177 KK. Nie mogę poradzić sobie z literauturą do tego tematu. Czy ktoś mógłby może coś zasugerować ? Pozdrawiam wszystkich

Patri_CK napisał:
ie mogę poradzić sobie z literauturą do tego tematu. Czy ktoś mógłby może coś zasugerować ?
Zacząć od komentarzy - tam będzie cała literatura do tej problematyki.

Mówisz, że komentarz...a jakiegoś konkretnego autorstwa masz na myśli ?

Prośba o pomoc w wybraniu artykułów do pracy licencjackiej

Witam.
Jestem studentem III roku Finansów i Rachunkowości i piszę licencjat na temat "Obciążenia podatkowe osób fizycznych na przykładzie działalności gospodarczej". Obecnie jestem w trakcie pisania rozdziału "Pojęcie działalności gospodarczej w Polsce" i korzystam z ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. Chciałbym was prosić, jeśli możecie, abyście pomogli mi wybrać najważniejsze artykuły z tej ustawy, które powinny znaleźć się w tym podrozdziale. Póki co skorzystałem z art 4,6,8,9,9a.
Prosiłbym też o wskazanie takich najważniejszych artykułów w ustawie o podatku od towarów i usług, a także w ustawie o podatkach i opłatach lokalnych.
Nie proszę o treść artykułu, ani o żadne linki, tylko po prostu o wypisanie numerów takich ważniejszych artykułów. Dla was pewnie to 5 minut roboty, a dla mnie ogromne ułatwienie i zaoszczędzenie czasu. Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc! :)

Pozdrawiam

Naprawdę nikt? :/
To może chociaż artykuły z tej ustawy o swobodzie działalności gospodarczej? :) Naprawdę słabo mi idzie ta praca, a wierzę, że jest tu ktoś, kto jest biegły w tych ustawach i wie, które artykuły są ważniejsze, a które mniej ważne. :)

kks

Witam, czy ktoś może doradzić jakieś ciekawe tematy na pracę mgr z zakresu prawa karnego skarbowego, część materialna??

Karuzela Vatowska, jak i przestępstwa przeciw obrotowi dewizowemu odpadają.

RE: kks

Patri_CK napisał:
Mówisz, że komentarz...a jakiegoś konkretnego autorstwa masz na myśli ?
NIe, w kazdym bedzie bibliografia - trzeba tylko odsiac to co ci się przyda i...do czego masz dostęp.
masseur napisał:
"Pojęcie działalności gospodarczej w Polsce"
Trochę mało - a jak działalnosc gospodarcza jest ujęta w KC albo w ordynacji podatkowej?
Shotel Warrior napisał:
ciekawe tematy na pracę mgr z zakresu prawa karnego skarbowego, część materialna??
Przestępstwo skarbowe a wykroczenie skarbowe - analiza prawnoporównawcza

Hej. Jestem własnie na etapie wyboru tematu pracy magisterskiej z zakresu prawa cywilnego, mam kilka nad którymi się zastanawiam ale nie potrafię się ostatecznie zdecydować. Jakieś sugestie, propozycję czegoś innego ewentualnie? Dodam, że najbliżej mi do 1 albo 2.

1. Leasing jako forma finansowania przedsiębiorstw.
2. Charakter prawny umowy deweloperskiej
3. Umowa przedwstępna

thejareq napisał:
mam kilka nad którymi się zastanawiam ale nie potrafię się ostatecznie zdecydować
Wszystkie są fajne, najbogatsza literatura bedzie do umowy przedwstępnej, bo najdłuzej funkcjonuje w porządku prawnym.
Pytanie co tobie najbardziej podchodzi i z czym wiązesz swoją przyszłosć - bo najlepiej pisać o tym co ciebie interesuje i/albo ci się przyda w późniejszym życiu.
jesli chodzi ci tylko o "odwalenie" magisterki to jednak weź przedwstępną - praca moze absolutnie odtwórcza,ale za to baaardzo duzo źródeł.

Ja mam małą obawę czy aby na pewno uda Ci się napisać pracę na temat numer jeden pozostając na gruncie prawa cywilnego. Taki temat, na pierwszy rzut oka, pasuje mi bardziej do ekonomii, zarządzania, ew. prawa podatkowego. Ale może się mylę :-)

Dobry wieczór ,
Jeśli to mozliwe proszę o udzielenie odpowiedzi w następującej sprawie ,
Mam za sobą 2 lata studiów zaocznych kierunku fizjoterapia , uzyskałam absolutorium , niestety do sfinalizowania pracy magisterskiej nie doszło z powodów "nieporozumień " z promotorem. Wielokrotnie prowadziłam rozmowy z Dziekanem uczelni , wkońcu zakończyło sie interwencją u Pani Rektor , która kategorycznie odmówiła błagań o zmianę promotora( nawet już byłam w stanie zgodzić się na proponowaną przez uczelnie formę pt -nowy promotor, opłata w wysokości 1,5 tysiąca oraz czas pracy nad tematem 1, 5 roku... Ponieważ Promotor mnie prowadzący nadal nie był w stanie wykrzesać z siebie minimum woli współpracy sprawa zakończyła się informacją o skresleniu z listy studentów z informacja iz przysluguje mi rok na wznowienie i dokończenie. Czy w takiej sytuacji mozna cos zrobic aby uzyskac innego promotora? Albo jest szansa na przyjęcie w celach obrony na jakąkolwiek inną uczelnię ? Proszę o pomoc gdyz czuję sie już bezsilna :-?

Rozprawa doktorska

Doktoranci!
Na jaki temat z zakresu prawa cywilnego piszecie Wasze rozprawy doktorskie?

Witam. Mam problem z materiałami do pracy licencjackiej z prawa pracy . Mój temat to "Zasada poszanowania godności i dóbr osobistych pracownika w obecnie obowiązującym systemie prawnym." Mam oczywiście kilka komentarzy do kodeksu pracy, cywilnego i Konstytucji, ale brakuje mi pozycji książkowych. Bardzo proszę o wskazania jakiś konkretnych książek. Mogą dotyczyć kodeksu cywilnego i jego ujęcia godności i dóbr osobistych mogą też odnosić się do Konstytucji. Z góry za poświęcony czas dziękuję.

Symbole religijne

Gorąco witam. W środę (26 kwietnia) biorę udział w debacie oksfordzkiej, muszę wykazać superlatywy oraz minusu tematu. Teza debaty brzmi: Przedsiębiorca powinien mieć prawo zakazania swoim pracownikom eksponowania symboli religijnych. Co o tym sądzicie? Jak wygląda względem tego prawo?

ciekawe. Ale co chcesz się dowiedzieć, czy jesteśmy , za czy przeciw?

Moje zdanie:
Rozumowanie tolerancji, m.in. poszło w złą stronę, bo tolerancją nazywamy np. zdjęcie krzyża w miejscu pracy, żeby nie zawadzał osobą niewierzącym, albo innowiercom. Ja widziałbym to inaczej, że ja jako katolik mogę mieć krzyż na ścianie, ale nie zawadza mi, jeżeli są takie osoby, gwiazda Dawida, półksiężyc itp.( a i kawałek pusty ściany dla ateistów)
Pracodawca powinien mieć prawo do zakazu u pracowników nakłaniania w godzinach pracy do jakieś religi, ale eksponować swoją religie w nienachalny sposób mogą.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót