Prace magisterskie/licencjackie/referaty - i inne

• Autor wątku Autor wątku kinga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Symbole religijne

Ciekawe spojrzenie, dzięki. Muszę przygotować się do propozycji i opozycji. Myślałem też, żeby zobaczyć jak to wygląda w innych krajach. Głównie potrzebuje suchych faktów oraz jakiś zagięć prawnych (jeżeli takie istnieją).

Ostatnia edycja:
RE: Symbole religijne

Ostatnio ETS wydał dwa ciekawe wyroki w tej sprawie: Postępowanie główne
wyrok z dnia 14 marca 2017 r. Asma Bougnaoui i Association de défense des droits de l’homme (ADDH) przeciwko Micropole SA oraz wyrok z dnia 14 marca 2017 r.
Samira Achbita i Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding przeciwko G4S Secure Solutions NV.

Umorzenie zaległości a powaga rzeczy osądzonej

Witam, proszę o pomoc. W pracy dyplomowej którą piszę, borykam się z następującym problemem - "Czy w postępowaniu podatkowym w sprawie umorzenia zaległości podatkowych powinna obowiązywać formuła Res Iudicata (powaga rzeczy osądzonej)" ? Moim zdaniem odmowa umorzenia zaległości podatkowych (art. 31 ustawy o zobowiązaniach podatkowych, czy art. 67 ordynacji podatkowej) nie stwarza stanu res iudicata i na podstawie powołanych przepisów można żądać umorzenia zaległości podatkowej tak długo, jak długo zaległość ta istnieje. Jednak chciałbym się upewnić czy nie ma wyjątków od reguły. :what:

Ostatnia edycja:
RE: Umorzenie zaległości a powaga rzeczy osądzonej

Składać wniosek można wielokrotnie do momentu gdy dług istnieje. Niemniej bez powołania się na nowe okoliczności sprawy - decyzja nie będzie zmieniona.
W mojej ocenie jak najbardziej obowiązuje powaga rzeczy osądzonej. Powołując się na nowe okoliczności (pogorszenie sytuacji zdrowotnej/finansowej) wydawana jest nowa decyzja w innej sprawie niż pierwotna.

Margol1234 napisał:
Witam. Mam problem z materiałami do pracy licencjackiej z prawa pracy . Mój temat to "Zasada poszanowania godności i dóbr osobistych pracownika w obecnie obowiązującym systemie prawnym." Mam oczywiście kilka komentarzy do kodeksu pracy, cywilnego i Konstytucji, ale brakuje mi pozycji książkowych. Bardzo proszę o wskazania jakiś konkretnych książek. Mogą dotyczyć kodeksu cywilnego i jego ujęcia godności i dóbr osobistych mogą też odnosić się do Konstytucji. Z góry za poświęcony czas dziękuję.

Jeśli chodzi o prawo pracy to polecam książki prof. Arkadiusza Sobczyka - prof typowo odwołuje się do Konstytucji np. "Prawo pracy w świetle Konstytucji RP" są dwa tomy, na pewno znajdziesz coś na temat poszanowania godności :)

Bardzo dziękuje za podpowiedź z pewnością zobaczę. Sądząc po tytule na pewno coś znajdę,

Hey.
Piszę pracę licencjacką o samorządzie powiatowym. Jestem na etapie zadań powiatu (a dokładnie edukacji publiczne). Mam pytanko, czy w sprawie właśnie omawianej edukacji publicznej mam wziąć już pod uwagę przepisy Ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. - Prawo oświatowe czy jednak kierować się tym jeszcze obowiązującymi?

Z punktu prawnego omawiasz przepisy obowiązujące. Aczkolwiek z doświadczenia wiem, że najlepszym rozwiązaniem będzie analiza porównawcza.

W sumie te przepisy jeszcze nie obowiązują... a bronię się przed 1 września 2017r.
Analiza porównawcza trochę jest mi nie po drodze, ale jeśli tylko to pozostaje to też tak zrobię. Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam.

A jak promotor się do tego odnosi?
Jeżeli nie ma żadnych uwag to zanalizuj przepisy obowiązujące.

Populizm prawny - proszę o przykłady

Witam serdecznie,

Piszę pracę magisterską, której temat brzmi „populizm prawny a media”. Nie ma zbyt wiele literatury odnośnie populizmu prawnego, a jeśli jest to dotyczy ona populizmu penalnego. Potrzebuję przykładów z naszej polskiej rzeczywistości, które obrazowałyby w jaki sposób media wspierają populizm prawny. Czy moglibyście pomóc wskazać takie przykłady?

Dla jasności przytaczam definicje

Populizm prawny - zespół społecznych przekonań, a także działań politycznych i legislacyjnych, podejmowanych z programowym ograniczaniem roli ekspertów, współkształtowany przez media, które to przekonania i działania skutkują osłabieniem jakości tworzenia prawa.

Populizm penalny - „zespół społecznych przekonań, a także działań politycznych i legislacyjnych podejmowanych z programowym ograniczaniem roli ekspertów, współkształtowany przez media, charakteryzujący się surowym nastawieniem do przestępczości i brakiem współczucia dla jej sprawców”.

„Z populizmem na poziomie stanowienia prawa mamy do czynienia, gdy wprowadzamy nerwowe zmiany pod wpływem konkretnej sprawy, która budzi powszechne oburzenie. Sprawiamy wrażenie, że zaostrzając prawo, rozwiązujemy problem, podczas gdy najczęściej psujemy prawo”

Uważam, że z populizmem na poziomie tworzenia prawa karnego jest prościej. Chodzi o postulaty zaostrzenia kar wobec przestępców. Przykładami mogą tu być ustawa o bestiach, wyłączenie zatarcia skazania (106a KK) czy sprawa Olewnika a zaostrzenie odpowiedzialnosci karnej za przestepstwa przeciwko wolności.

Czy możecie wskazać jakieś przykłady z innych gałęzi prawa? Chodzi zatem o sytuacje, gdzie politycy proponują zmianę prawa, bo wiedzą, że spodoba się to społeczeństwu, media podchwycą ten temat i go wypromują, a w rzeczywistości propozycja ta będzie, według ekspertów, psuciem prawa.

Witam.
Zwracam się z zapytaniem, czy możliwe jest stosowanie podwójnych/potrójnych przypisów do pewnego fragmentu tekstu, który został na podstawie tych dwóch/trzech pozycji napisany?

załączam przykładowy screen, tego o co mi chodzi.

https://zapodaj.net/2d2b6bb520b07.png.html

Ochrona danych osobowych i informacji niejawnych w Policji

Witam, potrzebuje pomocy. Tytuł tego wątku to temat mojej pracy licencjackiej, która już w 90% jest gotowa i czeka na akceptację. Żeby jednak wszystko dopiąć muszę rozszerzyć mój rozdział, ale mam konkretnych źródeł na temat wyżej wskazanego tytułu. Przeglądałem ustawę o Policji, rozporządzenia dotyczące informacji niejawnych, ale dalej mi czegoś brakuje. Może ktoś z was miał styczność z jakąś literaturą, lub jakimiś źródłami, które pomogą mi dokończyć pracę. Brakuje mi trochę konkretnych przykładów jakie informację podlegają ochronie itp. Dziękuję za jakąkolwiek pomoc!

Przedawnienie podatku od osób fizycznych a odwołanie

Witam,
Sytuacja wygląda następująco, mamy przedawniony podatek od osób fizycznych decyzja przekazana. Chciałbym zapytać jaka jest różnica między tym czy złożę odwołanie od wydanej decyzji czy wniosek o stwierdzenie nieważności decyzji. Zakładamy że sprawę chcę załatwić w terminie, od razu następnego dnia.

Wiem że obie opcje różnią się terminem, ale chodzi mi o sytuację w której składam podanie przed upływem 14 dni. Jakie są różnice ?

Hej. Za mną już 4 rok prawa, jestem na seminarium z prawa cywilnego i generalnie tematem moje pracy mgr jest umowa deweloperska. Mam już wstępnie kilka pozycji w bibliografii, jednak miałbym do Was pytanie - na co mógłbym jeszcze zwrócić uwagę w szukaniu literatury, orzecznictwa. Coś polecacie, powino być warte uwagi? Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam. :)

witam,

przymierzam się do napisania pracy magisterskiej w katedrze prawa karnego wykonawczego. Zastanawiam się nad tematyka postępowania wykonawczego w stosunku do Więzńia szczególnie niebezpiecznego.

Ile pozycji powinna mieć praca magisterska? Czy mogę korzystać np zapisów debat np Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka ?

Dziękuję serdecznie za wszelką pomoc, pozdrawiam

A ile pozycji macie/mieliście w swoich pracach magisterskich?

ja miałam 92 :)
ale wydaje mi się, że nie ma co się sugerować ile ktoś miał, każdy temat jest inny.
Na pewno promotor wskaże jakąś wartość np. proszę nie schodzić poniżej x.

Kilka lat temu broniłam mgr z politologii to miałam ponad 250.

Witam, jestem na seminarium z postępowania karnego i nie mam pomysłu na temat pracy mgr. Myślałam żeby pisać coś o dowodach, coś o świadkach, jakieś pomysły?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót