Prace Społeczne A Ciąża

• Autor wątku Autor wątku sykusiaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sykusiaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Tak jak w tytule.
Obecnie jestem w Irlandii, niedawno matka poinformowała mnie że przyszedł mi wyrok za włamanie z kradzieżą.
Kara to 40 godzin prac społecznych wykonywanych co miesiąc przez półtora roku.
Aktualnie jestem w 14 tygodniu ciąży, i boję się wykonywać taką prace..
Czy jest jakaś możliwość aby zamieniono mi ten wyrok na grzywnę lub wyrok w zawieszeniu.
I czy gdyby lekarz wystawił mi zaświadczenie o niemożliwości wykonywania prac czy sąd by to przyjął, proooooszę o POMOC !!!:rolleyes::rolleyes:

Czy jest jakaś możliwość aby zamieniono mi ten wyrok na grzywnę lub wyrok w zawieszeniu.
Jeśli jest prawomocny, to nie.

czy gdyby lekarz wystawił mi zaświadczenie o niemożliwości wykonywania prac czy sąd by to przyjął,
Możesz zwrócić się o odroczenie wykonania tej kary.

mnow8 napisał:
Jeśli jest prawomocny, to nie.

Możesz zwrócić się o odroczenie wykonania tej kary.

Bzdury. Nawet jeżeli wyrok jest prawomocny to istnieją powody dla, których może zostać zamieniony. Wyobrażasz sobie sytuację, w której ktoś nagle doznaje uszczerbku na zdrowiu, który nie pozwala na wykonywanie jakichkolwiek prac, a sąd i tak nakazuje mu je wykonać mimo, że to nie realne...?

Bzdury to Ty piszesz. Wyrok można wykonać po ciąży i po okresie połogu, nie można go zmienić jak pisano wcześniej i napisano co należ zrobić.

Można też odsiedzieć zastępczą karę pozbawienia wolności.

Wyobrażasz sobie sytuację, w której ktoś nagle doznaje uszczerbku na zdrowiu, który nie pozwala na wykonywanie jakichkolwiek prac
Oczywiście. Właśnie po to jest np. instytucja odroczenia wykonania kary, przerwy w wykonywaniu kary. Sąd może też, w pewnych okolicznościach, zawiesić postępowanie w trybie art. 15 2kkw.

Oczywiście, wszystko się zgadza, o odroczeniu kary również pisałam, ale jeżeli uszczerbek na zdrowiu będzie trwały karę trzeba będzie zamienić, bo innej możliwości nie będzie. Nie wiemy co dokładnie dzieje się pytającej, a fakt pozostaje faktem, że w czasie ciąży można nabawić się komplikacji eskalujących później i uchybiających zdrowiu nawet na stałe. Pierwszy z brzegu przykład - częsta w ciąży zakrzepica prowadząca do zatoru i niosąca za sobą wiele powikłań mogących na zawsze pozbawić chorego możliwości wykonywania prac fizycznych.
Natomiast sama myśl o tym, że pytająca niedomaga na zdrowiu z powodu ciąży naszła mnie ze względu na to że raczej nie bez powodu boi się wykonywać jakiejkolwiek pracy w 14 tygodniu ciąży. To ciąża bardzo wczesna i stosunkowo jeżeli przebiega prawidłowo nie ma przeciwwskazań do pracy. A zapewne jako kobieta nie dostała ciężkiej pracy, która z racji samego charakteru byłaby w ciąży zagrożeniem.

Ostatnia edycja:
ale jeżeli uszczerbek na zdrowiu będzie trwały karę trzeba będzie zamienić, bo innej możliwości nie będzie.
Podaj podstawę prawną.
Ciąża nie jest żadną trwałą przeszkodą. Raczej po pewnym czasie "ustającą".

Proponuje przeczytać jeszcze raz mój post - tym razem ze zrozumieniem

mnow8 szkoda czasu na dyskusję , weronika06249 jest niereformowalna i obawiam się, ze nie rozumie podstawowych znaczeń prawnych , starając się je zamienić na medyczne.
Co należy zrobić dawno już padło w tym wątku.

Są osoby, które ciąży nie uznają za chorobę, ale nie podlega wątpliwościom, że ciąża jednoznacznie daje objawy chorobowe: bóle stawów, kręgosłupa, głowy i mięśni, wymioty, bieguna, niekontrolowane skurcze, wypadanie włosów, anemia, zawroty głowy, omdlenia, zmęczenie i wiele innych. Nie byłam w ciąży i nie jestem, ale jestem człowiekiem i nic co ludzkie przynajmniej mi nie jest obce.

Powrót