Prace spoleczne a praca.

• Autor wątku Autor wątku antol20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

antol20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam dostalem wyrok pracy spolecznych a parcuje normalnie na umowe czy da sie zamienic te prace na grzywna zeby ja splacic np w ratach bo naprawde niemoge ich odrobic poniewaz pracuje mam umowe i niechce stracic pracy.Jakie pismo powinienem wyslac do sadu???Dodam ze dostalem rok prac po 20 g miesiecznie.Prosze o szybka odpowiedz.Dziekuje.

[cytat="antol20":11tprsmu]Witam dostalem wyrok pracy spolecznych a parcuje normalnie na umowe czy da sie zamienic te prace na grzywna zeby ja splacic np w ratach bo naprawde niemoge ich odrobic poniewaz pracuje mam umowe i niechce stracic pracy.Jakie pismo powinienem wyslac do sadu???Dodam ze dostalem rok prac po 20 g miesiecznie.Prosze o szybka odpowiedz.Dziekuje.[/cytat:11tprsmu]

Może na poczatek zadałby Pan sobie trud i poszukał odpowiedzi na zadane pytanie na forum??? :x
Analogicznych tematów z zamiana prac społecznych na grzywnę i odwronie było BARDZO dużo. :x

A mozesz mi tu napisac??Istnieje mozliwosc zamiany takiej kary na grzywna???Ile mi gdzies przelicza za rok po 20 g miesiecznie???

Proponuję rozważyć złożenie do Sądu wniosku o zmianę sposobu wykonywania kary ograniczenia wolności z pracy na cel społeczny na potrącanie części wynagrodzenia za pracę na cel społeczny (jeśłi wynagrodzenie za pracę nie jest bardzo wysokie może to być korzystniejsze niż - być może naciągane - wnioskowanie o zastępczą karę grzywny)

Kadi a jak napisac taki wniosek bo ja jestem zielony???Wyslac im umowe pracy (ksero) zeby uwierzyli ze pracuje czy cos innego???Dodam ze mieszkam z dziewczyna i utrzymuje caly dom.

Napisać po prostu na kartce, po polsku, własnymi słowami. Nie ma tu żadnych szczególnych wymogów formalnych (poza tymi z art. 119 k.p.k. dotyczącymi każsego pisma procesowego), czy obowiązujących szablonów. Kopię umowy o pracę warto dołączyć. A potem I tak odbędzie się później posiedzenie Sądu w tej sprawie w którym będziesz mógł wziąć udział i tam "porozmawiać" z Sądem, uzupełniając ustnie ewentualne brakujące informacje.

Policz sobie i porównaj co może być korzystniejsze.

Zastępcza kara grzywny musi mieć tyle stawek ile dni kary ograniczenia wolności pozostało do wykonania a wartość jednej stawki to od 10 zł do 2000 zł.

W ramach potrącania części wynagrodzenia na cel społeczny Sąd może orzec potrącenie od 10 do 25 procent wynagrodzenia za pracę (liczone moim zdaniem od netto) co trzeba sobie pomnożyć przez ilość miesięcy które pozostały do wykonania kary.

A moge zamienic te prace poprostu na grzywna jaka sad ustali i splacic ja w ratach???

[cytat="antol20":tbol7gaf]A moge zamienic te prace poprostu na grzywna jaka sad ustali i splacic ja w ratach???[/cytat:tbol7gaf]

Aby zamienić ograniczenie wolności na grzywnę trzeba ustalić że uchylasz się od wykonania kary ograniczenia wolności (ja uchylania się w Twojej postawie póki co nie widzę), więc musiałbyś co najmniej oświadczyć Sądowi że odmawiasz wykonania kary ograniczenia wolności w jakiejkolwiek postaci i liczyć że Sąd uzna to za wystarczające by uznać ze się uchylasz.

Co do kary zastępczej to uprzedzam, że należy ją zapłacić w całości, nie można jej rozkładać na raty (choć widziałem orzeczenia Sądów, które jednak trochę bezrefleksyjnie rozkładały), a niewywiązanie się z kary zastępczej grzywny pachnie w następnym kroku perspektywą zastępczej kary pozbawienia wolności.

Powrót