forg napisał:
Oni by sobie życzyli? Wyjdź na ulicę i zapytaj. Ale nie bandziorów czy dilerów tylko uczciwych ludzi. Jakie mają zdanie na ten temat. Zapytaj osobę oszukaną, okradzioną, pobitą, potrąconą jakie ma zdanie na ten temat. Z całą pewnością wszyscy będą chcieli jak najlepiej dla biednego, jakże pokrzywdzonego przestępcy, który przecież nic złego nie zrobił tylko jakieś tam przestępstwo popełnił.
Ja tylko poprosiłem o przepis prawa. Bo jesteśmy na forum prawnym. Ja nie pytam jak zrobi sędzia apelacji podkarpackiej. Ja pytam o przepis, który stanowi o tym, że można zawiesić karę ograniczenia wolności. Ja wiem o odroczeniu i o przerwie. Ale co tam, przecież nie chodzi o przepisy na forum prawnym.
Racjonalizujesz, upraszczasz, odwołujesz się do emocjonalnych, zerojedynkowych argumentów, i najwyraźniej zupełnie nie znasz życia. Zapytaj uczciwych ludzi co sądzą o Ziobro, Romanowskim i Mateckim, którzy rozkradli kilkaset milionów z państwowych funduszy, a z Ministerstwa Sprawiedliwości uczynili zorganizowaną grupę przestępczą. Zapytaj uczciwych ludzi co sądzą o prokurator Magdalenie Z., która śmiertelnie potrąciła pieszą w 2024 roku, a do dzisiaj nie został jej uchylony immunitet, przebywa na zwolnieniu lekarskim i pobiera uposażenie. Zapytaj uczciwych ludzi co sądzą o prawomocnie skazanym adwokacie od "trumny na kółkach". Zapytaj co sądzą o zmarłym, niech mu ziemia lekką będzie, prokuratorze Ozimina, ten sam który pomógł skazywać niewinnego Komendę, a w 2019 roku sam został skazany na 5 lat za korupcję. Mam dalej mnożyć te rozliczne przykłady, tego raczyska które toczy polski wymiar sprawiedliwości?
Czy z taką samą łatwością przychodzi Ci wydawanie moralnych sądów na temat przestępców i bandziorów wśród przedstawicieli polskiego wymiaru sprawiedliwości i rządzących? Bo nigdy nie widziałem, żebyś na tym forum to robił, a tak chętnie oceniasz pospolitych przestępców.
A co do meritum, to osadzenie w zakładzie karnym stanowi tzw. przeszkodę obiektywną, gdyż oczywistym jest, że podczas odbywania kary pozbawienia wolności skazany nie może jednocześnie wykonywać kary ograniczenia wolności. I najczęściej w orzecznictwie zastosowanie ma tutaj ten artykuł:
sip.lex.pl
Art. 15. [Umorzenie i zawieszenie postępowania]
[...]
§ 2. Jeżeli zachodzi długotrwała przeszkoda uniemożliwiająca postępowanie wykonawcze, a w szczególności jeżeli nie można ująć skazanego albo nie można wykonać wobec niego orzeczenia z powodu choroby psychicznej lub innej przewlekłej, ciężkiej choroby, postępowanie zawiesza się w całości lub w części na czas trwania przeszkody.
Wykonywanie kary pozbawienia wolności jest przeszkodą w wykonywaniu kary ograniczenia wolności.