prace społeczne- zamiana

• Autor wątku Autor wątku anuma
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anuma

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam.
Właśnie otrzymałam pismo z sądu odnośnie wyroku i okazało się że nie jest to co było na początku(wstępnie ustalono z prokuratorem 3 lata w zawieszeniu i grzywna) Pismo zawierało 1 rok ograniczenia wolności oraz wykonanie w tym czasie prac społecznych w wysokości 30 godzin w stosunku miesięcznym. Jestem na etapie zmiany pracy i mam pod opieką 9-latka i nie po drodze są prace społeczne. Czy istnieje możliwość zmiany prac na coś innego? Jak to Zrobić?

Według art. 63a § 1 KKW, w szczególnie uzasadnionych wypadkach sąd może zmienić formę obowiązku wykonywania pracy, przyjmując 20 godzin pracy na cele społeczne za równoważne 10% wynagrodzenia za pracę; orzeczona praca nie może przekroczyć 40 godzin w stosunku miesięcznym. Taka możliwość została zatem ustanowiona fakultatywnie, wyłącznie dla sytuacji wyjątkowych.

Nie ma jakiejś innej możliwości? Zdecydowanie wolałabym te 3 lata w zawieszeniu niż prace społeczne. Za niedługo zacznę jeździć z synem na rehabilitację,w między czasie szkoła i tak na prawdę nie wiadomo czy wypali z nową pracą, bo może się okazać w pewnym momencie że jestem bezrobotna.

Niestety inna możliwość to już tylko zastępcza kara pozbawienia wolnośći - czyli odbywanie kary w więzieniu

Jak wyglądają takie " prace społeczne" ? jak to się wogóle odbywa?

Pracujesz nieodpłatnie w miejscu wskazanym przez kuratora bądź sąd 30 godzin miesięcznie przez okres jednego roku.A jak wyglądają to zależy od miejsca w którym będziesz je wykonywać.

Witam . Mam pytanie jak przeliczyć dni spędzone w areszcie na dni ograniczenia wolności . Spędziłem 7 dni w areszcie przed wyrokiem który skazał mnie na prace społeczne w wymiarze 35 godzin miesięcznie przez 10 miesiący . 7 dni aresztu równa się 14 ograniczenia wolności . Jak ustala się ile godzin ma dzień nieodpłatnej pracy ? Z góry dziękuje za Odpowiedz

Powrót