Pracodawca a środki niezbędne do pracy.

• Autor wątku Autor wątku Caroline
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Caroline

Użytkownik
Odpowiedzi
255
Witam. Jestem zatrudniona na stałe w Niemczech.
Pracuję ciągle w terenie. Niezbędne środki do wykonywania pracy są w postaci między innymi telefonu komórkowego, samochodu, nawigacji.
Samochód mam zapewniony przez pracodawcę. Jednak nie posiadam nawigacji służbowej i komórki służbowej. Nieraz muszę zadzwonić do biura i innych współpracowników w terenie, zdarza się, że do pacjentów, co naraża mnie na wydatki i szczerze mówiąc nie chce by pacjenci znali mój prywatny numer telefonu (nie mam ani czasu ani ochoty na zabawę w ciągłe blokowanie i odblokowanie prezentacji numeru), nawigację niby mam w mojej komórce, ale to też wiąże się z kosztami za transfer danych- A nie mam ochoty specjalnie wykupywac pakietu, żeby korzystać z nawigacji w pracy.
Auto służbowe się popsuje to niestety zdarza się, że mam polecenie jeździć prywatnym, a nie mam tego ujętego w moim ubezpieczeniu OC,że auto będzie wykorzystywane w celach służbowych. Jedynie dojazd do pracy.
W związku z tym mam kilka pytań.
1) Czy mam prawo odmówić pracodawcy korzystania z mojego prywatnego telefonu komórkowego, ponieważ dzwoniąc w sprawach służbowych narażona jestem na dodatkowe koszty i czy ma on obowiązek zapewnić mi telefon służbowy?
2) Czy mogę odmówić wykorzystywania mojego prywatnego auta w celach służbowych?
3) Czyim obowiązkiem jest zapewnienie mi nawigacji (pracodawca, czy we własnym zakresie muszę kupić)?

I jak skutecznie mogę wyegzekwować swoje prawa?

Bardzo proszę o pomoc.

Powrót