Pracodawca i prawa autorskie do zdjęć

• Autor wątku Autor wątku adam789_88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adam789_88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jak wygląda sytuacja w prawach autorskich zdjęć?
Pracowałem w jednej z firm która prowadzi sprzedaż przez intenet.Robiłem zdjęcia produktów łącznie z obróbką graficzną.w zakreie obowiąków w umowie nie mam nic wpiane odnośnie robienia zdjęć.zostałem zwolniony z tej pracy.Czy pracodawca może dlej korzystać z tych zdjęć?

Witaj, to może być trudne do ustalenia w twoim przypadku. Ogólnie, to zgodnie z Art.12. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html - majątkowe prawa autorskie (a więc tym samym i prawa do rozporządzania dziełami pracownika) są automatycznie przenoszone z pracownika na pracodawcę.

Sprawa jest prosta, jeśli wykonywanie dzieł (tu zdjęć) leży w zakresie obowiązków pracownika wynikających bezpośrednio z zapisów w umowie o pracę - majątkowe prawa autorskie się po prostu przenoszą.

W przypadku zaś, jeśli wykonywanie dzieł (tu zdjęć) wynika z innych zależności w przedsiębiorstwie - wszytko zależeć będzie od konkretnej sytuacji - począwszy od charakteru zatrudnienia, a skończywszy na rutynie działania danej firmy.

Jednakże, powiedziałbym, że robiąc zdjęcia i postprocesy akceptowałeś taki charakter swoich zajęć, zaś pracodawca akceptował wyniki twoich działań, więc można przypuszczać, że był to zgodny zamiar obu stron, rozszerzający zakres twoich obowiązków.

Moim zdaniem, majątkowe prawa autorskie przeszły w takim wypadku na pracodawcę.

Powrót