Pracodawca nie chce wypłacić wynagrodzenia i oddać świadectwa pracy! POMOCY

• Autor wątku Autor wątku hawker21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hawker21

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam
Otóż mój problem wygląda następująco: pracowałem kilka miesięcy w firmie na niemieckiej umowie, siedziba firmy w Nürnbergii.
W zeszłym miesiącu zakończyłem pracę, ponieważ nie płacono mi tyle ile się umawialiśmy, pieniądze mi ginęly, zawsze brakowało 200-300euro, na polskie to dużo, jednak mimo to pracowałem, ale w zeszłym miesiącu postanowiłem zakończyć to. Wysłałem firmie wypowiedzenie, wszystko robiłem tak jak się należy.
Pieniądze zostawiłem zawsze 20 dnia następnego miesiąca. Jednak za przepracowany maj pracodawca nie wydał mi pieniędzy. Nie wypłacił mi ani wynagrodzenia, ani uelopu, ani godzin za zeit konto. Dosłownie nic. Wysłałem mu upomnienie, że w terminie 2 tygodni musi wypłacić należną mi gotówkę, jednak też bez odpowiedzi. Dzwoniłem, nie odbierają ode mnie. Przebywam aktualnie w Polsce, mam do nich 1300km więc nie uśmiecha mi się jechać na adres firmy, bo wiem że nic z tego nie będzie. Winni oni będą mi także za czerwiec,bo jak nie trudno się domyślić też nie będą chcieli mi wysłać pieni3dzy. Nie wysłali mi także świadectwa pracy. Zero odzewu, wysłałem do nich upomnienie o świadectwo pracy. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Nie znam języka, nie wiem co mogę zrobić... Nie uśmiecha mi się tracić jakichś 4000 euro, straciłem dużo pieniędzy za tamten czas na hotel, jedzenie, chodzilem do pracy i mam wszystko udukommentowne, są dowody. Czy mogę także starać się o jakieś odszkodowanie od firmy? Czy jest w ogóle szansa na odzyskanie pieniędzy?

Ostatnia edycja:
Powrót