Pracodawca nie chce wypłacić za krótki okres przepracowania.

• Autor wątku Autor wątku Rinkashi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rinkashi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Hej

Ostatnio podpisałem z pewną firmą umowę, gdzie napisane jest, iż muszę w miesiąc wyrobić normę. Zatrudniłem się z kilkoma innymi osobami. Niestety, po 2-3 dniach uznałem, że nie jest możliwe wykonanie wspomnianej normy. Po 2 tygodniach złożyłem wypowiedzenie, gdyż zauważyłem w umowie, że warunkiem dostania "podstawy" i premii jest wyrobienie minimum (którego nikt nie wyrobił i nie wyrobi). Pracodawca powiedział mi, że w takim razie moja wypłata będzie równa 0. Dodam, że trzeba było zakładać działalność gospodarczą i umowa jest pomiędzy firmą a moją działalnością gospodarczą. Czy w takim przypadku nie powinienem ubiegać się chociaż o część wynagrodzenia?

Wprowadzasz w błąd w tytule pisząc "pracodawca" bo żadnej umowy o pracę nie masz.
Co do umowy firma-firma czy mogą być takie warunki niech się wypowiedzą inni - ja nie mam takiej wiedzy, ale wg mnie może być tak zapisane, na co SAM się zgodziłeś.

Przepraszam za błąd w tytule. Jestem zielony w tym. Ogólnie jest napisane, że dostanę podstawę, jeżeli wyrobie taki wynik, ale nic nie jest napisane, że nie dostanę żadnego wynagrodzenia, jeżeli wyrobię mniej.

Co do zasady liczy się to co jest w umowie. Lepiejby było jakbyś wrzuci screeny z umowy z zamazanymi danymi wrażliwymi. To nie jest żadna praca, tylko umowa o świadczenie usługi. Tu wszystko zależy od zapisów umowy.

Przepraszam za to, że nie odpisywałem. Ale do rzeczy.

Wynagrodzenie dostałem tylko za zebrane ankiety (gdyż na tym polegała praca). 15zł za każdą. Było napisane, że premia, albo jak to oni napisali "podstawa" tylko wtedy, gdy zbierze się 200 w miesiąc (a zebrałem około 50 w 2 tygodnie). Wypłacili mi tylko za zebrane ankiety - co jest zgodne z umową. Mogę mieć tylko pretensje do siebie, że nie przeczytałem jej przed podpisaniem, a słuchałem tylko o jakiejś podstawie.

Dziękuję wam za pomoc.

Powrót