C
CapralMarines
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witajcie, pracuje u obecnego pracodawcy na umowie o zlecenie i mam status ucznia/studenta i nie skończyłem 26 roku życia. Po uzyskaniu we wrześniu statusu oczywiście wypełniałem ponownie kwestionariusz i wysłałem go pracodawcy, tak samo jak i zaświadczenie ze szkoły. Przez ten cały czas, pracodawca nie chce mi wypłacić zwrotu podatku ZUS i PIT 0 zasłaniając się w skrócie tym że dostaje tyle ile mam na umowie podane w netto a nie brutto. Tutaj cytat tego co mi napisała nasza księgowa:
Żadnych oświadczeń o zwolnieniu z odprowadzania podatku dochodowego nie oddawaliśmy, wspominam o tym ponieważ widziałem że o tym było wspominane w innych tematach. Wiem że istnieją już o tym tematy, jednak my tak jak wspomniałem takiego oświadczenia nie wypełnialiśmy lub poprzednie tematy są już przeterminowane ze względu na nowelizacje z 2019 roku.
Co możemy zrobić w takiej sytuacji? Chcielibyśmy po prostu te pieniądze odzyskać. Jest nas 4 osoby w sumie, nie obchodzi nas czy wyjdzie kwas bo i tak z początkiem roku nowego zmieniamy pracę. Dziękuje z góry za pomoc!
Mój kolega, z którym pracuje już też wcześniej się o to starał to dostał podobną odpowiedź a kierownik żeby go uciszyć zaproponował mu podwyżkę 200zł. Napisał mu dosłownie:Wysokość wynagrodzenia się nie zmienia, na umowie jest podana kwota netto wynagrodzenia i dostajesz kwotę na którą umówiłeś się z kierownikiem, wszelkie daniny publicznoprawne - czy są czy ich nie ma, czy rosną czy maleją, nie wpływają na wysokość wynagrodzenia, decydując się na pracę w **** umawiasz się na konkretną kwotę netto czyli na rękę.
Mnie tak samo "przekupili" podwyżką 300zł gdzie gdybym rzeczywiście dostawał kwotę brutto pełną w wypłacie tak jak mi się należy to bym miał o wieeele więcej.To zrobimy tak, 2500zł do końca roku od następnego miesiąca, gra?
Żadnych oświadczeń o zwolnieniu z odprowadzania podatku dochodowego nie oddawaliśmy, wspominam o tym ponieważ widziałem że o tym było wspominane w innych tematach. Wiem że istnieją już o tym tematy, jednak my tak jak wspomniałem takiego oświadczenia nie wypełnialiśmy lub poprzednie tematy są już przeterminowane ze względu na nowelizacje z 2019 roku.
Co możemy zrobić w takiej sytuacji? Chcielibyśmy po prostu te pieniądze odzyskać. Jest nas 4 osoby w sumie, nie obchodzi nas czy wyjdzie kwas bo i tak z początkiem roku nowego zmieniamy pracę. Dziękuje z góry za pomoc!