Pracodawca nie chce wypłacić zwrotu podatku i PIT 0 na umowie o zlecenie

• Autor wątku Autor wątku CapralMarines
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

CapralMarines

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie, pracuje u obecnego pracodawcy na umowie o zlecenie i mam status ucznia/studenta i nie skończyłem 26 roku życia. Po uzyskaniu we wrześniu statusu oczywiście wypełniałem ponownie kwestionariusz i wysłałem go pracodawcy, tak samo jak i zaświadczenie ze szkoły. Przez ten cały czas, pracodawca nie chce mi wypłacić zwrotu podatku ZUS i PIT 0 zasłaniając się w skrócie tym że dostaje tyle ile mam na umowie podane w netto a nie brutto. Tutaj cytat tego co mi napisała nasza księgowa:
Wysokość wynagrodzenia się nie zmienia, na umowie jest podana kwota netto wynagrodzenia i dostajesz kwotę na którą umówiłeś się z kierownikiem, wszelkie daniny publicznoprawne - czy są czy ich nie ma, czy rosną czy maleją, nie wpływają na wysokość wynagrodzenia, decydując się na pracę w **** umawiasz się na konkretną kwotę netto czyli na rękę.
Mój kolega, z którym pracuje już też wcześniej się o to starał to dostał podobną odpowiedź a kierownik żeby go uciszyć zaproponował mu podwyżkę 200zł. Napisał mu dosłownie:
To zrobimy tak, 2500zł do końca roku od następnego miesiąca, gra?
Mnie tak samo "przekupili" podwyżką 300zł gdzie gdybym rzeczywiście dostawał kwotę brutto pełną w wypłacie tak jak mi się należy to bym miał o wieeele więcej.
Żadnych oświadczeń o zwolnieniu z odprowadzania podatku dochodowego nie oddawaliśmy, wspominam o tym ponieważ widziałem że o tym było wspominane w innych tematach. Wiem że istnieją już o tym tematy, jednak my tak jak wspomniałem takiego oświadczenia nie wypełnialiśmy lub poprzednie tematy są już przeterminowane ze względu na nowelizacje z 2019 roku.
Co możemy zrobić w takiej sytuacji? Chcielibyśmy po prostu te pieniądze odzyskać. Jest nas 4 osoby w sumie, nie obchodzi nas czy wyjdzie kwas bo i tak z początkiem roku nowego zmieniamy pracę. Dziękuje z góry za pomoc!

Zleceniodawca, nie pracodawca jak już, ma rację. Skoro umówiliście się na kwotę netto, zleceniodawca bierze na siebie ewentualny obowiązek pokrycia "danin".
Kwestia tego, o jakiej stawce godzinowej mówimy ?
W tej kwestii możesz coś ugrać.

Stawki godzinowej nie mam określonej na umowie tylko konkretną stawkę netto za dany miesiąc ale za listopad wychodzi mi 16zł za godzinę. To nie rozumiem po co w takim razie są te zwroty podatku dla studentów i PIT 0 do 26 roku życia? Nawet na kwestionariuszu, który wypełnialiśmy dla kadr jest oświadczenie o statusie ucznia/studenta i że ma się poniżej 26 lat do oznaczenia jak Tak lub Nie. Dla kogo w takim razie są te ulgi podatkowe? Jeśli chodzi o zwrot PIT 0 to twierdzą że pod koniec roku podatkowego go dostaniemy, czy rzeczywiście tak jest? Przecież zgodnie z nowelizacją z 2019 roku zleceniodawca ma obowiązek wypłacać zwrot do wypłaty.

Ostatnia edycja:
CapralMarines napisał:
po co w takim razie są te zwroty podatku dla studentów i PIT 0 do 26 roku życia?
Po to, że gdybyś miał umowę brutto.
CapralMarines napisał:
Przecież zgodnie z nowelizacją z 2019 roku zleceniodawca ma obowiązek wypłacać zwrot do wypłaty.
O ile umowa jest w kwocie bruto.
CapralMarines napisał:
za listopad wychodzi mi 16zł za godzinę
Minimalna stawka to 17 zł. jak dobrze pamiętam, sprawdź sobie w sieci.

Rovan napisał:
etto, czy brutto? Minimalna stawka to 17 zł brutto (ok. 11 zł netto).
W sytuacji pytającego 17 zł. też będzie w kwocie netto.
Zakładam, że nie jest to wynagrodzenie prowizyjne, wtedy nie obowiązuje stawka minimalna.

Ostatnia edycja:
Powrót