Pracodawca nie wywiązał się ze stażowej umowy

• Autor wątku Autor wątku AgnieszkaSakebi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AgnieszkaSakebi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Państwa,

mam pytanie odnośnie stażu, który ukończyłam dnia 29.11.2018 roku (3 miesiące stażu). Pracodawca zobowiązał się zatrudnić mnie po ukończonym stażu na okres 3 miesięcy. Kiedy ostatniego dnia pracy przyszłam, aby porozmawiać na temat ewentualnej umowy (tego dnia miałam dzień wolny), pracodawca poinformował mnie, że ma kogoś innego na moje miejsce, a ja mam sobie iść na zwolnienie lekarskie (wcześniej byłam 5 dni na L4). Do 14.12 pracodawca miał dostarczyć do UP albo umowę potwierdzającą moje zatrudnienie albo pismo z uzasadnieniem dlaczego mnie nie zatrudnił. Byłam dziś w UP i dowiedziałam się, że żadnego pisma jeszcze nie otrzymali.
Mam pytanie: jakie konsekwencje grożą w tej sytuacji pracodawcy? Zostawił mnie w okresie przedświątecznym ,,na lodzie'', bez środków do życia. Gdybym wiedziała, że tak to się zakończy, to albo szukałabym nowej pracy dużo wcześniej albo w ogóle dałabym sobie spokój z tym stażem...
W UP złożyłam oświadczenie, że w każdej chwili jestem gotowa do podjęcia zatrudnienia nawet na 1/2 etatu.

AgnieszkaSakebi napisał:
jakie konsekwencje grożą w tej sytuacji pracodawcy?
Takie jakie przewiduje umowa z PUP tj. od wykluczenia z korzystania z ponownie z programów PUP po karę finansową... w zależności co przewiduje umowa.

Ok, rozumiem. A czy ja jako była stażystka mam możliwość uzyskania kopii umowy stażowej zawartej pomiędzy UP a pracodawcą? Chcę się odwołać od decyzji pracodawcy, bo pozbawił mnie środków do życia tak naprawdę, ale chciałabym mieć na piśmie potwierdzenie, że pracodawca podpisując umowę z UP zobowiązał się mnie po stażu zatrudnić.

AgnieszkaSakebi napisał:
A czy ja jako była stażystka mam możliwość uzyskania kopii umowy stażowej zawartej pomiędzy UP a pracodawcą?
Nie, ponieważ nie jest Pani stroną tej umowy.

AgnieszkaSakebi napisał:
Chcę się odwołać od decyzji pracodawcy, bo pozbawił mnie środków do życia tak naprawdę, ale chciałabym mieć na piśmie potwierdzenie, że pracodawca podpisując umowę z UP zobowiązał się mnie po stażu zatrudnić.
Niestety, nie ma Pani się do kogo "odwoływać". Nikt (w tym PUP) nie zmusi bowiem pracodawcy do zatrudnienia Pani czy kogokolwiek.
Organizator stażu organizując staż obiecał w umowie zatrudnienie (ale nie Pani, tylko urzędowi pracy), a potem się z tej obietnicy nie wywiązał. W tej sytuacji zapewne PUP wyciągnie w stosunku do niego konsekwencje przewidziane w umową, natomiast Pani nic tutaj nie wywalczy. Pani formalnie pracodawca nic nie obiecywał, dlatego jest to konflikt/zatarg wyłącznie pomiędzy pracodawcą a urzędem pracy.

Ostatnia edycja:
Powrót